Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pretaceni miminka na brisko

Od: sojka1 odpovědí: 19 změna:

Ahoj všichni, mám holčičku 7,5 měsíce a nějak nám nejde otáčet se na bříško. Když si hraje s nožičkama tak se přetočí na bok, ale na bříško to už nedá. V 6 měsících jsem viděla asi 2x že se jí to povedlo ale asi to byla jen náhoda, od té už nic, jen občas na bok. Pár dní ji zkouším motivovat k tomu aby se otočila, davam ji nozičku k bříšku a trošku ji podepřu záda a ona pak celé tělíčko otočí na bříško, bez moji pomoci se tam sama nedostane. Dělám to správně? Není lepší začít chodit na nějaká cvičení?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, návštěvou pediatra nic nezkazíte, ale (pokud je fyzicky vše ok)!

Teď je nějaký boom "moje dítě už umí..." (mluvit, kakat samo, chodit) - "to vaše ještě ne?" Nevím, kde se vzala ta móda porovnávat všechny děti jendím metrem, každé dítě je těžký individuál a individuálně se vyvíjí. To, že kámošky dcera mluvila o dva měwíce dřív a a dřív se přetáčela, neznamená, že ta vaše je neschopná, zpomalená či cokoli jiného!

Vykašlete na pak se "moudré" rady z okolí, důležirtý je názor pediatra. V říjnu nám přišel do školičky chlapeček, co uměl říct sotva pár slov. Oproti jiným tříleťákům téměř nemluvil. Teď mu to kecá ostošest, prostě krásný vývoj, jak má být.

martinaa - Takové srovnávací matky se vyskytovaly ve všech generacích, není to jen nynější móda. Každé dítě má své tempo, stavět dítě předčasně na nožičky, může poškodit klouby, sezení páteř - zřejmě nemá zatím dost silné zádové svaly. Některé děti jistou fázi přeskočí, třeba nelezou, ale zase se překuĺují a pak se brzy postaví.Ale lékař by to měl posoudit, ne my.

hodnocení

2x
Vubec nereste , kazde dite ma jiny vyvoj , kazde dite je jinak silne... Kazde dite jak se tu pise je original.
Nereste zadne knihy a kecy kdy co ms dite co umet.
Mam dva prcky a kazde taktez umi veci v jinem poradi a v jiny cas... A vubec mi to nevadi. Vse se dozene.

hodnocení

1x

Zase otázka, kterou musíš probrat s dětskou lékařkou. Lékař dítě prohlédne a navrhne ti další možné postupy.

Po internetu se lékařské rady nedají moc očekávat. Každé dítě je jiné a dítě je potřeba vidět, ne určovat diagnózu na dálku odhadem.

Neměla bys tak velké dítě už pokladat na bříško aby zvedalo hlavu? Třeba když bude na bříšku a nebude se jí to líbit, tak se převrátí na záda a postupně se to naučí i obráceně.

Ale stále platí: poraď se s lékařem.

sojka1
hodnocení

Na bříško jí pokládám, hlavičku zveda, na rucickach se v leze udrží... Dokonce i sama sedí ale prostě se neumí pretocit. Určitě se s doktorkou poradím.

mot
hodnocení

1x
a potrebujete aby se pretacela? nebude lepsi to nechat na tom diteti a nepomahat mu?
sama sedi jako ze se sama dostane do sedu?
sojka1
hodnocení

No rodina mi rika ze by v tomhle veku uz davno mela umet se sama pretocit a pomalu valet sudy, ze pry nebude mit vyvynuty to svalstvo co ma mit a bude ji dlouho trvat nez se udrzi sama na nozkach. Sama se do sedu neposadi, chytne se me za palce a uz ji nemusim ani tolik tahat na horu, pritahne se skoro sama takze silu by nejakou mela a pak se tada v tom sedu udrzi bez nejakeho kyvani se a podobne. Dokonce kdyz se drzi za ty moje palce tak se dokaze postavit a tapkat, musim ji teda drzet ale ona presne vi co stema nozkama ma delat.

mot
a v rodine jsou snad pediatri?
ja teda taky nejsem, ale muj nazor je nechat dite at se vyvyji tempem jakym chce...az se bude chtit pretocit, tak se pretoci, az si bude chtit sednout,tak si sedne... a pritahovat ho do sedu za ruce je dle me uplne spatne, sednout si ma uplne z jine polohy.

Mote, v zásadě máte pravdu, ale nemůžete s tím jít do extrémů. Jednotlivé fáze vývoje a jednotlivé druhy vývoje (motorika, senzomotorika, duševní vývoj atd.) jsou tak těsně propojené, že když je jedna pozadu, nevyvíjí se druhá. Nicméně to nemusí znamenat, že se dovyvine později - ona třeba taky zakrní! Příklad: nedonošené dítě, opožděný motorický vývoj, v 10 měsících začíná projevovat zájem o svět, celkem brzy mluví, ukazuje, živě komunikuje. Nicméně nesedí, neleze, na 4 se neudrží. Doktorka řekla "posadit", i když se neudrží, tzn. nejdříve jen polosed s opěrou - když jí teď neumožníme rozhlédnout se po světě a poznávat jej, její kognitivní vývoj může být narušen.

Moje rada pro tazatelku je dojít za doktorkou, tady se dozví 100+1 názorů a vůbec jí to nepomůže ;) popř. může kontaktovat dětskou fyzioterapii - nemusí jít vůbec o nějaké cvičení, třeba jen poradí, jak dítě podnítit zkoušet pohyby, které neovládá. Hlídala jsem holčičku, která se výrazně obracela na levou stranu. Otáčela se, otáčela hlavičku, všechno nalevo, hýbala hlavně levou rukou... rodina to nepozorovala, ale doktorka ihned a pak jsme jí museli dát za pravdu. Doktorka řekla "přistupujte k ní, hrajte si s ní, mluvte na ni z pravé strany" ;) ne všechna řešení jsou složitá ;)

pb®

Myslím, že neděláte dobře. Dítě by se nemělo dávat do pozic, do kterých se samo nedostane. Tedy neposazovat, sama by se tam zatím nedostala. Nepomáhat jí chodit. Ona vlastně díky vaší pomoci přeskočila pohybové fáze přetáčení a lezení, tak co by se snažila tohle dělat, když s vaší pomocí může rovnou sedět nebo i chodit. A mezi námi, reflex chůze má i novorozenec.

Kazdy dite je original a kdyz neco nestihne hned tak to nevadi.
Az budes u doktorky tak dejte rec.

elane
hodnocení

1x

Pokud Vaší holčičku viděl dětský lékař, měl by poznat, jestli by mohla mít nějaký problém. Lékař už u malého miminka pozná, jestli se správně vyvíjí. Pokud by dítě mohlo mít nějaký problém, čím dřív se na to přijde, tím lépe. Odborník - fyzioterapeut Pavel Kolář, říká:

" U dětí vidíme neurologickou poruchu daleko dříve, než jsme schopni stanovit diagnózu. Ta se stanoví až později, my ale vidíme příznaky. A to je dobře, čím dřív se dítě začne léčit, tím lépe. Při jejich léčbě nám nejde o cvičení svalů, ale ovlivňujeme vstupy do mozku, které vedou k tomu, že se dítě může s problémem více nebo méně vyrovnat. Využíváme plasticity mozku, tedy jeho adaptačních schopností."

Zdroj: xman.idnes.cz/...

Pokud máte pochybnosti a nevěříte Vašemu dětskému lékaři, navštivte jiného.

asd1
hodnocení

0x

Proberte to s pediatrem. Obecně jí lákat k tomu co neumí, ale nepomáhat jí. Spíš ukazovat jak se co dělá, ale nechat jí ať to dělá až na to bude mít sílu sama. Vývoj je ležet, "Meresjevovat", lízt po 4 a až pak chodit. Děcka jsem učil padat, když někam vylezly tak jsem nesundaval ale musely slézt samy - jen jem radil jak a dělal záchranu kdyby padaly, po schodech učil nejdřív slízt dolu atd.

Cvičte postupně tak jak by měl být vývoj, ale nespěchejte.

milkaa
hodnocení

0x

většinou tohle dělají silnější děti, že přeskočí fázi lezení. Samozřejmě dr, poradí. Ale já jsem při přebalování nebo aspon před koupáním již od narození, každý den cvičila, nenásilně a jemně dát kolínko přes druhé kolínko, a ono hups samo se přetočí, záda jsem nepodepírala, posiluje se tím zádové svalstvo. Takhle všichni tři brzo lezli a chodili všichni okolo 10 měsíce.Ale je to uplně jedno jestli až ve 14. měsíci, každé dítě jiné. ale takové malé cvičeníčko si myslím jen prospěje.

hodnocení

0x

Netočte, nepomáhejte posazovat, stavět! Páteř není ještě dostatečně vyvinuta! Až bude čas, dítě se samo otočí, posadí, postaví! *hej* Každé dítě to má jinak, každé se vyvíjí svým tempem. A ať vás ani nenapadne pořidit skákadlo nebo sedačku na kolečkách. Dcera, v dětském rehabilitačním stacionáři viděla a snažila se napravit tyto šílené chyby. Nechejte na dítěti, kdy a k čemu doroste, dozraje, dospěje. Jen se snažte polohovat a nosit tak, aby dítě bylo nuceno používat obě strany tělíčka stejně. A také, aby nemělo proleželou hlavičku.

hodnocení

0x

Můžete s dítětem cvičit Vojtovu metodu, to se děti rozhýbou až, až.

dam®
hodnocení

0x

Vůbec nespěchejte, ten človíček má svůj rytmus a potřeby, třeba bude jednou baletit, dle všeho se chová normálně.

hodnocení

0x

*hej*Sojko, od vašeho dotazu uplynula nějaká doba. Je nějaký postup, změna? Jestliže ne, odkud jste? Možná, že bych vám uměla pomoci s odborným vyšetřením, které určí, jestli a proč je dítě opožděné.

sojka1
hodnocení

Asi po dvou dnech co jsem sem psala se mi sama pretocila na bříško, takže to zvládne, ale moc často to nedělá, asi je jen linejsi nebo nemá potřebu se otacet. Příští týden jdeme na preventivní prohlídku tak se na to stejně zeptám jestli by to nechtělo nějaké cvičení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]