Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvrdý sýr - okraj

Od: dalka odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,na tvrdém sýru bývá někdy tvrdý okraj,jí se to?jde zo totiž špatně odkrojit.díky
Tvrdý sýr - okraj

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Já myslím, že ty bílé skvrny na povrchu nejsou plíseň, ale lesk. Domnívám se, že vyfocený sýr je na povrchu opatřený vrstvou sýrařského vosku. Zřejmě je to ta tvrdá vrstva, na kterou se tazatelka ptá. Pak odpověď je tu: ne, pokud se jedná o vosk, ten se nejí. Správně by se před konzumací měl každý sýr vyndat z lednice tak na 15 minut, aby dostal pokojovou teplotu. Po těchto 15 minutách jde vosk odstranit.

Pokud se nejedná o sýrařský vosk, ale o zatvrdlou kůrku na povrchu, tak ta se jí. Ida

hodnocení

2x

Když mi výjimečně ztvrdne sýr, tak ho postrouhám. Na chleba, na rizoto... Také pejsek občas kousek tvrdého sýra může dostat. Ale na vaší fotce vidím na sýru bílé skvrny. Vypadají jako plíseň. To je daleko větší problém, to už není k jídlu. Pryč s tím!

ladinpraha*
hodnocení

1x

Strouhá se to a jí se to.

72mona3*
hodnocení

1x

Setkávám se s tím u parm(a)ezánu a nikdy mě nenapadlo to řešit. Nastrouhám a je to. ;) M.

doplněno 02.05.17 11:15:

Já tedy doufám, že ještě dokážu poznat sýrařský vosk od skutečného sýru *smich* Pokud je sýr potažen ochrannou vrstvou, ta by měla být oddělitelná od poživatelného výrobku. Vosk za poživatelný nepovažuji. Nejspíš neuškodí, ale jedlý nebude. A hlavně...tyto vosky se nanáší v tenké pravidelné vrstvě a určitě bych ho nepopsala jako tvrdý. Vaše "kůrka" je jak silná?

doplněno 02.05.17 12:08:

Všude se uvádí, že pokud sýr necháte zhruba 15 minut při pokojové teplotě, tato vrstvička jde snadno odstranit. I konzistence bude přece odlišná. Z fotky to ovšem nepoznáme ;)

dalka
hodnocení

Dobře není tvrdý tolik,ale nejde snadno odstranit.Je široký 1-2mm,může to být ten vosk?

hodnocení

0x
Ahoj.
Pokud máš dobré zuby,tak můžeš tu tvrdotinu jíst.
Já bych to neriskovala,mám své zuby příliš ráda :)
---
Odkrajuji to.

lidus*
hodnocení

0x

Jak píše Bimbam i mě vyděsila ta plíseň, jinak já mám právě to stvrdlé na sýru ráda.

dalka
hodnocení

Není to plíseň, leskne se to jak tu někdo psal.Ten sýr ne povrchu není ztvrdlý,je na něm tenká tvrdá kůžička,že by to byl ten vosk,který se nejí?díky

Jestli se to leskne, tak je to sýrařský vosk. Určitě se vám podaří kousek odloupnout a pak to můžete sloupnout. Ale také záleží na tloušťce toho vosku. Ty tlustší jdou sloupnout dobře, ty tenké moc ne. Ale i když je to sýrařský vosk, je to vosk. Jíst by se neměl.

lidus*

Ten vosk bude podle mě jedlý, záleží jen na vás, já ho mám ráda.

jancas
hodnocení

0x

Pokud ztvrdne sýr a není však již závadný,namočte ho na delší dobu do mléka,třeba dorána.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]