Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmrazení bezinkových květů

Od: zmatenka® odpovědí: 13 změna:

Teď je čas kvetení bezinek v plném proudu. Máme rádi z květů doma připravenou "limonádu" a ta doba kvetení je tak krátká a limonáda se nedá dlouho skladovat...*plac* Myslíte si, že když si natrhám bezinkový květ a dám ho zamrazit, že si později budu moci limonádu připravit v takové kvalitě jako v sezoně? Nemáte někdo zkušenosti? Mimochodem, sirup si dělám do zásoby na celý rok, ale není to ta pravá "limonáda" :).

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bezovou limonádu dělám každoročně - už mám naloženo. Je to asi už 20 let, napadlo mě totéž, co Vás. V mrazáku bylo místo, natrhala jsem čerstvé květy, opláchla a naskládala do mikroten sáčků, vždy na 1 dávku. A těšila jsem se, že si udělám oblíbenou limču i v době, až bez nepokvete.

Dopadlo to špatně. Květ v mrazničce úplně zhnědnul, ztmavnul, po vyjmutí ze sáčku byl jako hadry. Nešlo z toho udělat nic, vyhodila jsem to. Ale zase mám o zkušenost víc, nic to nestálo, jen vím, že tudy cesta k limonádě nepovede.

Užívejte si jí, dokud bez kvete. Ze zkušeností vím, že jsem květy sehnala i v červenci. Někde ve stínu, na každém keři třeba jen 2 - 3 květy, musela jsem toho hodně obejít. Dalo to práci, ale našla jsem. Jaga.

72mona3*
hodnocení

0x

Přiznám se, že mrazení mě nenapadlo. Každoročně si květy suším. Používám na čaj a horké nápoje při nachlazení. Myslím, že i na limo by to šlo, jen jsem to ještě nezkusila *nevi* M.

hodnocení

0x

Jak děláte bezinkovou limonádu? ;) 5 květů, 25dk cukr, 1 citron, 2,5l voda. Vodu s cukrem svařit, nechat zchladit, do láhve bezinky, na kolečka citron, zalít vodou s cukrem a nechat ustát 8-10 dnů na teplém místě?

hodnocení

Babko, přesně tak, asi máme stejné zdroje :). Množství květů dávám podle jejich velikosti, tuto jednu dávku mnohokrát násobím, a dělám to tak dlouho, dokud nacházím květy. Ale je fakt, že do července se mi to asi nikdy nepovedlo... Zkusila jsem tedy dnes dát květy do mrazáku, ale neoprané, suché a bez vzduchu do zipového sáčku. Uvidíme, jestli se to osvědčí, vyhodit to můžu vždycky, že? Díky všem za názory a rady.

hodnocení

0x

Vždyť se dá i zavařit. ;)

-

Já jsem letos chtěla dělat i akátovou limonádu, ale celý květen je takové horko, že akáty odkvetly strašně rychle - než jsem se pořádně odhodlala, sebrala jsem už jen pár čerstvých květů. Ostatní byly oschlé a už bez vůně.

doplněno 02.06.17 14:50:

My doma bezinkovou limonádu zavařujeme vždycky a vydržela by, myslím, do příštího roku (kdybychom ji mezitím nevypili :-D). Můžete se podívat i sem: menudomu.cz/...

Já to dělám podobně, akorát těch květů tam dávám víc.

hodnocení

Ildiko, zavařit? Co a jak?

hodnocení

0x

Docela dobrý nápad, klidně bych je zmrazila k pozdějšímu použití...štáva, med, limonáda a pod., kosmatice asi ne.:)

Maky, asi jste nikdy bezové květy nezamrazila. Proto se domníváte, že to jde.

Já jsem je zamrazila a tvrdím, že z toho nejde nic. To není teorie, ale skutečná praxe. Nebylo to vůbec k ničemu.

Pokud máte v mrazáku místo, zamrazte několik květů a za měsíc či dva sem můžete napsat svou zkušenost, co z toho bylo. A jistě mi dáte za pravdu. Jaga.

hodnocení

Babčo, myslíš, že to "na sucho" nepůjde? Už mám od dopoledne asi 20 květů v mrazáku. Teď jsem se na ně koukla, jsou zmrzlé, barvu si zachovaly, a tak jsem zvědavá, co s tím bude dál. Dám vědět, až je budu zpracovávat.

babajaga, tak to mne zajímá, zkusím to, nikdy jsem to nezkoušela, vůbec mě to nenapadlo.Dám vědět, jak to dopadlo:-D

suzie
hodnocení

0x

Bohužel než jsem si přečetla tuhle diskuzi, už jsem měla pár květů zmražených, podívala jsem se na ně asi po týdnu, a byly zhnědlé. Tak tentokrát jsem se je rozhodla zamrazit do ledu normálně do sáčku, a nevidím jediný důvod, proč by to nemělo jít, zhnědout by neměly, jen zabírají víc místa v mrazáku.

fram

Pokapané citronem pravděpodobně nezhnědnou, třeba jako hrušky, ne? Mražte polotovar: květy citron cukr (trochu).

Ale nevím, květů mi také přijde málo, když objem tak lepší se mi zdá ředit vodou sirup.

hodnocení

0x

Ahoj limonádu z květů bezu dělám podle receptu dědy a je vynikající. Do 5L sklenice naleji vodu dám tam půl citronu nakrájeného na čtvrtky (víc ne, protože pak už je to moc citronové), podle oka cukr a cca 6 bezových květů. Podotýkám, že vodu nepřevařuji dávám normálně z kohoutku. Pak na to dám igelitový pytlík a zagumičkuji. Nechám 2 dny ve špajzu a pak podávám s ledem. Super, vůně bezu je přenádherná. Zrovínka teď u psaní příspěvku si tu bužíruji bezovku :)

Jinak to zmrazení už mě taky napadlo, protože přesně, jak jste psal(a), tak květy jsou strašně krátkodobá záležitost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]