Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování vajíček vs. Leidenská mutace

Od: zuzkamaresova odpovědí: 7 změna:
Dobrý den. Chci se zeptat zda mohu darovat. Díky.
Je mi 19 let. Ráda bych darovala vajíčka, abych někomu pomohla. Jsem zdravá vlastně, netrpim psychickou poruchou, nemám žádnou jinou nemoc(alergie...) Ale co, tak jsem zdědila po svým otci Leidenskou mutací. Má otázky zní, můžu darovat? Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Bohužel, nejste vhodná dárkyně. Viz.:

lekari-online.cz/...

iz*
hodnocení

1x

Víte, co je Leidenská mutace? Vážně byste "ji někomu ráda darovala"?

zuzkamaresova

1) slušně jsem se zeptala
2) vím, co to je, ale dneska tím trpí více než polovina populace a zbytek o tý nemoci ani neví..
Byl to je dotaz, nemusíte takto vyjíždět hned

Polovina populace to není ani ve Skandinávii, kde je toho nejvíc. Ale máte pravdu, běžně se o tom moc neví a tak se ani neví, že v heterozygotním "provedení" to je většinou omezující pouze v hormonální antikoncepci a v případě dlouhé nepohyblivosti (dlouhý let, nemoc) a tady se to zvládne preventivně medikací.

Ale opravdu asi není důvod zrovna tohle posílat dál, i když by šlo zajistit výběrem partnera omezení na maximálně heterozygot u dítěte. Bývaly časy, kdy tahle porucha byla výhoda - omezení krvácení se hodilo mužům v boji i ženám při porodu. Ale dnes, při celodenním posedávání to je opravdu zátěž.

iz*

Zuzko, já jsem nijak "nevyjela". Před položením otázky bývá se dobré se zamyslet. Kdybyste to byla udělala, uvědomila byste si to, nač jsem Vás slušně upozornila.

hodnocení

1x

A víte, že kvůli různým preparátům, které musí brát ta, co chce vajíčka darovat, může mít tak rozhašený organismus, že pak sama bude mít problémy, když bude chtít dítě? Kromě toho darování vajíček není žádný altruismus, ale vesměs se tímto "pomáhá" starým bábám ze zahraničí, které už mají všechno a najednou ve věku, kdy dříve už byly ženy babičkami, zjistily, že jim chybí dítě.

hodnocení

0x

Já si myslím, že tuto otázku musíte položit tam, kde budou vajíčka odebírat. A za další si myslím, že oni snad už dělají vyšetření před odběrem právě proto, aby k přenosu třeba zrovna této choroby nedocházelo. A za další se tomu sice říká "dar", ale všude se za to "dárkyním" platí minimálně 20 tisíc. Je to zásah do těla který není bez rizika a proto to není zadarmo. Takže podle mne je asi nebudete moci "darovat". Ale nejlépe Vám odpovědí na místě kde se tím zabývají, tak se nerozčilujte, že jsem Vám napsala co si myslím. Ptáte se názor, tak jsem ho napsala.

doplněno 06.05.17 11:35:

Tak jsem si to zjistila. Dělají se genetické testy a krevní vyšetření. Žena musí být naprosto zdravá. Tím pádem Vás podle mne jako eventuelní dárkyni nepřijmou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]