Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nemáte prosím někdo dobrý nápad na nedělní oběd? Nějak mi docházejí nápady, když přijede dcera s rodinou. Uvítala bych osvědčené recepty, které doma vaříte, ty základní typu vepřoknedlozelo samozřejmě dělám. Minule jsem dělala poprvé nádivku na plech, dala jsem tam i různé bylinky a divila jsem se, jaký to mělo úspěch. Děkuji za nápady.
Tož to záleží. Já se podle receptů moc neřídím, většinou dělám vše od oka a dle momentálního uvážení , ale dobré jsou třeba různé masové rolády, potom např. pirožky plněné zelím a uzeným s cibulkou. Ty dělám buď z bramborového anebo z pelmeňového těsta (hl. mouka, vejce a mléko).
Občas dělám šaurmu: libovolné maso (pokrájené na kostky) podusím na aromatických bylinkách, potom krátce opeču na pánvi. Zvlášť na hluboké pánvi si na troše oleje podusím větší množství strouhané mrkve a následně ji smíchám s připraveným, již opečeným masem. Do toho všeho zamíchám syrovou pokrájenou cibuli a syrové hlávkové zelí a okořením dle uvážení.
Je to poměrně šťavnaté a jíst se to dá zřejmě více způsoby - já to nejraději zamotávám do placek, které si předem dělám z (přibližně) 3 hrnků hl. mouky, 1 hrnku vařící vody a špetky soli. Těsto (dobře propracované) nechám asi půl hodiny odpočinout a potom peču placky na suché pánvi vysypané hrubou moukou (po každé placce mouku měním). Placky není dobré přepékat (nemělo by na nich být větší množství žlutavých skvrn). Upečené je ihned kropím vodou a přikrývám utěrkou - vydrží několik dní vláčné a je možné je plnit různými nádivkami. Pokud do těchto placek dávám onu šaurmu, nejdříve je potřu majonézou a kečupem a potom je teprve naplním.
Jj, je to moc dobrý arménský recept. Ještě jsem zapomněla dopsat, že utěrka, kterou se čerstvě upečené placky přikrývají, musí být vlhká (stejně jako ta, do níž se dává odpočinout těsto - ale to je asi zřejmé). V ledničce je potom skladuju na talíři pod fólií nebo i normálně pod pokličkou.
Pokud jsou placky přehnaně upečené/ připálené, moc vláčné nebudou ani po vlhčení. Jinak se dají dělat i v troubě na pomoučněném plechu, ale na pánvi se to líp hlídá (a hlídat je potřeba).
Krkovice na černém pivě. A s karlovarským knedlíkem, nebo s noky, už vůbec nemá chybu.
Pokud jste příznivcem nasládlých jídel, tak opečené kuličky z mletého hovězího masa s ananasem, jako příloha nejlépe rýže..
A něco jednoduchého, rychlého. Bohužel jsem to dnes nestihl nafotit.
Nakrájíme cibuli na půlkolečka-nahrubo. Silnější plátky krkovice osolíme, opepříme, pokapeme oliv. olejem. Na dno zapékací misky dáme cibuli, na ni rozprostřeme maso. další vrstva cibule, další vrstva masa, navrch plátky anglické nebo vysokého špeku. Nepodléváme. Dáme upéct asi na půl hodiny do vyhřáté trouby na 180°C. Příloha: brambory. Salát: ve slané vodě spařené fazolové lusky, rychle ochladit ve studené vodě, zálivka z kysané smetany, dochutit troškou soli, citronu, octa, cukru. práce cca asi na půl hodiny plus půl hodiny pečení.
Kdi si chce pošmáknout trochu víc, tak z upečeného masa slije štávu na pánev, odvaří, dochutí třeba bazalkou, a nakonec zamíchá kousek másla. Tím sosem podléváme brambory na talíři.
Dobrou chuť.
Zdravím Tak já toto řešila minulý týden. Protože jsem si chtěla rodinu taky trochu užít (ne být jen v kuchyni), vymyslela jsem věpřové na bobkovém listí a pepři, ale hodně masa, aby byla silná chuť a omáčky na 2 dny. K tomu knedlík. Uvařila jsem si v pátek večer, abych oběd jen ohřála a mohli jsme jít na výlet. A další den jsem omáčku jen ohřála, přidala další divoké koření, smetanou nastavila, trochu přizahustila a provařila (+ dochutila). Bylo z toho rázem vepřové na divoko. Kdo chtěl, měl těstoviny, někdo si dal zas knedlík. Bylo za půl hodiny uvařeno a mohli jsme se užít. Tak třeba vám to přijde vhod. Ida
Ildiko, vaše placky mě velmi zaujaly. Často dělávám "minutkové maso", ale k němu rýži, kupované tortily, nebo jen čerstvý chleba. Ale vaše placky jsou mi moc sympatické. Vyzkouším a boduju. Ida
Naši mladí už mají jiné stravovací návyky a vaří úplně jinak, než jsme vařívaly a vaříme my. Naše mladé umí jídla z celého světa a myslím si, že my je ničím neohromíme. Já jsem to vzdala! Vím ale, že když udělám českou klasiku, kterou mladá nedělá, zavděčím se nejvíce. A naopak, když jdu k nim, vím, že bude něco, co sama nevařím. Vždycky se moc těším a chválou nešetřím. Vždycky je vidět, že mladou, mé uznání velice těší.
Maminka nás zve na velký oběd (dcery, vnoučata, pravnoučata),2x za rok, tradičně dělá kuřecí rlády, rýži, bramborový salát, peče koláčky s tvarohem a dort Harlekýn. Jen jednou smažila řízky, svíčkovou, prý už ji bylo hloupé dělat roky stále to samé, jenže my se na to všichni těšíme a nic jiného nechceme. Já zvu rodinu na chalupu a všichni očekávají teplé uzené rovnou z udírny a pečené brambory (půlky, osolit, pokmínovat), okurek, rajčata s mozarelou a česnekem, jedna sestra peče kachnu se zelím, druhá plněnou sekanou (mletý bok), bramborový salát.
To by nás dost namíchlo, kdyby někdo vymyslel něco jiného, na akce peče maminka, koláčky a nějakou roládu nebo trubičky se šlehačkou.
Osvědčil se mi recept, který žádná z návštěv neznala. Nic složitého. Plátky masa /bůček, krkovice nebo i kuřecí/ naklepat, osolit, pepř, dr.kmín. Na plátky položit kolečko salámu /debrecínku, cikánku/, na to hrstičku vymačkamého kysaného zelí z pytlíku. Závitků nadělám plný pekáček, drží sami zavinuté, pěkně pokmínovat, trochu podlít a pečeme jako vepřové, je to ale brzo upečené. Příloha cokoliv.
Pže manželka na zítra pozvala jednu naši známou tak její volba na takové příležitosti padla jednoznačně na kuřecí roládu.
Dvě vykoštěná kuřata se rozloží ma vál,plech,linku.. na toto se položí plátky toustového sýru,plátka šunky a nakonec se potře míchanými vejci.Zabalí,zaroluje? na spoji sešije nití a dá se péci stejně jako kuřátko.Příloha-brambůrky (vařené pečené...dle chuti,zelenina trochu podušená na másle,příp.tatarka.
Quentosi-ukažte mi jeden druh běžně prodávaného masa (snad výjímkou jsou ryby) které není různě dopováno,jedině doma vychované cokoliv kuře,králík...Ona i ta kachýnka z hromadného nedomácího chovu je dopována a možná i víc než kuře!
Kuřata bývají tradičně cpaná antibiotiky. Co takhle klasická česká kachna s knedlíkem a špenátem: Na tu nedám dopustit...
Když vám vadí antibiotika v kuřecím mase, tak je do nich necpěte. Máte dojem, že kachny se léčí místo antibiotiky lipovým čajem?
Kuřecí maso je dietnější než kachna. Po kachně je mi skoro vždycky blbě. Já mám k obědu jen suchary. Děláte mi tu chutě.
Dělám roládky podobně jako "maky",z kuřecího,naplním tim,co dům dal a co mně napadne,nejdřív naklepané plátky okořením,pak obložím-teď myslím bez zelí,naskládám do zapékací mísy těsně k sobě a zaliju šlehačkou.K tomu něco s bramborama nebo kolínka,protože to udělá chutný "sosík".
Jo, takový špenátek vyhnaný dusíkem, mouka nebo brambůrky hnojené čím buď a páničkovi kuřátko nechutná.Tradičně blbá odpověď.
Já nechápu co si lidi myslí, že domácí chovatel udělá když mu zvíře onemocní, zavolá veta a ten napíše léky.
Nechápu jak se někdo rozplývá nad domacím kuřetem vyběhaným po dvoře, pokud není vyběhané je to chudák brojler zavřený na malém prostoru a vykrmený granulama aby rychle narostl. Ryby? Chované v sádkách, krmeny tak aby rychle rostly a ATB jsou běžné. Zas všichni tu zdravost-nezdravost tak nehroťte.
Rozdíl tam přece jen je - doma vám žádné kuře (opravdu žádné, ani brojler) nevyroste za 40 dní. Ve 40 dnech budete mít doma jen trošku odrostlé kuřátko, ze kterého by se nenajdl ani kocour. Ale já nemám ráda ani domácí brojlerová kuřata. Nejlepší jsou kohoutci těžších plemen - maso je pěkně kližkovité.
Tak ale nevíte, v jakém stavu by byl, kdyby jedl to kupované. Jinak ale souhlasím s tím, že domácí brojleří maso se hodnotově od toho kupovaného zase tak moc neliší. Já proto brojlery nemám ráda - ani kuřata, ani morky.
Já si myslím, že s tou stravou to nebude tak horké. Mamka měla sestřenici a ti měli doma hospodářství se všemi zvířaty a ten její manžel vždy vykládal, jak jsou kupovaná kuřata atd. nezdravá, že on by to nikdy nevzal do huby, že sní jen to, co si vypěstuje - fakt měli všechno. No a nedávno jsem ho potkala, je mu 69 let, skoro nechodí, byl na několika různých operacích a venku se pohybuje jen na vozíku. A to jsem si myslela, jak ta jeho "zdravá" strava ho udrží vitálního do vysokého věku.
Můžete zkusit něco nového, tento recept jsem objevila nedávno a je to veliká mňamka. Jmenuje se to pibimbap a můžete udělat buď jednu velkou mísu, ze které si pak všichni budou nabírat přímo u stolu, nebo jednotlivé malé misky.
Návod je velice jednoduchý, množství podle počtu strávníků:
Uvaříme rýži.
Vezmeme pánvičku a dáme tam kapičku olivového oleje. Osmahneme cibulku a těsně před koncem přidáme lžičku sójové omáčky. Odendáme cibulku do nějaké mističky nebo na talířek. Takhle připravíme zeleninu, jakou jenom chceme (moc dobré je to s cuketou, paprikou, mungo klíčky, houbami, mrkev, špenát - celý, ne mražený, třeba i rajčata). Krájíme na větší kousky (užší, delší asi jako malíček). Každý druh zeleniny dáváme do jiné mističky/talířku, aby se nepromíchaly. Stejně připravíme i maso (mám nejradši s kuřecím), někdy se přidává dokonce taky brambora nebo skleněné/rýžové nudle. Vše připravujeme v té jedné pánvičce, kterou nemyjeme/neotíráme mezi jednotlivými druhy zeleniny/masa.
Já nakonec v té samé pánvičce ještě trochu osmahnu uvařenou rýži.
Vezmeme mísu/misku a dáme do ní rýži. Zarovnáme a kolem dokola postupně dáváme všechnu zeleninu/maso, co jsme si připravili. Nemusíte osmahnout všechnu zeleninu, třeba mungo klíčky můžou být syrové.
Nakonec si uděláme volské oko, aby žloutek zůstal tekutý. Volské oko pak dáme doprostřed misky.
A podáváme. Vajíčko se rozkrojí a všechno se promíchá, až přímo při jídle. Jednoduché a výborné jídlo.
Foto, jak to má vypadat:
Dnešní kuřata mají většinou hnusnou chuť v jakékoliv úpravě, maso blátíčko, červenohnědé maso u kosti, které od ní sladno odpadává. Pokud máte dobré kuře, dobře krmené (nemá červenohnědé maso kolem kostí a nejde od kosti jako u chudinek z velkovýkrmu), je výborné kuřátko pěkně pečené s křupavou kůrčičkou a uvnitř naplněné chutnou nádivkou z dobré strouhanky a kvalitních vajec (některá vejce v době velikonoc byla dokonce cítit rybinou, čím ty chudinky krmí ví asi jenom krmiči) a ke kuřátku rýži (dobrý druh, dobře uvařenou) nebo bramborovou kaši z dobrých brambor. K tomu také možná okurčičku Takže pečené kuře s bramborovou kaší. A k tomu dobrý třeba třešňový kompot.
Další oblíbená a dnes už skoro vzácná klasika jsou španělské ptáčky s rýží. Dobré hovězí, okurčička, špek, kousek dobré uzeniny, normální kremžská hořčice (žádné módní dyžonské a podobné) a hlavně žádný sejr. Doprostře rýže při vaření zasadit menší cibuli a do ní zapíchnout hřebíček a rýže je voňavá a chutná.
Nebo přírodní pečený plátek masa s bramborem a k tomu volské oko. K tomu dobré pivko a po obědě šlofíka, nebo mírné poklidné popovídání a pak možná i kafíčko. Nebo přírodní ovocný kompot a nějaký zákusek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.