Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Palačinky

Od: lucka* odpovědí: 13 změna:

Ahoj, zkoušela jsem si dnes udělat palačinky,ale moc to nedopadlo, těsto podle recetpu, na půl litru mléka 2 vajíčka, 250 g mouky a špetka soli.. na pánev troška oleje, vlastně byly docela dobré, jen sem jich pár roztrhla, protože nešly odlepit od pánve :D máte někdo nějaký tip jak tomu předejít? Podotýkám,že pánev je teflonová a přesto :D

doplněno 12.03.17 21:35:

Nakonec se palačinky povedly, děkuji všem za skvělé rady :) Je to tu docela prima, tenhle server a milí lidé :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

Lucko, byla pánev pořádně rozpálená?

2kedar*
hodnocení

2x

Zdravím.!

No, možná se na mě budete zlobit, ovšem těsto na palačinky se dělá podle oka, ne podle receptu.

Ono totiž každá mouka je jiná. S tím si budete muset poradit sama.

Já to dělám tak, že do mísy naleju cca půl litru mlíka do toho vrazím dvě vejce (rozmixuju) a pak dám cca

tři až pět lžíc hladké mouky. Musí to být "tekoucí", ovšem ne vodnaté, ani husté.

Těžko radit. Na závěr, pokud to dělám "na sladko", tam dám trošku kypřícího koření do perníku.

Dají se dělat palačinky nádherně i se špenátem, kuřecím a jinými věcmi.

Jsou univerzální. Tam se samozřejmě nedává koření do perníku. Stačí před smažením přidat trošku sody, nebo

prášku do pečiva, což je vlastně totéž, akorát se to jmenuje jinak a je to dražší. :)

lucka*
hodnocení

Nezlobím se, jsem ráda za každou dobrou radu a děkuji :) Jinak to vypadá, že největší problém byla asi ta málo rozpálená pánev :D

Když uslyšíte i od zkušených kuchařek, že první palačinka se nikdy nepovede, je to proto, že i ty zkušené začínají s málo rozehřátou pánví.

sebod*

dej pánev na sporák, bez oleje. Nech fakt dost rozpálit, pak ji jenom malilinko "lízni" olejem a nalej těsto. To by v tom byl čert, aby se nepovedla ;)

lucka*
hodnocení

Povedla, děkuji všem za rady :) Já mám večeři a mamka bude mít zítra připravenou snídani, když včas vstanu :D

sebod*

*palec*

doplněno 12.03.17 21:17:

Jinak těsto klidně můžeš nechat do druhého dne. Palačinky jsou potom snad ještě lepší. Jenom někdy musíš těsto trošku naředit.

hahanaj*
hodnocení

2x

no těsto musí být hodně řídké...a pánev rozpálit a jen mašlovačkou pomastit lehce a šup nalít těsto a nic se nelepí...přidávám do těsta trošku oleje cca lžíci a dobře rozmíchám

2kedar*

Do těsta se nemusí přidávat žádný olej. Je to zbytečné. Žádoucí je, aby byla dodržena jistá "homogenita" těsta.

Nevím, jak to říct, ovšem... když dám do mísy mlíko, vejce, mouku, sůl, cukr... pak už to jaksi poznám.

Důležité je také ono "odležení". Nesmí se to dělat hned, teď.! Dnes všichni strašně spěchají. Proč.?

Klidně to nechte na lice dvě hodiny. Až před smažením, tam dejte trošku sody, nebo kypřícího prášku.

Navíc... se to u smažení musí v misce furt míchat.! Dole se Vám totiž usazuje mouka.

Smažit zprudka a hlídat. Pak dosáhnete perfektního výsledku.

Přeji mnoho zdaru. *palec*

hodnocení

0x

Ahoj. Mrkněte i do receptů na palačinky tady na poradně: poradte.cz/...

Ono také záleží nejen na množství, ale i na kvalitě mouky.Osobně palačinky dělám z polohrubé..

2kedar*
hodnocení

0x

Bacha.!

I na teflonku se při palačinkách musí dát olej.!

Bez něj to ani nezkoušejte. Budete mít "brikety".

Samozřejmě, lehce rozpálit a pak (z odpuštěním) plivnete do pánve. Jak to začne syčet, pak je pravý čas, na lití těsta.

To si hezky rozlijete malou naběračkou, kolem okrajů pánve. Pak už jen musíte udržovat přibližně stejnou teplotu na celé pánvi.

Výhodu mají pánve se silným dnem. Neztrácí teplotu.

hodnocení

0x

Jak už psali ostatní, základem je dobře prohřátá pánev. Na neprohřátou se těsto nalepí a následně roztrhá. Olejem šetřit.

Dělám podle receptu, který se příliš neliší od toho Vašeho:

1 - 2 vejce, 1/2 l mléka, špetka soli, 20 dkg mouky /hladká a polohrubá namíchat/, 4 dkg moučkového cukru.

Další fígl je v tom, že těsto chystám třeba hodinu i víc před smažením, aby se obsah dobře rozležel. Je to lepší, než dělat palačinky z právě umíchaného těsta.

No a nakonec - všechno se dá napravit. Když se Vám palačinky potrhají, rozložte ty kousky na talíře, polijte rozvařeným ovocem /jahody, borůvky/, tzv. žahourem, ozdobte šlehačkou. A víte, co máte? TRHANEC! Nedělám si legraci, skutečně toto jídlo existuje, hospodyňky přijdou na všechno. A pokud se něco úplně nepovede, udělají z toho naopak přednost. :) Jaga.

hodnocení

0x

Já dělám palačínky, jak píše Jaga. Jen nedávám cukr, cukruji až smotané, na talíři. A když těsto uděláte dříve, výjdou bublinky, mouka nasákne a palačinky jsou kompatibilní. *hi* Mám skvělou pánev, kterou si šetřím právě na palačínky. A ikdyž je naprosto čistá. znovu ji před smažením umyju jarem a houbičkou, opláchnu, utřu a dobře rozehřeji. A to od té doby, kdy se palačinky lepily a lepily a bylo horko a otevřené okno a je se vztekla tak, že jsem z pánve i s přilepenou palačinkou, vyrobila UFO. Teď smažím na suché pánvi a když už, tak dám máslo velikosti čočky, jen pro vůni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]