Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Cukr krupice nebo krystal?

Od: maja22 odpovědí: 10 změna:

Ahoj,
jaký cukr používáte na pečení a proč? Je některý lepší nebo horší?

díky

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x

Krupice a krystal jsou úplně stejné cukry, které se liší zrnitostí, krupice je jemnější, než krystal. Při použití se tedy krupice snadněji a rychleji rozpouští, jiné rozdíly nejsou.

Pak ovšem může záležet na výrobci, takže krystal od jednoho výrobce může mít prakticky stejnou zrnitost, jako krupice od jiného. Ale pořád je to ten stejný cukr.

 

hodnocení

3x
avatar clayman

Do těsta (např lineckého) musíš dát moučkový (mletý), což není čistý cukr, protože by velmi brzy zhrudkovatěl. Přidává se do něj škrob. Krupicový cukr by se v něm nerozpustil.

Když šleháš bílky je dobrá krupice - jak se postupně rozpouští postupně bílka zahušťuje. U mletého by se musel přidávat po částech. Krupici lze přidat najednou.

A pokud děláš sirup, marmeládu atd kde má cukr čas se rozpustit tam jde použít krystal.

Doma už krystal nekupujeme, není moc praktický. Většinu cukru spotřebujeme jako krupici.

 

hodnocení

3x
avatar babajaga

Mám raději krupici, je jemnější, krystal je hrubší, Proto si myslím, že krupice se snáz rozpustí v těstě.

Ovšem, pokud někde mají právě v akci krystal za 10, 90 a krupici za 16,90, nemusím snad uvádět, po kterém sáhnu. Jo, jo, důchodce...:)Jaga.

 

hodnocení

1x

Mně osobně je to úplně jedno a taky by mně zajímalo, v čem je rozdíl kromě rozpustnosti, ale asi v ničem. Snad v ceně, když je někde akce.

 

hodnocení

1x
avatar aja1946

Já používám krupici úplně na všechno, i na posypání ovocných knedlíků, do kafe a jinam.

 

jabraka*
hodnocení

0x

Cukry jsou samozřejmě chemicky stejné.Rozdíl je při výrobě.Ze surového cukru,roztoku,je vyroben pomalou krystalizací cukr KRYSTAL.Pokud se nechá prudkým zchlazením vykrystalovat rychleji,vytvoří drobné krystalky,které se po zfiltrování a usušení vytvoří slinutou hmotu,.Dříve se z této hmoty formovaly cukrové homole případně kostky.Drcením po zchladnutí se z ní vyrobí cukr PÍSEK,nebo KRUPICE.Pomletím se vyrobí cukr MLETÝ.Krystal může při krystalizaci zachytit o něco více melasových nečistot,Proto se dá předpokládat,že písek bude čistší,ovšem jde o desetiny procenta.

 

hodnocení

0x
avatar maky

Krupice a krystal stejné nejsou. Krystal je hrubší, takže na pečení mám raději krupici. Krystal údajně víc sladí, ale nikdy jsem to nezkoumala.

hanacapova

Krystal opravdu víc sladí,mám to z vlastní zkušenosti.Mám moc ráda čaj a vím že když sladím krupicí tak musím dát o půl lžičky víc než když sladím krystalem,někdy i o něco víc.Tak je to se vším.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Někdy není téměř žádný rozdíl, mezi krystalem a krupicí. A ve způsobu použití také ne.

 

nikdo*
hodnocení

0x

Krupici. Rychleji se rozpouští.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr krupice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]