Nejste přihlášen/a.
Mám objednaný malíře / firmu /. Budou malovat jen kuchyň a předsíň. Počítám práce, tak na půl dne. Mám jim nachystat něco na jídlo? Vůbec s tím nemám zkušenost. Vždy mi vše dělali kamarádi a tam to bylo nějak automatický, že jsme po práci něco snědli a popili. Díky.
Díky všem za odpovědi. Kafe a nealko jsem počítala. Buchta ke kafi snad neurazí, však jíst ji nemusí .
U nás každý řemeslník dostane svačinu, oběd, kávu a pokud dělá déle tak zase svačinu a klidně i večeři. Pokud chce kávu 3x řekne si o ni a dostane ji, vařila jsem kávu a svačinu i chlapům co dělali venkovní balkony v paneláku, ano, věděli, že u mě a u sousedky klidně mohou zaklepat na okno a o kafe si říct. Jednou tu byl řemeslník a ten si donesl i vodu svoji, kávu v krabičce, že dnes prý mu málokdo něco dá. Já tak byla odjakživa zvyklá a tak to dělám i dnes.
Než řemeslník začne s prací, mám jasno o tom +- kolik za práci platím, myslím, že nemá žádný strach, že by za jídlo platil nebo já chtěla slevu.
Já si své cca 3 ukrajince, kteří makají za 100-130 Kč/h jak buldozer 10 hodin denně (víkendové melouchy u mě při rekonstrukci RD) celkem hýčkám co se nápojů a základní stravy týče. Prostě se mi to vyplatí. Ale pokud by přijeli nějací standardní zaměstnanci firmy, pokud bych je tedy nezbytně potřeboval, která by mi účtovala klasicky 300 Kč/h a více, pitný a stravovací režim bych nechal na nich samotných. Je to případ o případu a normální mezilidské komunikaci.
Řemeslníky mívám v domě poměrně často, některé i na několik dní. Zajistím nejnutnější potřeby (přvléknutí, WC, hrubé umytí...) Když přijdou, předám jim "stavbu", zeptám se, kdy asi tak budou hotovi, dám jim kontaktní telefonní číslo (kdyby něco) a odejdu. V dohodnutou dobu se vrátím, zkontroluju práci a zaplatím. Tím moje účast na akci většinou končí. Nemám důvod poskytovat jakékoliv další služby.
Oni dělají jen svou práci, za kterou jim Vy platíte. Vám snad Váš šéf vaří zadarmo oběd za to, že přijdete do práce?
Vzpomínám na léta 1974 - 75, kdy jsme komplet přestavovali celý dům. Tchán byl zedník, jezdili k nám pomáhat jeho 2 švagři, další zedníci z vesnice a ostatní potom, jak jsme je znali ve svém okolí /instalatér, elektrikář, topenář.../ My ženské jsme denně vařily, až sporák poskakoval. A někteří řemeslníci si nebrali servítky. Paninko, zítra by byla fajn svíčková a pak, pozítří knedlo, zelo, vepřo. Jenže v té době sehnat kloudné maso nebylo vůbec lehké. A udělat svíčkovou z králíka - ó, to né. To měli doma často, na vesnici bylo králíků dost. Za jedním zedníkem /už v důchodu/ chodívala k nám denně jeho žena. Proč chodila zdržovat, když bylo plno práce? Nevím. Že by se staré ženě tolik stýskalo po dědovi? Seděla u nás jak bedna kytu třeba půl dne, zdržovala, chtěla si povídat, tchyně byla rozdávačná, dala jí tudíž také najíst, doma vařit nemusela. Tak se k nám naučila. Navíc drbna. Já bych po ní hodila granát.
Dneska, pravda, se řemeslníci hostit nemusí. Přijdou, udělají svou práci, jídlo si buď donesou, nebo si na něj někam dojedou. Snad jen kávu a minerálku. Přesto, když u nás před 3 lety mladý muž maloval, udělala jsem mu ráda i oběd. Maloval pěkně, rychle, kvalitně, hrubý nepořádek si po sobě uklidil. Cena nebyla přemrštěná. Navíc jsem ho kdysi před lety měla ve třídě a byl to prima kluk.
Takže záleží jen na dobré vůli. Povinnost to rozhodně není, ale pokud je řemeslník rychlý a dělá svou práci dobře, vím, že ten oběd mě nezabije a jemu udělá radost. Jaga.
měli jsme dva montéry doma dva dny po sobě od rána do večera. Sice mi bylo trochu trapné, že mi obědváme a oni někde v koutku jí svačinu z domova, ale kdyby chtěli oběd tak si přece můžou zajet do vedlejšího města. Ta možnost tu je...
Řekli si asi 3x o kafé a protože jsme zrovna pekli dostali k němu buchty.
Jo, kdyby nám řekli, že nám sleví o 500,- za stravu, tak bych o tom uvažoval.
tohle už je dávno pryč. společnost se změnila. udělat práci, sbalit prachy a rychle pryč, dokud to drží. budete pak ještě chtít dělat nějaký catering? měl jsem takhle doma komenickou firmu na frézování a vyvložkování komína. pohostiná tchýně je hostila a vše trvalo zbytečně déle. když jsem jí řekl, kolik stála ta sranda, tak čuměla. kdybych si to mohl udělat sám (revize), tak to stálo ani ne půlku ceny.
Měl jste si pozvat kominickou firmu a ne komenickou ( nebo snad kamenickou?). Vyvložkování komínu + přívod od kamen/bojleru/apod. jste si mohl udělat sám a potom pozvat revizáka s razítkem.Jsem to takhle udělal před čtrnácti dny u našich mladých na baráku a jde to.To stejný celá nová elektřina v přízemí domku - všechno jsem udělal a zapojil a pak pozval revizáka.Přijel/udělal kontrolu a dal razítko.
Kafe,guláš a zákusek dostal stejně tak jako tak a ještě jsme dali rozumnou řeč co ještě zlepšit a jak co zapojit,aby to zase příště prošlo revizí.Normální a rozumnej člověk.
Mám známého kamaráda na vodo-instalo (na to si netroufám),ale ten když přijde,tak první slova jsou - kde je kafe? Ten při zapojení jedné trubky zvládne i tři a ukecanej je jak ... Ale na jeho tloušťku / teda kus masívního chlapa / se někdy divím,jak dokáže montovat odpad pod vanou.No jo - Lubínek.
Nejde o to vyvařovat svíčkovou a oblbovat,ale o normální přístup k věci.Dáte si kafe? Ne? tak nedám.Chcete minerálku? Ano,tak donesu.Stejně tak s jídlem - chceš/nechceš.Stejně tak si při roznášení letáků klidně řeknu o doplnění láhve s vodou.Ale já jsem držkatej a řeknu co si myslím.Tak pardon.Veselé Velikonoce a ženské - chraňte si zaďulky.
Záleží na okolnostech, když je to zcela cizí člověk, nabízela jsem kávu a cokoliv k pití, když to byli manželoví kamarádi, tak svačili a obědvali u nás, včetně kávy a piva.
tak až budou hotovi, nabídněte, kafe, čaj a chleba s něčím, nebo talíř teplé polévky s chlebem, to po práci přijde vhod. Někdo si třeba ani nevezme, uvidíte, já bych teda něco nabídla, ale to jsem já...
Tyhle doby už jsou opravdu dávno pryč. Když dokončí práci, zabalí vercajk a spěchají k dalšímu zákazníkovi. Že čas jsou peníze dneska platí víc, než kdy jindy. Nebudou se zdržovat s nějakou mojí plévkou, přicházejí tím o peníze. Nehledě na to, že parkují v rezidentní zóně a každá započatá dvouhodina jejich zbytečného parkování stojí dalších 200 Kč, které mi samozřejmě připočítají k ceně za práci.
ivzez - "...bylo to to nejmenší, co jsem mohla udělat..."
Nebylo. To nejmenší, co jste mohla udělat bylo, že jste jim za jejich práci zaplatila. Vám za Vaší práci šéf vaří polévku? Jaký je v tom rozdíl?
Že po sobě řemeslníci uklidí, by dnes měl být běžný standard. Když to totiž neudělají, může se v horším případě stát, že jim nezaplatím. V tom lepším si jen příště pozvu někoho jiného a na Internetu napíšu patřičnou recenzi.
"magdon", poslední roky před důchodem, jsem pracovala v soukromé sféře a můžu Vám říct, že to bylo období, kdy jsem se měla nejlíp. Kafe bylo automaticky stále k dispozici, cukr, smetánky do kafe také, vody na pití to samé. Toaletní a drogistické potřeby, jakbysmet. To nemluvím o mimořádných odměnách a o častém občerstvení, chlebíčky, dortíky nebo pizza a podobně. Proplacena pracovní obuv, což byly u mně, střevíčky do kanceláře, a to jen na co si vzpomínám. A dcera v Belgii, má totéž, navíc denně teplou polévku a proplacený benzín podle najetých km do práce a zpět a 14 platů ročně, tak asi tak...
..Je to stará škola tohle podstrojování.Jídlo stojí dost peněz a oni vám určitě nesleví.
Buchty -to by mi nikdo nejedl -s tím chlapa neuhostím když už. Pivo bych jim nedala jsou v práci. Jedině kávu .Toť vše.
Měla jsem naposledy malíře a dala jsewm mu chleba s paštikou ...koukal na to a ptal se a jetam pod paštikou máslo? To mne dorazilo.Divil se proč tam není. Od té doby jsem si vymalovala předsíň a pokoj sama .A lépe než ON.
Jo měla jsem naložené višně v rumu skleničku ,tak jsem mu ji dala a On se mne ptal jestli to není otrávené.Zaplatila jsem 1700kč za jeden pokoj ,jednu stranu nemusel jsou tam skříně až do stropu a již bych ho nikdy nechtěla ani zadara.
Oni dneska ti řemeslníci ani nic chystat nechtějí. Jsou zvyklí, že si svačinu, oběd koupí nebo si dejedou do hospody apod. Jo, uvařit třeba kafe, ale rozhodně bych je nijak nehostil, protože, jak zde již bylo řečeno, slevu Vám stejnak nedají a za ty ceny, které si řemeslníci mnohdy říkají je nebudu ještě cpát žrádlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.