Co dát do poctivé česnečky?

Od: Datum: 11.03.17 19:38 odpovědí: 24 změna: včera 20:15

Dáváte spíš vařené brambory nebo orestovaný chleba? Cibule ano či ne? Dále nevím jestli se dává kmín.

Majoránku mám rád takže ta tam pujde. Česnek je samozřejmost. A asi kousek sádla.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.03.17 19:39
Česnek, kmín, brambory, vejce, vic nevim
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.03.17 21:56
avatar

Vejce bych tam tedy nikdy nedala.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.03.17 14:56
avatar

Vejce se tam normálně dává, je vynikající + ještě se může nastrouhat sýr.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.03.17 19:46
avatar

Brambory, česnek, majoránka, sůl, kmín, lžíce sádla - uvařím. Vejce ani cibuli nedávám. Chléb nerestuji, jíme k polévce čerstvý, děti si ho do polévky lámou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hoststary
Datum: 11.03.17 20:00

Poctivá česnečka? Česnečka byla odjakživa jídlo chudých, nejchudších. Pouze na prkénku utřený stroužek česneku s trochou soli, vložit do talíře a zalít vařicí vodou.

K tomu se do polévky nasypala hrst kostiček ze starého chleba, lehce upraženého na pánvičce na sucho nebo na trošce másla, nebo se pánvička vymazala papírem od másla. V lepších dobách se místo chleba nakrájely kostičky ze starších rohlíků a lehce nechaly osmahnout na trošce másla. Hezky česky - kostičky, žádné krutóny nebo jak se tomu dnes moderně říká.

Nic víc. V lepších dobách se do česnečky ještě přidala hrudečka másla, aby na polívčičce byla alespoň mastná oka. Po opici je česnečka úžasný lék a chtít do ní přidávat nějaké moderní přísady, například sejra, je něco jiného, to už není pravá, poctivá česnečka chudých.

Ohodnoceno: 5x
 
Datum: 12.03.17 07:10

to je rychlá polévka. sádlo, voda, brambory, kmín, česnek, majoránka,sůl, pepř. nakonec podle chuti krutony, strouhaný sýr, syrové vejce. dobrou chuť

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 07:26
avatar

Zdravím.!

Česnekačka se dá samozřejmě (jako třeba kuře) udělat na sto způsobů.

Klasická "chudá", je ta, co popisuje "Hoststary".

Nedávno jsem si objednal po horské tůře česnekačku v hospodě a donesli mi podivuhodnost,

ve které plaval sýr, brambory, dokonce nudle a nakonec, tam bylo až do talíře vražené syrové vejce.

Tak TOTO, prosím NE.! Syrové Vejce v česnekačce.? Nebrat.! Nepotřebuji si z tůry donést salmonelu.

A o názvu "krutony", se bavit nebudu. (viz: Hoststary) Navíc do té polévky přímo nasypali kostičky z

suchého chleba. To se nedělá. Kostičky se dávají zvlášť, do misky. Jinak je z toho guláš. *ee*

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 12.03.17 11:23

předpokládám, že nekonzumujete na túře ani cukrářské výrobky, kde se používají syrová vejce a nebo jen ty umělohmotné z rádoby krémů. sníh šlehaný z bílků, tiramisu ze syrových žloutků

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 19:59
avatar

NE.! Nekonzumuji. V tom máte pravdu. Sladké nemusím.

Živiny si dodám z kuřecího, nebo vepřového řízku. K tomu chleba, jelikož rohlíky mi taky moc "nejedou".

Asi jsem divný, že..? Před naprostým kolapsem "vdechnu" hořkou čokoládu, v nejhorším případě Tatranku.

Ovšem bez palmových tuků.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: boba®
Datum: 12.03.17 09:13
avatar

Já dělám česnečku většinou, když vařím brambory jako přílohu. Vývar sliji, přidám česnek, majoránku, kousek másla nebo sádla a vidličkou rozmačkám pár brambor a osolím. Toť vše. Jenom z vody to je brynda.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 11:00
avatar

Já vařím česnečky dva druhy. 1. uvařím 3 brambory, rozmixuji ponorákem, přidám smetanu ke šlehání, namačkaný česnek, mraženou majoránku se zahrádky , opražený chleb na talíř. 2. Orestuji na plátky nasekaný česnek na sádle, na kostičky brambory, voda, sůl, majoránka sušená, namačkaný česnek, obláčky z vajíčka. Manžel miluje tu první, vnučky tu druhou.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: maky®
Datum: 12.03.17 13:30
avatar

Brambory, cibuli, drcený kmín, majoránka, sůl, sádlo, česnek.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 14:24

Skúste niekedy nakrájaný cesnak na plátky popražiť na oleji s paprikou a potom to zaliať a dovariť.Ochutiť podľa svojej chuti.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 15:30
avatar

Česnečka je velice jednoduchá. Když jsme jako děti přitáhly navečer vymrzlí z bruslení a babička jí měla horký hrnec, ta zachutnala.

Vodu z brambor ve velkém, co vařím jako přílohu, nepoužívám. Je zbytečně škrobovitá. Snad by se to dalo s vodou z nových brambor, ale ty současné, v té vodě už nic výživného není.

Do vody dám povařit pár kostiček brambor. Ne mnoho. A z těchto 2 - 3 menších brambor to nevadí. Když jsou poloměkké, přidám lžíci vepřového sádla /doma škvařené/, špetku kmínu, pepře, majoránku. Poté kostku masoxu /už vidím, jak by mi nadávali v pořadu Prostřeno/ a trochu Podravky na dochucení. Dosolit, někdy to ani není třeba. Česnek prolisuji až těsně před stažením polévky z ohně, když se vaří, ztrácí svou chuť a sílu. Posypat nakrájeným šnytlíkem, nebo petrželkou.

Cibuli ani vejce nedávám. K polévce je možné přikusovat chléb, nebo si ho nalámat do talíře.

Někdy z rohlíků osmažím na másle - ani kostičky, ani krutóny. ale podle své babičky. Ta tomu říkala jedině PUCKY! Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: kukol
Datum: 12.03.17 16:25

Sadlo, pepr, sul, cesnek, a zalit vodou z rychlovarne konvice a k tomu ulamovat a namacet chleb. Jednoducha rychla a dobra cesnecka.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 17:50
avatar

Kukol, takovouhle polívku snídal denně můj "stryk" co robil na šachtě, po celý život. Ve velikém hrnku se vzorkem švestek. ;) Jen tu vodu nevařila teta na vařiči, ale rozdělala v kamnech oheň a do bandasky mu navařila kafe z melty. Ukrojila opravdu hrubý krajíc chleba a přidala kus špeku. Stryk pak kousek špeku a drobky chleba nabídnul na šachtě permoníkům, aby nerobili zavaly.

Já si takhle polívku občas udělám také tak, jen chleba nakrájím na kostičky a na velké, staré, suché pánvi usuším, opeču na úplně staženém plameni největšího hořáku. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.03.17 19:49

Česnekaček je milion druhů, ale já dávám toto. Samozdřejmě česnek, silný masový vývar, majoránku, cibuli nedávám, to už podle mě moc přebíjí chuť, nakonci zakapaávám vajíčkem a dávám s orestovaných chlebem a ještě dávám trochu sýru nahoru a je to ňamka, pak ještě něco zeleného jako petrželku nebo libeček, ten nahradí i sůl. A brambory na male kostky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.03.17 13:33
avatar

Naházejte tam co chcete. Mě učili, že " dobrý prase všechno spase".

A neobviňujte ostatní, kterí tam dávají něco jiného, že dělají nepoctivou česnečku.

Sto kuchařů udělá sto různých jídel, ať už jde o cokoliv.

Jsou jen dvě měřítka. To co vám chutná a co ne. Nebo raději budete vařit to co vám někdo poradí, že to je to poctivé?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.03.17 13:59

Strouhaný sýr, a čerstvý česnek

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicka
Datum: 14.03.17 14:52

Hlavně tu "poctivost"!

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 19.03.17 18:41

Hlavně ten vývar z brambor. Brambory vařte už na kostky s kmínem v osolené vodě, Jsou hned. Pak mačkaný česnek, lžíci sádla, majoránku. Někdo dává kostku bujonu, sekanou šunku, pepř, strouhaný sýr nebo žloutek, či celé vejce. A k tomu opečený chleba na sádle na kostičky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.03.17 19:25
avatar

Ptáte se na poctivou česnečku! Co to ale znamená? Poctivá! Je základ, který si vařili obyčejní, chudí lidé a a postupem času si v každé rodině, nebo vesničce, kraji, když bylo čím, tak vylepšovali. Takže pro každého to bude trochu jinak.

U nás se vařily brambory, mírně osolené, dalo se více vody, mohlo se dát trošku drceného kmínu, hlavně jak je doporučováno na jaře. Na prkýnku se kulatým nožem rozetřel oloupaný česnek s trochou sole, pepře a majoránky, utvořila se taková hustá kašička. Dříve nebyla ta udělátka-lisy, tak moje babička třeba třela česnek paličkou v talíři, nebo misce. Česnek se tak více rozvoněl a pustil šťávu.

Na talíř se každému dal kousek sádla, kousek česnekové pasty a zalilo naběračkou vodou s bramborem. Někdo vložil sádlo i hmotu do odstavených brambor. To je asi rychlejší a jednodušší způsob, když byla velká rodina

K česnečce se mohl podávat chleba, pokud již nic jiného nebylo.

Dnes si tam můžete přidat i vejce, šunku, opražený chleba atd. Pokud se přidá cibule, tak už to není česnečka. Možná se někde k česnečce podával vařený brambor ve slupce, ale to jsem nezažila.

Jenom z vody se vařila v hodně chudé rodině a musím říci, že já ji také tak nevařím, nejsem líná oškrábat 1-2 brambory.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.03.17 07:30
avatar

Vzpomněla jsem si na česnečku, už nevím, na kterých horách to bylo, na které boudě. Vývar z kostky, osmažená šunka, česnek, vejce zalité vařícím vývarem, takže syrový žloutek, zdrclý bílek a nakrájená topínka, smažená na oleji, majoránka. Tenkrát to bylo tak dobré, že to doma frčelo několik let. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: včera 20:15
avatar

Ji, ji, tak to už potom byla hodně vylepšená česnečka. Tu topinku bych si dala, ale na noc už ne. *stop*Naposled jsem je měla v září a na nich ďábelskou směs.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.