Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dotaz spíše na maminky...Zajímalo by mě, kdy jste začali s příkrmy a jakou značku preferujete...Děkuji
Dobrý den. Příkrmy jsem žádné nikdy nekupovala, ale vařila doma z čerstvých surovin. Přeci nebudu batoleti dávat konzervu, když konzervy sama jím minimálně? To mi hlava nebere dávat dítěti kupovanou stravu kdovíjak starou...
Pro Pb: Ono je to jako s těmi granulemi pro psy. Také si chovatelé myslí, že dávají psovi to nejlepší, když je to kontrolované a kompletní suché krmivo. Reklama je holt reklama a zblbne masy. A ano, měla jsem tu výhodu, že jsem občas měla zeleninu vypěstovanou doma na zahrádce. Ale i kdybych ji neměla, stejně bych vařil z té, co je běžně k mání v obchodech. Hlavně bych dítěti necpala konzervu.
My se to učili na VŠ. Nějakou studii jsme k tomu měli, českou. Dětské příkrmy jsou natolik kontrolované a limity tak nízké, že odpovídají bio kvalitě. Zelenina dostupná v prodeji splňuje limity pro dospělého člověka, limity jsou xkrát vyšší než ty pro kojence a batolata.
Srovnávat to s "kontrolou" (ty uvozovky tam jsou schválně) psích granulí opravdu nejde.
Je fakt, že mimča jsem měla v letech 1977 a 1979. I když se už v té době vyráběla dětská strava ve skleničkách, vařila jsem ponejvíc sama, čerstvou, většinou ze zeleniny z naší zahrádky. Jen když se někam jelo na delší dobu, měla jsem skleničku s sebou.
Vařila jsem hlavně zeleninu - brambory, mrkvičku, celer, petržel, pozor na květák - nadýmá. K tomu kousek libového hovězího. Vzpomínám, že kvůli krevnímu obrazu nám maminkám dětská lékařka doporučovala vařit se zeleninou vepřovou slezinu, následně naškrabat. Ještě dnes, když vidím v řeznictví na tácu opovrhovanou vepřovou slezinu, o kterou nemá nikdo zájem, vzpomenu si, jak jsem ji vařila dětem v polívčičce. Rozmixovat, případně maličko přisladit, později už ne. Chutnalo jim.
Později jsem dělala dětem k večeři speciální bramborovou kaši. Brambory /opět naše/ uvařit, bez soli i kmínu, přidat k nim sýr - "sedmdesátku", vzpomínáte? Malý byl v červené krabičce, ten větší v modré. Brambory se sýrem rozmixovat do hladka. Vznikla velice dobrá jemná kaše, dětem moc chutnala. Manžel, který nikdy o dojídání po dětech nestál, pokud byla ta kaše se sýrem, stál připravený a vše s chutí po dětech dojedl. Jenže, kde mají chudinky maminky, dneska sehnat "sedmdesátku"?
A tak jsem, babka naivní, ani netušila, že stejně, jako jsou značkové trenky, boty či trička, je i značková strava pro malé děti. Za nás žádné značky nebyly. Vařila jsem pokaždé vše čerstvé a pokud možno z domácích surovin. A dětem to šlo k duhu. Letos jim bude už 40 a 38 let! Jaga.
Mí "půjčovací" prcci měli od 4. měsíce mrkvičku a ovocné příkrmy, nebo cca od 6. mrkev, brambor, klasika. Nevypozorovala jsem, že by některá značka byla lepší než jiné (normy na tato jídla jsou tak přísná, že to horší než domácí příprava být nemůže), jen některá jídla dětem nejela (někomu ryby, někomu provencálská zelenina, jindy špenát atd.) a že jsou některá jídla tužší, tudíž je super je podávat dětem, které s příkrmy začínají. Neumí totiž s hmotou ve své pusince zacházet a když je to dost mokré, tak jim to taky víc z té pusy vypadává.
Hlavně je třeba dohlédnout, aby se jídla hodně obměňovala a když napoprvé nechutná, zkusit ještě podat několikrát. A samozřejmě dodržovat zásadu 1 typ potraviny co 14 dní, abyste byli schopni vysledovat případné reakce. Pak je to už těžší, jakmile v tom máte zmatek, co dítě vlastně mělo a co ještě ne, resp. z čeho to vlastně může mít. Rodina, kde jsem hlídala svoje první děcko, to dodržovala opravdu úzkostně, ale když jí podali ananas (byli z Jižní Ameriky, to je jako u nás hruška), tak hned měli jasno, že ta kopřivka je z něj.
Mám syna 5,5 měsíce, takže příkrmy už dávám. Dnes se doporučuje v rámci tzv. imunologického okna začít ukončeným 4. měsícem a do ukončeného 6.měsíce dostat do dítěte všechno, včetně ryb, vajec a lepku. To mám ještě co dělat, neb syn zatím zvládá zeleninu, ovoce, maso, rýži, pohanku a ovesné vločky. A jelikož mi ze lžičky jídlo plival, tak jsem začala přesně tak, jak veškeré dokrmovací ligy nedoporučují. Tedy z flašky a ovocem. Ani mi tak nejde o to, aby se najedl, ale aby potraviny pozřel a ty prošly alespoň v malém množství trávicím traktem. Protože se zjistilo, že oddalování potenciálních alergenů pozitivně neovlivňuje vznik alergií, ale právě naopak. Žádnou značnu nepreferuju a myslím že ani nebudu, prostě koupím co je v akci. Zatím vařím, protože toho jí tak málo, že se to kupovat ani nevyplatí. U jeho bráchy jsem taky ze začátku krmila z flašky, neb to byl hubeňour a doktorka nakázala rychle příkrmy. On plně kojen mezi 3.-6. měsícem nejen nepřibral, ale i trochu zhubnul, aniž se o jídlo hlásil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.