Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla jsem zkusit kontaktní čočky a tak jsem si je koupila. Dneska jsem je zkoušela, ale připadá mi, že vidím líp bez nich než s nimi. Dioptrie tam mám správné, koupila jsem si i asimetrické, protože mám nízký cylindr. Myslíte, že je to jen o zvyku nebo je chyba jinde? Děkuji
0x
A to je právě ono. Na čočky se musí brát nižší dioptrie, z důvodu, že brýle máte v určité vzdálenosti od oka, kdežto čočky jsou přímo v oku. Já mám na brýle dioptrie něco málo přes 5, avšak čočky mám 4,75. Je třeba si nechat vyšetřit zrak bud přímo v optice nebo u svého očaře s tím, že chcete čočky.
Přesně tak. Rozdíl mezi hodnotami čoček a brýlí jsou dokonce proměnlivé, u nižších hodnot se liší méně, u vyšších více - já mám 11,50 na brýlích a 10 na čočkách...
0x
Možná vám tam vadí ty cylindry - nebo s nimi máte i brýle?
doplněno 24.02.17 22:02:
U nízkých dioptrií jsou hodnoty v čočkách a brýlích stejné. Ale možná, že ty cylindrické jsou v čočkách "náročnější" na zvykání. Já jsem si nedávno též pořídila čočky, ale obyčejné, necylindrické (též mám jen nepatrný astigmatismus).
0x
Musíte nejdřív za kontaktologem. Bez něj bych do čoček vůbec nešla. A obzvlášť s astigmatismem. Nosím taky tórické čočky a cylindry mám 1,25 (jinak levé oko mám -1 a pravé -0,50) a rozdíl mezi tórickými a klasickýmu čočky je ten, že tórická čočka musí dobře sedět na oku a NESMÍ se protáčet jako u klasických čoček. Jinak je vidění ještě horší než bez nich. U mě taky pokud dlouhodobě sleduji počítač nebo mám unavené oči, tak se mi čočky protočí a vidím blbě. Nicméně pokud vše šlape jak má, jak mám super zrak. :D
Návštěva kontaktologa je důležitá i z toho důvodu, že očař taky urší, jaký materiál, jaký tvar a tyhle další hodnoty budou pravděpodobně pro vás nejlepší a pomůže najít ten ideální. Na poprvé to nemusí vyjít (jako u mě) a je třeba zkoušet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.