Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Píši zde porvé a nevím přesně jestli má otázka patří do této kategorie.Tak se předem omlouvám.Mám přítele a ten má syna z předchozího vztahu.Spolu máme dceru a tvrdí mi že jsou s jeho synem vlastnísourozenci,já zase že nikoli.Neví nekdo přesně jak to je?Díky za odpověd.
Nedávno zde byla tato otázka probírána a tuším, že jabraka upřesnil, že pokud sourozenci mají alespoň jednoho společného rodiče, tak jsou to sourozenci vlastní. Jeho názor také podporuje následující odpověď právníka:
Autor odpovědi: JUDr. Rostislav Silný
Otázka:
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat kdo je mým přímým sourozencem a kdo je nevlastní sourozenec. Maminka je po druhé vdaná z prvního manželství má 3 děti včetně mě a nyní má 2 děti. Chtěla bych vědět kdo je vlastní sourozenec a kdo nevlastní sourozenec. A když má muj vlastní otec z druhého manželství dítě co je pro mě. Moc vám děkuju Janečková
Odpověď:
Dobrý den,
pojem nevlastní sourozenec právo nezná. V daném případě platí, že ať už vzešly děti z kteréhokoli manželství Vaší maminky, jsou všichni ve vztazích k sobě navzájem sourozenci (ti, co mají společného jen jednoho rodiče, se nazývají polorodí). Takže ať se jedná o dítě ze kteréhokoli manželství Vaší matky, má právo po ní dědit.
Naprosto stejné platí i pro Vašeho otce – tzn. všechny jeho děti, ať se narodily v jakémkoli manželství, jsou dětmi se stejnými právy. Vůči sobě navzájem jsou všichni sourozenci.
R. Silný
zpět
doplněno 29.03.09 21:03:A ještě doplním ze Sagitu:
SOUROZENECPrávní úprava a její změny
Typem příbuzenství je sourozenecký vztah. Jde o příbuzenecký vztah v linii pobočné, kdy dvě osoby pocházejí od téhož společného předka. Pro sourozence je charakteristické, že pocházejí od téhož nejbližšího společného předka. Mají-li sourozenci společné oba rodiče, jde o sourozence plnorodé, mají-li společného jen jednoho rodiče, jedná se o sourozence polorodé. Občanské právo však právní postavení sourozenců plnorodých a polorodých nerozlišuje.
Už to v diskuzích bylo. Pokud mají děti aspoň jednoho společného rodiče,jsou určitě vlastní.Pokud nejde o adopci.
JABRAKA
Ale i nevlastní se mohou mít rádi stejně jako vlastní,a ctít se navzájem.
Jak jsem stará, tak jsem v životě neslyšela plnorodí - polorodí, to se tedy přiznám. Je to právní výraz. A řeší se asi hlavně a bohužel při dědění majetku, jak jsem zjistila při vyhledávání. Ale určitě se přikláním k názoru, že především záleží ne na názvu, ale na tom, jak se mají rádi a k sobě se chovají - tak jak to napsal Jabraka. Možná bychom se divili, kdyby byly testy otcovství dříve, kolik by bylo sourozenců polorodných. A kolik lásky naopak může dát děcku někdy i nevlastní matka a nebo otec!
Obávám se, že žádná definice těchto pojmů neexistuje , takže můžete mít pravdu oba: Přestože já jsem původně považovala děti s alespoň jedním společným rodičem za vlastní sourozence, myslím, že většinou jsou "vlastními" myšleni sourozenci se společnými oběma rodiči a "nevlastními" sourozenci s jedním společným rodičem. Ti, kteří nemají rodiče společné vůbec, pak nejsou vůbec sourozenci. Tak to asi bude
Takže bych se přiklonila spíš k Vašemu názoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.