Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit chutně bez soli rýži, těstoviny..?

Od: rad* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, rád bych se Vás zeptal, jak se dá chutně uvařit rýže a těstoviny bez soli? Zkoušel jsem rýži s nějakýma bylinkama, hřebíčkem a cibuli a bylo to dost hnusné. Těstoviny jsem dělal jen ve vodě a to se jíst opravdu nedá.. Alespoň já to tak nesním, možná, že po čase bych si na to zvykl, je to asi jen o diciplíně, ale rád bych Vás poprosil o jakékoli recepty, jak to udělat opravdu chutně bez soli, popř. jak udělat nějakou chutnou omáčku k tomu s minimem soli. Děkuji za každou radu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Nejsem kuchař, ale řekl bych, že bez soli to nejde.
Alespoň to už říkal kuchař v krásný pohádce Byl jednou jeden král.
A šel za to do basy.
sebod*

jenyk, není co dodat...

Ano,lze.Ale jak zde bylo řečeno,musíte si na to pomalu zvyknout.

Číhněte :

hodnocení

3x

Ono záleží, na co jste zvyklý. Já skoro nesolím (těstoviny nikdy a rýži občas velmi mírně), a chutná mi to tak, jak to je. Nesolím ani třeba maso.

Naopak zase nemohu jíst nikde v restauraci, protože je to pro mě vždy strašně přesolené, nepoživatelné. Tedy je to věc zvyku.

Mam to uplne presne stejne jako Vy

hodnocení

3x

Jím nesolenou rýži a těstoviny a chutná mi, i když k tomu mám třeba jen zeleninu, která také není solená.

Proč by se to nedalo jíst nesolené?

an*

Mám to jako Elisa. Klidně jím těstoviny i rýži nesolenou. Jde jen o zvyk.

Kdysi, když mi stoupl tlak, rozhodla jsem se raději nesolit, než brát doživotně léky. A opravdu to pomohlo, tlak mám optimální. A nesolené, nebo jen mírně solené jídlo mi chutná, zvykla jsem si. Cítím slanou chuť i v neosolené zelenině, nebo mase, téměř ve všem. A cítím i spoustu jiných chutí, které se po přesolení ztrácí. :)

hodnocení

2x

Hned jsem si vzpomnela na kuchtika uvezneneho v pohadce byl jednou jeden kral a ten kricel "bez soli to nikdy nebude ono" . A ted vazne. Zkuste omezovat sul postupne, napr. namisto dvou lzicek davejte nejakou dobu jednu, atd. Davam do ryze trosicku kari, trosku to chut udela.

Přesně tak, snižujte množství postupně. Jazyk si zvykne. Mně babi nebo máma, když jsem u nich, podá jídlo se slovy "dosol si, nesolila jsem to" a já ochutnám a nesolím. Není třeba.

U těstovin jde dochutit bylinkami, nedávno mi jedna studentka přinesla naprosto nesolené špagety - byly výborné. Co si pamatuji, tak tam (do omáčky) dala nové koření a nějakou bylinku, ale bazalka (kterou jsem tam očekávala) to nebyla. A taky jsem jednou měla nesolené špagety v Anglii, kde zase byla spousta čerstvé bazalky a nějaký super kvalitní sýr v pilinkách, takže mi tam také sůl nechyběla.

Rýži vařím se saturejkou, sice solím, ale zkusit to můžete.

Taky jsem jednou zapomněla osolit čočkovou polívku, ale zase jsem to přehnala s majoránkou a česnekem. Skoro jsem to nepoznala. Je fakt, že tam byla jedna kostka zel. bujónu, ale byl to ten bezglutamátový, kde ani není moc soli ;)

prazskejpepik*
hodnocení

1x

dalo by se to, i když se má sůl také použít, ale snesl bych to např. nudle s mákem, cukrem, kakao, skořice,máslo. rýžový nákyp s ovocem, hezky nadýchaný po přidaném sněhu z bílků. rýže by šla nasladko ve více variantách.

pokud jde o těstoviny a rýži jako přílohu, tak bez soli nic moc. osobně si tedy jasmínovou rýži solím min. skloro vůbec, ale samozřejmě to dlší k tomu slané je.

hodnocení

1x

Zkuste ajurvédskou tzv. himalájskou černou sůl. Chemicky je to sice skoro totéž, ale krom chloridu sodného obsahuje ještě sloučeniny síry a železa a na rozdíl od klasické soli - a to je pro vás to nejdůležitější - jí pro ochucení pokrmu stačí opravdu minimum. Je vulkanického původu. cernasul.cz/... en.wikipedia.org/...

fik
hodnocení

1x

Bez soli to bude vždycky hnusný. Nechci se nějak dotknout veganů,vegetariánů,příznivců zdravý stravy a podobných lidí,ale ošizený jídlo nikdy dobrý nebude. V normální míře jím všechno a zvyklý na dobré a nešizené jídlo,když jsem ochutnal nějaký vegetariánský náhražky,tak se mi celkem navalovalo-podle nich to bylo dobrý*haha* Když nikdy neochutnali nic pořádnýho tak se možná není co divit.

Nikdo neříká že tam musíš sypat tuny soli,ale bez normálního osolení ze života moc mít nebudeš

hnipirdo*
hodnocení

0x

Tak si ji uvař na sladko. Takový rýžový nákyp s ovocem nemá chybu.*jasne*

Hnipirdo, rýže do nákypu se také solí. I krupičná kaše i těsto na buchty. Všude se sůl dává. ;) Jestli tazatel chce jíst bez soli, musí si zvyknout, že bude jíst pouze to, co sám uvaří. Tam může postupně sůl ubírat, až si zvykne na chuť bez soli. Ale nesmí používat žádná dochucovadla jako je maggi, sojovka a podobně.

doplněno 21.05.17 10:40:

Do nákypu se sůl nedává. Rýže se nejprve zalije mlékem nebo vodou, kterou osolíme, pak se nechá zchladnout a zpracovává se dále s našlehanými žloutky s máslem a cukrem. Nakonec sníh z bílků. .

hnipirdo*

Ano, máš pravdu, dává se tam i sůl, ale jaké množství? Tady se tazatel ptá na neslanou rýži či těstoviny a možná si neuvědomuje, že v jiných potravinách, které určitě konzumuje, je dost soli!

soody
hodnocení

0x
Je to o zvyku. Ja nesolim vubec, a nevadi mi to. Sul jsem vypustil, ted mam problem ze kdyz varim pro druhé, tak musí solit. Jenze češi soli moc.. Tak pozor na to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]