Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, hovězí steaky miluji, občas je doma připravuji, občas si ho dám v restauraci
o které vím, že mi ho připraví a bude jak Vámi zmíněný dortík.
Ale k Vašemu dotazu...opravdu velmi záleží na mase, vyzrálost, chov, plemeno atd.
Doporučuji použít pánev (maso vyndejte z chladničky cca hodinu před tepelnou úpravou), nechat steak pěkně zatáhnout, pokud děláte opravdu velké macky tak ze všech stran! Někdy je potřeba steak před úpravou lehce ovázát, aby držel tvar.
Dopředu si předehřejte troubu cca 100 st. a po zatažení ho nechte dojít v troubě, zkoušejte propečenost prstem-to určitě znáte, záleží jak ho chcete mít propečený.. Než se do něj pustíte, pár minut počkejte až se šťáva zase vrátí do celého masa -to doporučuji ! Maso před úpravou nesolím, má pak tendenci se dusit, solím až na talíři každé sousto zvlášť, třeba uzenou solí.
Maso nijak nenakládejte, svíčková chce rychlou a decentní úpravu, jinak z ní vyteče veškerá šťavka, zato doporučuji výrazný chuťový doprovod...mňam
BEZVA..!
Až se mi sběhly sliny...
Musím to nějak "rozchodit".
Ovšem doma mám pouze dušenou mrkvičku s kouskem prasátka..
A vajco s kobzolem.
Pravá svíčková? Tož to bude dobrota! Pojmenováváme slovem steak kousek jakéhokoliv masa. Ikdyž je ze zadního, tenký a pak osmažený na pánvi, dodělaný v troubě, nazveme ho stejkem. Někdy je tuhý a my nevíme proč. Jestli jsme ho nedodělali nebo předělali, jestli je tvrdý nebo už suchý. Ale ze svíčkové, tož to je jiná. Svíčková, to je sen! Cca 3 cm vysoký, na hodně rozpálené pánvi cca 3 minuty z každé strany. Já miluji krvavý, na povrchu udělaný, ale vevnitř hodně růžový nebo raději krvavý. Žádné koření, snad jen pepř, solený až po vyndání z pánve. Pak by měl chvilku, několik minut odpočívat. Jen úžasná chuť dobrého, kvalitního masa.
Než si ho dám venku, raději se zeptám, z čeho je. Když řeknou že ze zadního, dám si raději rybu. Když je ze svíčkové, není o čem mluvit. Ale na tohle jídlo mě musí někdo pozvat.
Plný souhlas, je vidět, že máme stejný názor. Pokud to bude pravá svíčková, tak tu snad nelze ani zkazit. Tu jsem si dělala již ve 14ti letech sama. Naši byli na hospodě a museli jsme se starat o sebe s bratrem. Pokud opravdu píšete o té pravé, poznáte to podle ceny!
Podle čeho myslíte, že nebude uleželá? Doma nemůžete dozrávat maso, to se přece zkazí, nemáte na to temperované prostory. Leda nakládat.
To mě připomělo, že tenkrát, v těch letech okolo 1968 - 1973 máti kupovala maso na kila /2-3 kila bůčku, kotlet/ a ne jako dnes na kusy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.