Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jaký cukr používáte na pečení a proč? Je některý lepší nebo horší?
díky
Krupice a krystal jsou úplně stejné cukry, které se liší zrnitostí, krupice je jemnější, než krystal. Při použití se tedy krupice snadněji a rychleji rozpouští, jiné rozdíly nejsou.
Pak ovšem může záležet na výrobci, takže krystal od jednoho výrobce může mít prakticky stejnou zrnitost, jako krupice od jiného. Ale pořád je to ten stejný cukr.
Do těsta (např lineckého) musíš dát moučkový (mletý), což není čistý cukr, protože by velmi brzy zhrudkovatěl. Přidává se do něj škrob. Krupicový cukr by se v něm nerozpustil.
Když šleháš bílky je dobrá krupice - jak se postupně rozpouští postupně bílka zahušťuje. U mletého by se musel přidávat po částech. Krupici lze přidat najednou.
A pokud děláš sirup, marmeládu atd kde má cukr čas se rozpustit tam jde použít krystal.
Doma už krystal nekupujeme, není moc praktický. Většinu cukru spotřebujeme jako krupici.
Cukry jsou samozřejmě chemicky stejné.Rozdíl je při výrobě.Ze surového cukru,roztoku,je vyroben pomalou krystalizací cukr KRYSTAL.Pokud se nechá prudkým zchlazením vykrystalovat rychleji,vytvoří drobné krystalky,které se po zfiltrování a usušení vytvoří slinutou hmotu,.Dříve se z této hmoty formovaly cukrové homole případně kostky.Drcením po zchladnutí se z ní vyrobí cukr PÍSEK,nebo KRUPICE.Pomletím se vyrobí cukr MLETÝ.Krystal může při krystalizaci zachytit o něco více melasových nečistot,Proto se dá předpokládat,že písek bude čistší,ovšem jde o desetiny procenta.
Krupice a krystal stejné nejsou. Krystal je hrubší, takže na pečení mám raději krupici. Krystal údajně víc sladí, ale nikdy jsem to nezkoumala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.