Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Shrbena zada u dcery

Od: jarkabraj odpovědí: 15 změna:
Dobry den
Nejaka rada prosim ohledne hrbeni desetilete dcery.
Neustale napominam.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mp*
hodnocení

3x

Trochu léčitelství. Kdo tomu nevěříte, raději přestaňte číst. Ohnutá záda znamenají dle léčitelů to, že si prostě člověk nakládá na "hrb" víc starostí, než které je schopen unést. Nebo je to i typem zaměstnání. Prostě někomu sloužím, musím se hrbit. Typicky číšník. Musí sloužit, dělá to rád, ale na stáří poctivý číšník je bohužel hrbatý, není to asi pěkné, ale poctivé určitě.

To by ledacos vysvětlovalo. Aspoň u mě. Funguje to i opačně? - Narovnám se a starosti spadnou na druhé?

hodnocení

2x

Dobrý den.

Rada...Hmmm,dnešní děti ( a to vidím např.u nás v ústavu),jsou hrbaté.Je to dáno tím,jak neustále sedí u compů a u mobilů.

Hýbat se nechtějí.To je vždy řečí...Vylítla bych z kůže.Já jsem od mala vedena ke sportu,za což děkuji mým rodičům.

Jako včera si vybavuji maminku,jak mně říkávala : " Musíš,chodit,rovně a zpříma.Zastrčit bříško,vypnout prsa a ramena dozadu." Chodila jsem na gymnastiku,na tenis,na volejbal,na lyže,na brusle,na plavání...Kam chodí Vaše dcera?

Co dodat ...*cteni*

jarkabraj
hodnocení

Moc pekne odpovedi.Cekala jsem tady zase sameho rypala.
Ja jsem od detstvi take sportovec, hubena svalnata a dcera je dohuzel lenoch, uplny opak.
Plavat budeme chodit vic tedy, lyzovat jsme byly letos jen 3x a kolo bude plne leto.

Jarko, budu se opakovat... ale prosím Vás, zařiďte dceři vyšetření u rehabilitačního lékaře a pak pravidelná cvičení u fyzioterapeuta. Dejte ji do kupy, dokud je její tělo ve vývoji - dokud tedy cvičení může mít trvalé účinky na postavení těla.

Pohyb je určitě důležitý, ale zrovna intenzivní plavání může stahovat lopatky dolů (já mám plavání stylem prsa zakázáno) a kolo na záda nepomůže vůbec, max. způsobí potíže s krční páteří.

Víte, který pohyb je nejvšestrannější? Dětská hřiště (s množstvím různých atrakcí a prolézaček). Dcera už není nejmenší, ale jestli se nestydí, ať tam pádí ;)

hodnocení

2x

Napomínání nepomůže. Přirozená postura zad Vaší dcery je taková, jaká je, to, že jí to připomenete, nic nezmění. Trpěla jsem podobným napomínáním celé dětství. Pořád nepříjemno. Protože jsem shrbená. Já za to nemohla, ty záda jsou vadná, nedrží tak, jak by měla, to ne já (nebo Vaše dcera). Jednou mi nějaká kamarádka povídá, "Já bych nemohla mít záda tak, jako je máš ty, je to pro mě nepřirozené" a já jí na to, "vždyť já to mám stejně, pro mě je nepřirozené zase mít záda tak, jako je máš ty." Ano, to shrbení je špatně, ale jen Vám chci vysvětlit, že to není něco, čeho se zbaví tím, že ji budete napomínat. (Schválně zkuste mít svá záda ohnutá a vydržet tak celý den, i když na to zrovna nemyslíte. Jde to? Nejde.) Druhý důvod, proč není dobré narovnávat záda cíleně, je ten, že když záda dítě narovná, tak ani to zpravidla není ta pozice, ve které by záda měla být. Často třeba zvedají moc ramena, hlavu zasazenou mezi ně, to je špatně.

Běžte na dobrou rehabilitaci a poctivě cvičte. Nenechte dceru zahálet, musí cvičit každý den. Já necvičila a cvičení je pro mě doživotní součást každého dne, jestli nechci být ve stáří ohnutá a nemít bolesti. Cvičení upraví funkci zádových svalů, budou fungovat ty, které mají, a budou fungovat jen tak, jak mají.

Vzkažte dceři, že jí držím palce, aby vydržela a cvičila pořádně a často ;)

doplněno 04.04.17 18:26:

Sebodko, taky to miluji. Na dětském cvičení nám trenér říká, abychom po dosednutí dítě pohladili po zádíčkách, aby se narovnalo. V rámci "my jí ta záda narovnáme" mě takhle škrábali po zádech celá chalupa (zimní pobyt několika spřátelených rodin), až mi to znechutili, protože už to pak fungovalo stejně jako to otravné "narovnej se!". Jenže pokud svaly na zádech nefungují tak, jak mají, tak se dítě zase shrbí, až se nad něčím zamyslí...

sebod*
hodnocení

1x

Jarka. Stejný problém s vnučkou. Během jednoho roku - děs a běs *zed*. A to sportuje. Na netu se najde plno cviků. My jdeme i doktorovi. Je možné, že dostane takové ty kšíry ;). Jinak hodně moc na to pomáhá chuze s hůlkami. Fakt je to výborné *palec*

U vnučky to spustilo to, že jí začaly růst prsa a ona je tím hrbením schovává *sok*. Kluci, bez poznámek ;)

hodnocení

1x

řešíme třetím rokem u doktorky - dva ortopedi se shodli na plochých nohách - nosí tedy speciální vložky do bot, tenisek, papučů... - prý se to časem opraví...

Pohybu má celkem dost - ale hrbení u PC, telefonu atd. - to je asi taková globální nemoc.

xy
hodnocení

1x

cvičila jsem na záda celý dětství, asi až do dvaceti let. Třikrát týdne dvě hodiny tvrdé rehabilitace v nemocnici, doma 2-3 hodiny denně. Plus nějaké pobyty v (dnes již neexistující ) Dětské léčebně ortopedických vad v Lipnici nad Sázavou. Jak tam jsme dřeli! Skoliozy se lepšily, jiné některé vady se moc ovlivnit cvičením nedají.

A dnes? po letech zase jsem shrbená :) navzdory tomu všemu drilu po celé dětství :) sedět rovně neumím

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, zatím nikdo nezmínil možnou příčinu a to je špatný zrak - myslím tím hrbení při psaní, čtení nebo používání tabletu či mobilu. Víte, jak Vaše dcera vidí? Zdravím!

pb®
hodnocení

0x

Chce to cvičit, nic jiného nepomůže. A uvědomit si, že ohnutá záda nikomu na kráse nepřidají, na to by mohla mladá slečna slyšet. Co si počít, když dnes je hrbatost snad norma. Stačí se podívat na figuríny ve výloze, zvlášť třeba u HaM. Oni snad i na ty nahrbliny šijí. Nemůžu se na to koukat. Jakou malou mě taky napomínali, pak mě to nějak přešlo. Naopak už dost let chodím záměrně a vědomě narovnaná a se zatažným břichem. To člověk hned líp vypadá a svaly se samy posilují. A tak ani po dvou dětech nemám břicho vyvalené. Dokonce 5 dní po porodu jsem měla plošší břícho jak maminky v poradně se staršími dětmi. Stačí si prostě jen dobře stoupnout a v pozicích si neulevovat. Ono se to vžije a pak člověku přijde divné ohnout ramena a vyvalit břuch. Motivací je pro mě taky návštěva bazénu, kam chodím často a pravidelně. Když vidím někoho hrbatého, hned mě to donutí se narovnat, když vidím starší ženy s vytrčenou bradou a ohnutou krční páteří, co mají řetízek zařízlý ve špeku za krkem, hned si udělám párkrát cvik "šuplík" a řeknu si, že nechci dopadnout jak ony.

Ale abych nebyla za dokonalou, mám syna taky s ohnutými zády. Vím co by na to měl cvičit, ale donutit ho, aby si se mnou každý den chvilinku zacvičil, nehihňal se u toho a cviky dělal pořádně, to je nadlidský výkon. Tak třeba na to přijde v pubertě sám, že je lepší se narovnat. Nemá genetickou výbavu na to být vysoký a s ohnutými zády bude vypadat ještě menší. Přitom jeho tatínek má díky dřině v dětství záda ukázkově rovná, on je snad ani neumí vyhrbit.

sebod*
hodnocení

0x

Lidičky. Já jsem tak ráda, že ty problémy se zády vnučky, nemám jenom já. ;) Víte co na tu naši potvoru zabírá? Když ji drbu mezi lopatkama :-D. To blahem krásně vypne hruď *smich*. Ale copak za ní můžu chodit po městě a pořád ji drbat !? *ee*.

72mona3*
hodnocení

0x

Někteří zmiňují vědomé hrbení (nedostatek pohybu, růst prsou, počítač atd.), ale pak je tu opravdu varianta, kdy tyto důvody příčinou nejsou. Chtělo by to podstoupit vyšetření (posazení páteře, ramen, skolióza...) a následně dle doporučení začít cvičit. Poměrně osvědčené je cvičení - SM systém.

Já jsem bohužel toto zdědila po mamině a pokud mi někdo začne tvrdit, že to bylo z nedostatku pohybu a ony další nešvary, tak se rozčílím. Jako dítě jsem byla stále v pohybu, sportovala jsem, chodila na cvičení zaměřená přímo na záda (ovšem bez výsledku, tenkrát na to všichni na malém městě s prominutím prděli), nosila jsem mezi lopatkami takový popruh... A nic. V dnešní době záleží, ke komu se dostanete a jakou diagnózu vám určí. Pokud jen lenost, tak s tím se samozřejmě dají dělat zazraky... M.

hodnocení

0x

Já si myslím, že napomínáním nic nezmůžete. Hrbení je projevem malého sebevědomí. Chvalte a se vzrůstajícím sebevědomím se budou záda napřimovat, spolu s hrdě nesenou hlavou. *palec*

liska*

Výborný je šplh na stěně, jen aby s ní někdo chodil. Bývá na školách .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]