Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Já myslím, že ty bílé skvrny na povrchu nejsou plíseň, ale lesk. Domnívám se, že vyfocený sýr je na povrchu opatřený vrstvou sýrařského vosku. Zřejmě je to ta tvrdá vrstva, na kterou se tazatelka ptá. Pak odpověď je tu: ne, pokud se jedná o vosk, ten se nejí. Správně by se před konzumací měl každý sýr vyndat z lednice tak na 15 minut, aby dostal pokojovou teplotu. Po těchto 15 minutách jde vosk odstranit.
Pokud se nejedná o sýrařský vosk, ale o zatvrdlou kůrku na povrchu, tak ta se jí. Ida
Setkávám se s tím u parm(a)ezánu a nikdy mě nenapadlo to řešit. Nastrouhám a je to. M.
Já tedy doufám, že ještě dokážu poznat sýrařský vosk od skutečného sýru Pokud je sýr potažen ochrannou vrstvou, ta by měla být oddělitelná od poživatelného výrobku. Vosk za poživatelný nepovažuji. Nejspíš neuškodí, ale jedlý nebude. A hlavně...tyto vosky se nanáší v tenké pravidelné vrstvě a určitě bych ho nepopsala jako tvrdý. Vaše "kůrka" je jak silná?
Všude se uvádí, že pokud sýr necháte zhruba 15 minut při pokojové teplotě, tato vrstvička jde snadno odstranit. I konzistence bude přece odlišná. Z fotky to ovšem nepoznáme
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.