Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
V lednu jsem u řezníka koupil domácí sekanou, dal jsem ji celou do mrazáku.Bude ještě jedlá?
Děkuji
Mleté maso podléhá ještě snadněji zkáze, než maso vcelku. Nechápu, proč jste v lednu nakupoval a celé to dal do mrazničky. Když koupím, tedy kvůli tomu, že aspoň část, třeba půlku míním hned spotřebovat. A balení bylo příliš velké...Tudíž část hned a druhou tak do 14 dní. Abyste nejedl pořád jen sekanou.
Záleží na tom, jak dobře to bylo zabalené. Zda vakuované, či v alobalu. Potom bych maso vyndala, pořádně očichala s zkusila upravit. Ale mleté maso snadněji "stárne", šedne, přijímá pachutě z čehokoliv. Proto mleté maso klidně koupím stylem: Dejte mi 30 deka, jenom na špagety... a příště raději zase čerstvé.
Zkuste to okouknout, očichat, opatrně ochutnat. Vyhodit to můžete vždycky. Já bych mletinu od ledna v červnu jíst nechtěla. Ale když by byl hlad - kdo ví... Jaga.
My máme heslo "Když je hlad, je i husa dobrá."
Hotová sekaná je v pohodě a syrová namíchaná se přece běžně prodává. Mleté maso kupuji ke zpracování do druhého dne. Do mrazáku bych ho nedával, protože si myslím, že při zpracování po rozmrazení by z něj bylo jakési blemblem. Jinak do mrazáku cokoli, ale vždycky do dvou sáčků, pak se k tomu nedostane ani vlhkost, ani žádné pachy. A den předem přendat do ledničky.
Žádné rozmrazování v lednici, pokud máte sekanou hotovou a ne jen mleté maso tak ji strčte do trouby rovnou z mrazáku, trochu podlít vodou a přikrýt alobalem. Pomalu péct tak na 200st. Dělám to tak celá léta, když se zabíje čuník, nadělám si karbanátky, čevbčiky i sekkanou a pak nám oběd zachvilku. Karbanátky zmrzlé obalím v trojobalu a šupnu na pánev. Není poznat, že byly v mrazáku. Když mleté maso necháte rozmrznout okamžitě se začne kazit. Proto to dělám takhle a ještě nám špatně nebylo a ani jsem nic nemusela vyhodit. Kdysi dávno, jak říkám za mlada jsem právě nechala mleté rozmrazit a pak jsem teprve dělala sekanou a vůbec to nebylo dobré. Prostě pokus omyl. Člověk to musí vyzkoušet, od té doby samotné mleté do mrazáku nedávám. Jedině zpracované.Vyzkoušejte a uvidíte. Alik
Syrovou sekanou mám v mrazáku, pak když ji potřebuji, soupnu ji zmrzlou do remosky nebo do trouby, peče se samozřejmě déle, než čerstvá, ale krásně se upeče, není v tom rozdílu.
A ta sekaná je hotová, nebo syrová?
Pokud je jíž upečená od řezníka, tak stačí opravdu nechat povolit přes noc v lednici a k obědu ji jenom opéci, nebo ohřát.
Pokud je syrová, připravena k pečení, tak odstanit obal a upéci ve zmraženém stavu, jak píše třeba ,,aja,,. koření se za ten čas trochu více rozložila, může být pikantnější, ostřejší.
Mleté maso by se nemělo v domácích podmínkách nechávat v mrazáku déle než půl roku.
I když je zamražené, tak chemické pochody pomalu, velmi pomalu, ale stále probíhají.
Po zdravotní stránce bude vše v pořádku. Je dobré, že maso bylo koupené v zimním období. V horkých měsících je koupě mletého masa a převoz domů více náchylnější k nastartování k rychlému rozkladu a znehodnocení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.