Nejste přihlášen/a.
Prosím poradí někdo? Jak doma upéci rohlíky, stejného provedení jako od pekaře. Zejména chřupavé a náležitě prokynulté. -složení těsta -kynutí , pečení. - připadně postup přípravy
Děkuji -miro
Děkuji všem za ochotu poradit a vyměnit si zkušenosti.
Mám ale připomínku či doplněk otázky. Dříve - velmi dříve se pekly rohlíky zřejmě bez chmikálií , jelikož v té době ještě nebyly k dispozici a rohlíky byly lepší něž ty dnešní. Jak pekli rohlíky a chléb pekaří před 50ti - 60ti lety, jak dosahovali tehdejší kvalitu?
S těstem moc neporadím, protože každý chválí to svoje. Za mně: vejce do rohlíků nepatří, k čemu? Tuku jen málo, čím víc tuku, tím sice déle vydrží měkký, ale tím méně bude křupavý a dřív tvrdý. Do těsta je lepší olej, ale může být i klidně sádlo. Sádlo se musí na rozdíl od oleje rozehřát a nechat vychladnout - nesmí mít víc než 40°C. Do těsta přidávat až úplně na konec. Nejdřív smíchat suché suroviny, potom vlažné mléko s vyběhlými kvasnicemi a tuk až nakonec. nechat vykynout. Kdo může v teple kolem 28-35°C má náskok. Rohlíky se nepotírají ničím. Mluvím o obyčejných rohlících. Před pečením je postříkáme rozprašovačem vlažnou vodou. Péct na 250°C cca 6-8 min. Kdo má troubu která nerovnoměrně peče, musí cca v polovině doby otáčet plech. Ta doba pečení je stejně jen orientační, a každý si musí dobu vysledovat sám. Horkovzdušná trouba je lepší, je v ní lépe-rovnoměrněji rozložená teplota. To samé platí i pro rozložení rohlíků na plechu. Pokud vám trouba někde v některém koutě pálí, tak dát tím směrem středy silnější rohlíků, nikoliv slabé špičky. A pokud to nepomůže, musíte kouzlit s různými stíněními z alobalu apod. Až donedávna to dělaly skoro všechny trouby. Dnešní moderní(3D) to prý nedělají. Nevím. Nemám ji.Už pečeme ve větší.
Pokud chcete tukové rohlíky, nebo chcete-li karlovarské, tak do těsta přijde víc tuku a víc kvasnic, rohlík déle kyne a po vykynutí se potírá rozpuštěným tukem-důkladně, s láskou. Už se nestříká vodou.
Ještě poznámka k tomu hnětání. Chcete-li dělat rohlíky častěji, určitě si pořiďte hnětač. Jednak je ruční hnětení dřina, a protože je to dřina, nikdy těsto neuhnětete ručně tak dobře, jako to udělá mašinka. To těsto, když je dobře uhnětené, je na povrchu hlaďoučké, jak samet. mašína ho hněte 5-7 minut. Zkuste si se stejnou intenzitou hníst v jednom kuse bez odpočinku těsto do sametova a uvidíte. není to jen o dřině. V hnětači můžete mít trochu řidčí těsto. Na ten kovový hák se těsto tak nelepí jako na ruce. No a čím tužší těsto, tím tužší výsledný rohlík.
Jak umí těsto hníst pekárny nevím. Nikdy jsem ji neměl a netoužím po ní. Nám stačí náš 20 litrovej budulínek. Zatím. Doufám, že jednou stačit přestane, hi.
Jo, a Vy si je budete péci a pekaři budou bez práce.
Oni mají již namíchané směsi, které obsahují různé kypřící prostředky a jiné přípravky, které vylepšují kyprost či tuhost, kynutí, strukturu těsta. S tím, co máte doma takové pečivo nevytvoříte. Ale možná jiné a lepší. Pokud byste chtěl právě ty koupené, tak byste musel mít koupenou směs z velkoobchodu.
Zdravíčko.
Dělávám skvělé houstičky.Pokud chcete z tohoto těsta dělat rohlíky,tak místo upletení housky,vezmete vždy tu danou část těsta a rozválíte ho do trojúhelníku.Ten potom jednoduše zamotáte do tvaru rohlíku.Opravdu jednoduché a vynikající
A zde je recept.
První krok bych doporučil koupi automatické pekárny. Protože rukama to těsto nikdy tak dobře nepropracuješ.
Receptů je na netu spousta, třeba 300 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 22 g droždí, 500 g mouky (hladké), péct na 15-20 minut na 180-190°. Ale podle mě nezáleží jen těstu, ale taky na detailech pečení: jak teplá trouba, postříkat vodou nebo ne? potřít mlékem nebo ne?, jak velké rohle dělat, jak dlouho péct... to už si musí vychytat každý sám.
A hlavně, domácí rohlíky budou vždycky jiné, než průmyslové. Doma nepoužíváš nejrůznější chemická "vylepšení" - třeba moje rohlíky jsou o poznání dřív tvrdé. Ale na druhou stranu, i tak málokdy stihnou ztvrdnout
Máte je dříve tvrdší než kupované, protože pečete na nízké teplotě. Rada od pekaře :
Každý rohlík z hladké mouky musí být do 10 minut upečen. U mne to vychází 10 minut na 235 st. Zde je také recept do pekárny:
400 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 1 ČL cukru,2 ČL soli, 750 g hladké mouky, 30 g kvasnic
(já miluji tyto rohlíky plněné škvarkama s trouškou cibule, děti jako pletýnky sypané mákem). Mňam ...
Těsto dělám jen v pekárně a četřím ruce. Pak dělám houstičky, bulky, či rohlíky. Do pekárny dám 1/2 kg hl. mouky, malou lžičku soli, do druhého rohu zase trochu cukru a půl kostky droždí a zaleji vlažným mlékem. přidám jedno vejce a kousek sádla, kousek másla a kousek tuku, podle oka. Až kvásek vzejde, zapínám pekárnu.
doplněno 14.02.17 12:54:
Děkuji všem za ochotu poradit a vyměnit si zkušenosti.
Mám ale připomínku či doplněk otázky. Dříve - velmi dříve se pekly rohlíky zřejmě bez chmikálií , jelikož v té době ještě nebyly k dispozici a rohlíky byly lepší něž ty dnešní. Jak pekli rohlíky a chléb pekaří před 50ti - 60ti lety, jak dosahovali tehdejší kvalitu?
Hezký den -miro
Před 50ti lety bylo všechno lepší - člověk si jen hrál a rohlíky kupovala maminka.
Tím chci říct, že ty "lepší rohlíky" můžou být jen subjektivní pocit. Kromě toho - i dnes není rohlík jako rohlík.
"miro", jako hodně malá si pamatuju pekárnu, kde pekli chleba v peci, podával se do pece lopatou. Jinak to byla jen mouka, kvásek, tuk, vejce, těsto, jako dnes, ale řekla bych, že to bylo tou pecí. Z pekárny šla vůně hodně daleko. Dnes se hodně těsto a výrobky z něj nejdříve zamrazí a pak se pečivo dopéká a peče přímo na prodejně elektrickou troubou a v tom bude ten rozdíl. Dříve se lidé hodně nadřeli, pekaři připravovali těsto do noci rukama, pak se ručně dělaly bochníky i rohlíky i housky a ráno rozfajrovat v peci. Byla to poctivá ruční práce. Myslíte, že byste to chtěl dělat, takovou dřinu? Nebo si jen pochutnávat na těch křupavých rohlíkách? Ono je vždy něco za něco. Možná, kdyby se vše neznárodnilo, že by pár soukromníků, poctivých pekařů zůstalo, ale pak byste si zase za takové pečivo musel pořádně připlatit. Já bych si teda tu dřinu zaplatit nechala.
Rohlíky, které se povedou se zárukou vždycky a skvěle, navíc jsou rychlé, chutné a perfektní dělám takto: 500g hladké mouky, 42g droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 4 lžíce oleje a 1/4 l vody.
Z vykynutého těsta (lze ho bez obav dát na noc do ledničky a až ráno šoupnout do trouby) dělám rohlíky, housky ale i dvě veky. Vršek rohlíku potírám olejem, sypu kmínem, mákem, sezamem, ale i konopnými semínky. Pokud nenechávám těsto na ráno, nechám je kynout ještě 20 min. na plechu. Pak plech s rohlíky dávám do nepředehřáté trouby a peču cca 25 min.při 220° C.
Kdo tento postup vyzkouší, napište, jak jste byli, nebo nebyli spokojeni. Protože jim říkáme "rohlíky co se povedou vždycky" a v rodině a u známých každému, bylo by fajn vědět, jestli to tak bude i u Vás.
Moc děkuji za rady, které jsou vámi vyzkoušené.
Má někdo zkušenosti, pečením rohlíků z pšeničného kvásku?
Dík -miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.