Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upéct dobrý chleba v dom.pekárně

Od: anad* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,určitě máte někdo zkušenosti s pečením chleba v pekárně.Potřebovala bych vědět,podle čeho se zadává ta výsledná hmotnost chleba (máme SilverCrest s třemi stupni-750g,1000g a 1200g).Můžu při 500g mouky zadat třeba 1000g?A čím to je že chleba nevykyne?Vše podle receptu-vlahá voda,sušené droždí a mouka z Kauflandu "Mouka na domácí chléb". S touto moukou a normálním čerstvým droždím taky pořádně nevylezl.Peču na program 1-normální chléb a vždycky máme nízkou hutnou cihlu.Taky když pekárna zapípá před posledním kynutím a v návodu je uvedeno,že se v té době mohou vyjmout háky,háky opatrně vytáhnu.Může i to být důvod,proč těsto nevyleze?Předtím jsem používala směsi na pečení chleba,třeba slunečnicový chléb a byl dobrý.Děkuji za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zkus 375 ml vody, půl lžičky soli, 370 g pšeničné hladké, 130 g žitné, půl kostky kvasnic. To je takový standardní recept, který podle mě funguje vždy. Jestli bude fungovat i u tebe, tak pak můžeš zkoušet nějaké obměny podle vlastní chuti :)

hodnocení

1x

Právě se mi peče. 500g pšeničné světlé, 100pšeničné tmavé, 100g žitné. Babiččina volba mouka chlebová. Ta tmavá pšeničná je Předměřická mouka chlebová. Musí tam být napsáno "chlebová". Cena za kilo je kolem dvaadvaceti korun. Do nádoby dám asi 400ml vody a 5ml octa obyčejného. Měřím od oka, ale celkové množství musí být 550ml. Sůl a dvě lžíce olivového oleje. Na to nasypu prosátou mouku a nahoru dám půl kostky obyčejných kvasnic, na kvasnice trochu cukru, asi malinkou kávovou žičku. A pak už jenom čekám až se to začne míchat a pozoruji jak vypadá těsto. Většinou nemusím nijak dolaďovat. Málokdy se mi stane, že musím přidat třeba lžíci mouky, nebo naopak trochu vody. Asi za tři minuty míchání přidám dvě polévkové lžíce ovesných vloček a slunečnicová semínka, sezamová semínka a kmín. Dávám dříve než zapípá ta signalizace. Zjistila jsem, že to vůbec není na škodu a navíc se mi kolikrát stalo že jsem pípání přeslechla a pak už bylo pozdě na přidávání semínek. Pak už si toho nevšímám až do posledníh fáze kynutí kdy po zamíchání vyndám namočenou rukou háky, protože nemám ráda v chlebu ty nehezké a velké díry. Chleba mi vykyne vždycky dobře a chuťovně je výtečný. Vydrží mi bochník na týden. Tudíž peču každý týden už několik let a nikdy jsem ho nezkazila, nebo se mi nestalo, že by nevykynul.

Před chvílí jsem pekárnu spustila, chleba bude upečený za dvě hodiny 30 minut. Pak vyfotím a pošlu foto. Škoda že nemohu poslat ochutnat. Také jsem dělala s tím kváskem, ale s tím přikrmováním to byla otrava a vůbec jsem v chuti rozdíl nezaznamenala. Nakyslou chuť kvásku nahradí ten ocet. To s tím octem jsem se někde dočetla v nějaké diskuzi a tak jsem to vyzkoušela a naprostá spokojenost.

doplněno 22.03.17 14:58:

Tam jsem to napsala špatně s tím octem.Asi 50ml octa a doplním vodou, aby to dohromady dalo 550ml. Já už to dělám automaticky, tak to s přesností nevím, ale nic se nestane, když ho dáte o krapet víc, nebo méně.

doplněno 22.03.17 19:07:

Ten nahoře je s půlkou kvasnic na uváděné hodnoty. Dole jsem dala kvasnic víc a chleba pak moc vykyne a udělá takzvané "uši". Ale na chuti to nic nemění. Jen není nahoře oblý. Co se týká toho vyndávání háků, tak se samozřejmě nedělá v momentě když se háky točí, ale počká se ta jedna minuta a pak se vyndají. Ruce snad si každý při vaření myje a skutečně je to tak napsáno v každém návodě u každé pekárny. To byste pak nemohl krájet ani maso, nebo třeba míchat směs na sekanou a tak dál. I tam se dotýkáte potravin rukama. Ale háky tam klidně můžete nechat, není to podmínka. Ale většinou je těsto pak kolem nich takové přisražené a navíc pak jsou v chlebu ty nehezké díry. Sušené droždí do chleba nepoužívám, zkusila jsem to a výsledek mi nechutnal. Nebylo to prostě ono. Vyndáním háků určitě neovlivníte kynutí, je to v něčem jiném. Může to být tou moukou a nevhodném namíchání směsi. Kupované směsi ráda nemám, protože ten chleba pak nemá tu chuť opravdového chleba. Oni tam totiž dávají ty sušené kvasnice a nejem to, také látky aby ten pytlík se směsí vydržel regálu několik měsíců. Teda konzervanty. A v tom případě nemá smysl, abych si pekla domácí chleba, když je to s přidanými chemikáliemi. Ale je to můj názor a moje zkušenost, nikomu nic nevnucuji, jen jsem se vyjádřila k otázce.

Jak upéct dobrý chleba v dom.pekárně
Jak upéct dobrý chleba v dom.pekárně #2

nikdo*
hodnocení

0x

Chleba kynutý droždím není chleba, ale buchta. Správný chléb je kynutý kváskem. To za prvé. A za druhé. Podívejte se na složení té chlebové mouky z Kaufu. Pokud je v ní příliš žitné mouky, tak vám nikdy kvasnicemi nevykyne dostatečně, případně vůbec. Kvasinky v kvasnicích žitnou mouku "nežerou". Jen pšeničnou. To by mohla být příčina.

hodnocení

0x

Hmotnost by měla odpovídat. Déle se musí péct chleba o větší hmotnosti, kdyby měln hmotnost nižší a pekla jste ho déle, tak bude přepečený, možná i spálený. S droždím mi chleba nechutná, dělám si kvásek, který mám v lednici a přikrmuju ho moukou, takže neustále se dělá větší množství. Najdete pod "kváskováním", nebo na "dama.cz". Taky se dá sehnat v pekárně, stačí malé množství, přikrmovat a brzy ho bude plná sklenice. Snad volíte správný program, včetně kynutí, nevím jak to máte s pekárnou, já mám jinou. Přečtěte si znovu návod.

hodnocení

0x

Tím, že zadáte na 500 g 1000, zvolíte jinou dobu pro velikost; bude to trvat déle, ty časy jsou rozepsané v manuálu, vlastně by to vadit nemělo. Složení a množství dávám jako @jethro – osvědčené – vykyne dobře, ale ke konci se trochu propadne vršek. Ale tahat háky za chodu, to žasnu. Během procesu se do toho chodit nemá, a šmátrat v tom prstama? to tam píšou? Může to být i důsledek to nevykynutí. Nemáte moc vody? řídké? Já mám jen problém s řádným vypečením; nikdy se mi nevypeče více, jak bych chtěl, i když chuťově je výborný.

Jak upéct dobrý chleba v dom.pekárně #3

Propadlý vršek (třeba jak je vidět na tom krajíci od suzymon) znamená ubrat kvasnic (případně i vody).

Ano, však to píši. Ale ne vodu ubrat, ale kvasnice. Jinak to udělá ty uši. Ale chleba je dobrý i s ušima. ;)

hodnocení

0x
Po nějakém čase přijdeš na to, že nejlépe se peče v klasické troubě, chleba kváskový.
nikdo*

Myslíš něco takového?

Jak upéct dobrý chleba v dom.pekárně #4

enias*
hodnocení

0x

Děláme chleba taky v pekárně a máme výsledky jako jsou na fotkách a chlebík je v pohodě, Možná bych nevytahovala ty háky z těsta před kynutím, možná ten výkyv tepla, když se při tom otevře pekárna na to může mít vliv.

Nemá na to vliv v žádném případě. Máte to napsáno v návodě. Pekárna se nemá otevírat pouze po třetím kynutí, kdy můžete úplně bez obav vytáhnout ty háky a nejenm to, ještě chleba v pekárně i "upravit" do tvaru. A teprve pak už se nemá pekárna otvírat. On také každý vnímá pojem "dobrý chleba" po svém. Já mám kamarádku a ta peče takovou spíše bílou buchtu a také tomu říká úžasný chleba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]