Nejste přihlášen/a.
Mate rádi jidla s kari? Jak je nejlepsi pouzit kari koreni, treba v rýži - je dobre napred koreni osmahnout nebo je vmichat rovnou z pytliku do uvarene ryze, nebo dat uz do vody pri vareni ryze? Zachutnalo mi kari teprve nedavno a chtel bych si doma obcas neco pripravit, treba na maso se asi dava tak jako jine koreni pred vlozenim do trouby, ale nezhořkne to reba jako paprika pri smazeni na panvi? Diky za rady a nejake vyzkousene recepty.
kari je dobrý dát do vody s rýží... na sucho do hotové rýže bych rozhodně nedával.
Maso je dobré nakořenit a nechat v lednici do druhého dne nebo třeba alespoň hodinu, aby sůl prostoupila celým masem a nebylo slané jen na povrchu. Že by kari hořklo na pánvy jsem si nikdy nevšimnul.
Jen doporučím prozkoumat nabídku kari. Není jen jedno. Všechno jsou to směsi koření. To co u nás známe nejvíce je indické kari. Mám raději thajské. Doma mám ještě další dva druhy, ale vypadnul mi název. A ne všechny musí být pálivé. Thajské je dobré v kombinaci s kokosovým mlékem/krémem z plechovky.
Tak Kari je hodně dobré koření. Je to směs. Základ je Kurkuma, to je vlastně přírodní barvivo. Barvím s ní lecos - například nudle. Tady mám před sebou jedno z Makra. Složení - Koriandr, Kurkuma, rýžový prášek, římský kmín, pískavice (no to ani nevím co je), pepř, chilli, fenykl, česnek. Asi to nebude TOP, to uznám, ale chutná docela dobře. Doporučuji Hejka na kari. Velice levná ryba (v Makru mražená 80 kč/kg). Kdo se nebojí kostí a kůží, tak si velice pochutná. Rozmražte, posypejte Kari, pokápněte sojovou omáčkou (nejlépe Kikoman), obalte v mouce a pečte na pánvi 4 minuty po každé straně - delikatesa.
Ještě jsem zapoměl dodat - vykostit - ne úplně ale odstranit páteř. Kdo to nechce dělat, tak ho pak musí péct 2x tak dlouho - výsledek stejný.
Dobrý den, kari můžete použít i při vaření brambor - stačí špetka a brambory budou krásně žluté. Zdravím!
Rýži bez kari už ani nejím. Rýži na talíři posypu kari kořením a pak zaliji šťávou z masa. Někdy ji dám i do vody kde se rýže vaří, to ale není ono. Jen to rýži obarví.
Děláte i Basmati rýži? Já bych její chuť ničím nekazil. To samé ani u Jasmínové rýže. Ale běžná rýže , já říkám česká, si sama říká o dochucení.
Zkuste používat i kurkumu a kardamon. Kurkuma má prý kdovíjaké dobré účinky a dá se třeba do rizota nebo k masu na šťávě. Kardamon má trochu specifičtější chuť, ale dá se i do sladkých pokrmů. Já ho dávám třeba i do těstovinového salátu. Jinak trošinku kardamonu výrazně vylepší chuť kávy nebo vinného střiku. Fantazii se meze nekladou.
Zrovna jsem posvačil rýžový zeleninovy salát ochuceny kari, nádherne žlutý a chutove vyladený a zapijim kávičkou, je fakt dajko, ze kardamon do kávy je chutove vynikajici, oblibil jsem si tuhle pripravu uz dávno
Lisko, zřejmě toto jméno bylo nejdříve převzato z angličtiny, kde to je kardamom, tak se tak píše i česky, ale italsky je to kardamone, slovensky kardamon. Česky mně mnohem lépe zní na konci n, než m. Kardamom mi vždy připadne jako překlep , a myslím, že když někdo napíše kardamon, tak chybu neudělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.