Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na med z pampelišek

Od: 2810* odpovědí: 28 změna:

Dnes jsem vařila med z pampelišek podle receptu - hlavně doporučená doba vaření 1,5 hod. bohužel nestačila, vařila jsem tři hodiny a med nezhoustl. Asi se tak už nestane, nebo poradí někdo co s tím? Nebo ho budeme dávat jako šťávu do čaje? Povedlo se to taky některé z Vás? Díky za rady

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x

Jak tu bylo napsáno, tomu se jen říká med, ve skutečnosti je to jen taková hustší šťáva do čaje. O nějakých léčebných účincích také nemám iluze, ale do čaje je to fakt dobré. Dělám tyhle sirupy ze všech možných bylin, i ten pampeliškový dochucuji popencem břečťanolistým nebo přidám i něco jiného. V zimě, když nic neroste, tak dělám sirup ze zázvoru. Rozhodně to nevařím kdovíjak dlouho, ale jen asi čtvrt hodiny, pak to dám do sklinek, otočím dnem vzhůru a je to. Na 1l tekutiny dám 1 kg cukru. Kdysi jsme to doma taky vylili, protože to nebylo husté, ale pokud si to nedáváte rovnou do čaje, tak já si uvařím půl hrnku černého čaje, doplním mlékem a trochu toho sirupu / jakéhokoliv/ a je to dobré před spaním. Ještě bych doplnila, minule v televizi v pořadu Polopatě dávali recept na pampeliškový med a napsali tam na 2 l jen 70g cukru - to je na zkažení.

Dajko, souhlasím. I když si děláme domácí marmelády a džemy, tak přece je nám všem jasné, že těch vitamínů v nich moc nezůstane po tepelném zpracování. proto se snažíme vařit co nejkratší dobu, ale u vitamínu C je to jedno, ten mizí už přístupem vzduchu. Ale jsou tam vlákniny a hlavně si je děláme doma s láskou, bez barviv a dalších konzervantů. proto také džemy a marmelády doma dělám. Ale tenhle pseudo-med z pampelišek teda ne. To si raději koupím pravý med od včelaře. Pampeliška přece nemá žádné pektiny které přirozeně želírují, takže to zhoustnutí udělá jenom cukr a musí ho být hodně a musí se to vařit tak dlouho, až se hodně vody odpaří, pak je to ale příšerně sladké a vůbec nic kromě hrozné spousty cukru v tom není. Nebo se do toho musí přidat pektol, jako do marmelády. Pak to je trochu hustší, ale s medem to nemá vůbec nic společného. Je to ale už několik let taková móda. Ten pampeliškový med.

 

hodnocení

1x
avatar jenyk
Z pampelišek nikdy nemůže být med. Pouze jakási sladká hmota, která vzdáleně med připomíná.

Ovšem složení má z 95% shodné ..

 

653543
hodnocení

1x

Poradím vám, co dělávala moje babička, když vařívala pampeliškový med. V zemi vykopala hlubokou jámu a do té med dávala přes noc "zatuhnout" - přesně v 1.44, prý měl měsíc nejmagičtější moc. U toho zpívala Sviť měsíčku, sviť a než odešla na kutě, zabořila do medu malíček a pětkrát jej otočila po obvodu zavařovačky po směru hodinových ručiček. Všichni jsme se jí smáli, ale druhý den...Med byl tuhý! A babička se smála a říkala: "Vy nic nevíte, mládeži." :)


doplněno 09.05.17 21:45:

Dokonce se pampeliškovým medem i žehnalo u nás na vesnici. Děvčátka si upletla věnečky z pampelišek a babičky jim symbolicky pokropily vlásky medem a potom se tancoval upravený dupák. :)

653543, Tohle se mi teda moc líbilo. ;) A vůbec nebudu překvapená, že se to v přesném znění za nějaký čas objeví na internetu jako absolutně nejlepší návod jak udělat pampeliškový med. A bude to převzato a uváděno jako starodávný recept jedné zapomenuté bylinkářky. To je totiž ta úžasná moc internetového šíření různých zpráv a nápadů.

A kropení vlásků medem, to je teda opravdu ta pověstná třešnička na dortu...Fakt dobrý!

 

72mona3*
hodnocení

0x

Já sama na to nemám trpělivost, takže z vlastní zkušenosti neporadím. Ale vím, že se to může stát. Možná to může být použitými surovinami, nebo "osvědčeným" receptem. Vím, že mamina ho dělávala. Pořád podle stejného receptu a přesto byl pokaždé jiný. Jednou světlý a řidší, jindy tmavší a hustší. Délka vaření se také lišila. Čím déle vaříte, tím víc vody se odpaří a tím víc je med hustší. Trochu prý zhoustne ještě ve skleničkách. Jednou ho dokonce musela vyhodit, protože to z těch sklenic nemohla dostat a jindy to byl spíš sirup. A to všechno se reguluje jen délkou varu.

Vy máte recept vyzkoušený nebo někým "vyzkoušený a zaručený". To je totiž rozdíl

A ještě se připravte na to, že se tu někdo ozve, že to, co vaříte, není doopravdy med. ;) M.

 

hodnocení

0x
avatar ruze

Kdysi dávno jsem ho dělala taky,jednou a stačilo. Místo doporučených 300 květů jsem dala 500!vařila přes 2 hod. a stejně nezhoustnul ikdyž jsem přidala více cukru,byla to poze ,,šťáva do čaje,,nebo na polití pudinku popř. lívanců ale i tak to bylo dobré.

 

hodnocení

0x

Také jsem na tohle naletěla. Patlala jsem se s tím pěkně dlouho a výsledek taková hustší šťáva. Pak jsem se někde dočetla, že med se tomu říká jenom proto, že to má stejnou barvu. Jinak to je jenom spousta cukru v té žluté podobě. Vitamíny jsou dávno čudu tím dlouhatánským vařením. A i kdyby ty pampelišky něco blahodárného v sobě měla, tak to nemůže vydržet tu tepelnou úpravu. Vlastně tam jde o to barvivo, proto se musí sbírat pěkně rozkvetlé a když je v nich ten pyl. Ale ten je tak háklivý, že jeho účinky zmizí už při tom louhování ve studené vodě, aby z toho utekly breberky. Takže já udělala jednou, pak to tady smolila a nakonec vyhodila, i když barva byla moc krásná.

72mona3*

@suzymon - já bych toto zase s takovým přesvědčením netvrdila. Jen barvivo... To je jako tvrdit, že když budu vařit vývar z kuřete, tak tam už není nic dobrého. Jen špinavá voda.

Když už se budeme bavit o tom, co to (med co není med) obsahuje, tak tedy barvivo. Přírodní aroma - už to je v dnešní době velké plus, nemyslíte? A minerální látky - ty se varem nezničí. Vitamín C určitě ne, proto se při nachlazení používá tento nemed spolu s citronem.

V porovnání s medem včelím to není žádná "topovka", ale dělat z toho obarvenou sladkou vodu, tak to fakt ne. :( M.

@dajka *palec*


doplněno 09.05.17 20:11:

@suzymon - *zed* - přesně takhle vznikají fámy. Já netvrdím, že jakékoliv vitamíny (C) tam jsou. Píšu: barvivo, aroma a minerální látky. (O tom se snad přít nebudeme.) Vitamin C určitě ne! *zed* Nepodsouvejte mi něco co netvrdím.

A chuť i vůni, tu tedy tento výtvor má. To nelze popřít.

A ano, mohu to přirovnávat k masovému vývaru. Protože jde o naprosto stejnou úpravu vařením ve vodě.

Dále netvrdím, že je to léčivá bomba, takže zmiňovat se, že je lepší chroustat syrové pampelišky, je zbytečné. V tom s vámi souhlasím. Ovšem čaj si kořeny neosladím, že? Proto je tato úprava poměrně rozšířená. Prostě si uděláte sirup s přírodní složkou, která voní i chutná skvěle. To, že někdo tvrdí (pozor, já ne!), že je to léčivé, tak mu to neberu.

O citronu jsem se zmiňovala. Ano. Že se dává do čaje. Nevěřím, že po vymačkání citronu do čaje nic nezbyde. Céčko je náchylné na vysokou teplotu a oxidaci. Pokud vlažný čaj (doufám že víte, že horký čaj se nepije!) vypiju zhruba do pěti minut, můžu s klidným svědomím říct, že nějaké vitamíny jsem do sebe dostala. Ale co, každej máme svou víru, že? ;)

Citron se tam dává kvůli kyselině citronové, ne kvůli vitamínu C, jak správně píše Suzymon. A kyselinu citronovou je lepší tam dát "chemickou" z pytlíku, je tam aspoň nějaká jistota množství. Dává se tam kvůli potřebě kyselého prostředí při hydrolýze sacharózy na glukózu a fruktózu. Pampeliškový "med" není roztok sacharózy. Je to vlastně ten populární glukózo-fruktózový sirup.

Mona jestli tvrdíte, že se vitamín C varem nezničí, tak nemá smysl polemizovat. Při chřipce se sice do čaje cirton mačká, ale než ho vypijete, tak je úplně fuč. Je to jenom kyselé a pocit že pijete něco léčivého. Jinak v tom čaji rozhodně žádný vitamín C už není. Ale je to Váš názor. Já mám jiný.


doplněno 09.05.17 18:52:

A přirovnávat tohle k vývaru z masa, *ee* tak to už vůbec nechápu. Nezlobte se na mne. To je přece o něčem úplně jiném. Z masa a kostí získáváme tu specifickou chuť, ale z květů pampelišek žádnou chuť nedostanete. Jsou zdravé, mladé a čerstvé lísky třeba do salátu. Dále se jedí stvoly a hlavně kořen. Teda pokud chceme využít léčivé účinky pampelišky. Z květů se dělá sirup, ale ten se nemá vařit, ale má se nechat dlouho táhnout, odpařovat tekutinu. A aby byl trochu hustší, musí se do něho nakrájet citron, ten má pektiny. Přesné poměry neznám, ale lze to nalézt.


doplněno 10.05.17 07:34: A minerální látky - ty se varem nezničí. Vitamín C určitě ne, proto se při nachlazení používá tento nemed spolu s citronem.pampelišky nebo k večeři připravitsalát smíchaný s brambory, doplněný vajíčky naměkko. Když jsem byla v Jugoslávii, tak hosté lázní, kromě jiných čerstvých salátů, denně dostávali mističku salátu z pampelišky. Lékařem tam byl známý specialista na játra. Na mou otázku odpověděl, že pampeliška mávelmi dobrý vliv na játra. Dnes vím, že čerstvé stvoly květů, když jich denně sníme pět až šest v syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě) . Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý a má chuť jako list štěrbáku (endivie). Lidé stále nemocní, kteří cítí únavu a jsou ochablí, měli by absolvovat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky. Budou překvapeni vynikajícím účinkem.

Jen pro doplnění - účinek čaje s citrónem je pověra. Citrón je v něm k ničemu, jen dráždí. A vitamínu C je v něm i za studena asi jako v kedlubně ..

Když už jste použila jednu větu z tohoto článku, mohla jste dodat i zbytek. Nakonec každý si může blahodárné účinky pampelišky a to jak je vyžívat, dohledat sám. Je to strašně jednoduché.

72mona3*

Jakého článku?

Máte ho zkopírovaný v mé odpovědi o trochu výš. Je tam doslovně opsaná jedna věta té autorky. Ale dál už jste pokračovala slovy svými. Proto jsem špatně pochopila tu větu o vitamínu C. To se někdy stává a není třeba kvůli tomu tlouct hlavou do zdi. Berte to s nadhledem. A raději opravdu dodejte ten Váš recept. Sama si ho ráda přečtu a dokonce i zkusím udělat přesně podle návodu. Pokud se opravdu povede tak jak říkáte a nebude v něm přehnané množství toho cukru a žádné chemikálie, tak Vám to po pravdě napíši. Pampelišek mám každým rokem dost a času mám také dost. A navíc ráda experimentuji.

" A minerální látky - ty se varem nezničí. Vitamín C určitě ne, proto se při nachlazení používá tento nemed spolu s citronem."

Jde o tuto větu, máte to nahoře, i s tou pomlčkou.


doplněno 10.05.17 08:28:

Ještě doplním zdroj.

bylinkyprovsechny.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar magdon

Že tenle výtvor nemá s medem nic společného snad ví každý a není to potřeba komentovat. Ovšem když se pampeliškový "med" povede, má vzhled, konzistenci a kupodivu i chuť, pravému medu velmi podobnou. Stejné má i použití. Minerály asi zůstanou, o vitamínech by se vzhledem k délce vaření dalo pochybovat, stejně jako o jeho "zdravosti".

Pampeliškový med jsme doma před pár lety taky vařili. Sice se výtečně povedl, chutnal výborně, byl přiměřeně hustý (dal se stejně jako pravý med namazat na chleba), ale už nikdy bych to znova nedělal. Byla to neskutečná patlanice, všechno kolem ulepené *ee*, spotřeba energie značná, rentabilita mizivá... Navíc po čase začal cukr v medu krystalizovat. Tvořily se v něm krásné, nepravidelné, až centimetrové krystaly, na pohled sice zajímavé, ale prakticky nepoživatelné :(. Takže za mě - NIKDY VÍCE! *bum*


doplněno 09.05.17 19:46:

Suzymon - Ono to dokonce i chutnalo jako med ;)

Magon, povedl se ti, protože jste tam dali hodně toho cukru. A proto také ty krystaly. Ale bylo to žluté a táhlo se to jako med, viď. Samozřejmě souhlas s tím co popisuješ. Děsná doba, všechno zapatlané...

 

hahanaj*
hodnocení

0x

Nikdy jsem neměla med z pampelišek hustý,ale nevadilo nám to.Do čaje byl dobrý a pokud jsme chtěli mazat na chleba ,tak stačí smíchat s máslem a je to- neteče.

 

sebod*
hodnocení

0x

tak já jsem pampeliškový med používala i na zavařování méně aromatického ovoce. Takový jabka nebo hrušky získají moc dobrou chuť a vůni. A také jsem ho přidávala do různých sladkých těst místo cukru. Zase to dostalo jinou chuť

U nás pampelišky nijak zvlášť nevoní ani čerstvě utržené, natož uvařené. Chuť mají hořkou. Ale asi jsou jinde natolik aromatické, že ovoní dokonce i jablka. Kdybych to nikdy nedělala, tak budu mlčet. Ale dělala jsem to a žádné výrazné aroma to nemělo, nemohlo mít, není z čeho to aroma vypáčit. Není to vonná bylina. Je to hořká bylina.

sebod*

Suzy, Ty sis asi nikdy ke kvetoucí pampelišce nepřivoněla, viď? Zkus to někdy, krásně voní, není to sice silná vůně jako u konvalinek, ale voní. A někdy si dej na prst trochu nektaru a olízni. Je to výborné - voňavé. ;) Ale Ty ses rozhodla "med" z pampelišek zatratit a poslat do pekel, viď? *cert*

Sebod, nezlob se ale nevoní. Teď jsem šla na zahradu a schválně dvě pěkně rozkvetlé utrhla. Nevoní, ani když jsem ji prsty rozemnula. Dokonce jsem jeden květ rozkousala. Květ hořký není, ale nemá absolutně žádnou chuť, snad po chvilce lehounce sladkohořký, ale velmi nevýrazný. Snědla jsem i stonek. Tam je hořká chuť o poznání silnější, ale není nepříjemná. Myslím že mne znáš už natolik dobře, že o mně víš, bych klidně přiznala svůj omyl, pokud by tomu tak bylo. V tomto případě bys měla teď jít na zahradu Ty a udělat to co já. A jestli budeš upřímná, potvrdíš má slova.

V žádném případě jsem na pampelišku jako takovou nezanevřela, ale na tu patlanici nazývanou "med" ano. A není v tom nic a jestli ano, tak v minimálním množství a bude tam díky tomu cukru určitě víc škodlivého, než zdravého. Ale rozhodně tam nemůže být cítit výrazná vůně takovým způsobem, že by člověk který by ochutnal, měl zavázané oči a nevěděl o co jde, s určitostí poznal pampeliškový med. Řekl by že to nějaký sladký sirup, ale nemohl by určit z čeho. Ani neexistuje žádná umělá tresť s vůní pampelišky, protože pampeliška prostě nevoní. Leda tak pro kapry jako návnada, protože kapři mají rádi nahořklou chuť té pampelišky.

Pampeliška mimo jiné obsahuje hořčiny a ty jsou opravdu blahodárné. Zejména v těch kořenech, ale musí se upravit.


doplněno 10.05.17 10:36:

Ne, rýmu nemám a už jsem neměla asi dvacet let.


doplněno 10.05.17 10:41:

A žluté nosy to je normální jev, je to od pylu. To nediskutuji, jen tu vůni. Nakonec pampelišky rostou všude a každý může udělat vlastní zkušenost. Ale co opravdu voní, tak to jsou květy černého bezu, rovněž žlutý nos je normální jev a nejenom ten. Tak sirup z květů černého bezu opravdu velmi silně voní a navíc moc příjemně. Tak kdyby se udělal med z těchto květů, pak by měl vlastnosti o kterých píšeš. Klidně by ovoněl buchty, jablka a jiné...

sebod*

Suzy, já nemusím chodit na zahradu, abych si něco objasnila. Miluji pampelišky, takže kdykoliv kvetou, tak si jich natrhám kytičku a s dětmi k nim voníme, až máme žluté nosy. No, třeba máš rýmu, nebo Ti prostě pampeliška nevoní ;)

 

Tak teď musím nesouhlasit. PAMPELIŠKY SKUTEČNĚ VONÍ! Není to vůně nijak třeskutá (nesrovnávej s bezem), ale je velmi jemná a příjemná. Ale je možné, že ne každý to cítí (například kuřáci).

Já se též připojím - mně pampelišky rovněž voní a voní mi i ten "med". Jinak ho ovšem mírně řečeno nemám ráda, protože je to samý cukr. Nechutnalo mi to ani v dětství.

 

72mona3*
hodnocení

0x

Tazatelce se velmi omlouvám za zbytečné okecavání (výše) mimo téma.

Pokud dáte recept, podle kterého jste to vařila, možná zjistíme, co bylo špatně. Popřípadě vám mohu zjistit ten recept léty osvědčený, podle kterého to dělá mamina. Letos prý už má a bojí se, aby zase nebyl moc hustý. Mona.

 

72mona3*
hodnocení

0x

Takže pro ty, kteří nevěří, že pampeliškový "med" je jen barevný tekutý cukr bez chuti a vůně... *slunce*

Pro @suzymon opět *zed*

Suroviny: 230 květů pampelišek, 1 litr vody, 1 pomeranč, ½ kávové lžičky kyseliny citronové, 1 kg krupicového cukru

Příprava: květy za sucha obereme od nechtěného (někteří broučci se vodou sice vyplaví, jiní ovšem přilnou), poté teprve propláchneme, trochu vymačkáme přebytečnou vodu a potom zalejeme vodou s kyselinou citronovou a přidáme na plátky pokrájený pomeranč. Necháme krátce povařit, vychladnout a dáme na 24 hodin do lednice. Přecedíme, přidáme cukr a vaříme zhruba 1,5 hodiny - do zhoustnutí. Toť vše.

Vše, co se dělá s láskou, chutná a voní lépe, než patlanice z donucení. Dobrou chuť *slunce* M.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]