Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o nějaké tipy, co vařit. Nikdy jsem nebyla zvlášť dobrá hospodyňka či kuchařka, ale co se mi narodil syn, tak se to jaksi muselo změnit Synovi teď bude 14 měsíců, už jakoby může to, co my (samozřejmě myšleno zdravě, omezení soli a cukru atd.). Snažím se vařit, ale docházejí mi nápady. Pracuji z domova, takže nemám moc času se vyvářet s něčím složitým, zároveň ale nechci obden vařit to samé. Takže bych potřebovala nějaké tipy (nemusí to být přímo recepty, stačí tip na jídlo, recept si najdu) na zdravá jídla, rychlá příprava, ne moc drahé ingredience. A aby to pokud možno chutnalo i chlapovi
Je mi jasné, že mohu vždycky smíchat těstoviny se zeleninou apod., ale ráda bych, aby to mělo hlavu a patu. Zatím vařím třeba rajskou, vepřové v mrkvi, těstoviny s masem a špenátem, kuřecí na másle s přílohou, kuskus, lečo...Teď bude hodně levné zeleniny, tak bych ráda co nejvíc využila tu (ale zase ne třeba květák, syn má doteď problémy s nadýmáním).
Děkuji moc za tipy!
Kuře koupené v běžné síti je plné růstových hormonů a chemických látek. Malému dítěti určitě dopřejte kuře ze dvora, z domácího chovu.
Naučte se vařit i jáhly /spařit horkou vodou/ pohanku.
Myslím, že muž sní všechno, když to bude dobře ochucené, a bude toho pořádná porce.
Dítěti před finálním ochucením odendejte porci samozřejmě zvlášť.
Na jakou úpravu lidé často zapomínají je zcela obyčejné vaření masa. Můžete uvařit hovězí, kuřecí, krůtí. Je to zdravější a stravitelnější.
Osmahnete různou zeleninu podle ročního období a co by potomek mohl, zamícháte jemně pokrájené maso. Můžete podávat s bramborem, rýží. Zbytkem směsi se dají naplnit i palačinky.
Palačinky naplníte i špenátem, tvarohem, a můžete zapéci, tedy jak na slano, tak nasladko.
Z vařeného masa uděláte chutné pomazánky. Malé děti nemají ještě celý chrup a dobře se jim chlebík s pomazánkou potom kouše. Maso pomelete na masové strojku a jemně ochutíte, můžete přidat i natvrdo vařené vejce. Nahoru ředkvička, okurka, kousek salátu, či plátek rajčete.
Vyzkoušejte nenadýmavou luštěninu a to červenou, loupanou čočku. Z této čočky můžete zkusit i polévku. Je ryhle vařená.
Tuhle jsem uvařila hovězí kližku a mohu říci, že byla vynikající. Malému dítěti k vařenému masu můžete udělat různé naše omáčky, třeba bude na trhu již kopr, tak zkusit koprovou.
Z vařeného mase se dělá haše, pro malé děti jako stvořená. Je to sice pracnější, ale dítě se tím dobře nakrmí.
Cukeťáky výše zmiňované mohou být pro dítě trochu těžší, přece jenom se smaží na oleji, my jsme dělali podobné těsto, ale vylilo se na plech /cuketový nákyp/. Ještě se tam přidávala uzenina /uzené maso/ a tvrdý sýr na kostičky. Dítěti můžete vylít do rohu pekáče trochu bez uzeniny. Dá se jíst za tepla a nám hodně chutnalo za studena.
Pomalý hrnec je takový speciál, nastaví se tam čas a vše se dělá dlouho a ne při takové teplotě jako normálně a jídlo je prý chutnější.Já jsem také přišla na to, že cokoliv je lepší, když se dělá jakoby nadvakrát. Třeba ráno zapnu sekanou v troubě třeba na půl hodiny, pak vypnu a dodělám pozdějí, zrovna tak polévky. Asi je to tou změnou teploty, chutná to líp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.