Výroba griliáše

Od: Datum: 12.02.17 18:12 odpovědí: 2 změna: 14.02.17 20:05

Nedávno jsem si koupil bonbonieru Orient Dezert (Orion) a tam je jeden bonbón s griliášem. Zajímalo mě jak se griliáš vyrábí a co to vlastně je, jestli bych zvládl něco podobného vyrobit (jelikož mě baví pracovat s čokoládou a vyrábět čokoládové bonbóny). Pohledal jsem a našel jsem tento recept, kde se popisuje výroba griliáše v prvním odstavci.

cituji:

"Nejprve si připravíme griliáš. Ořechy dáme na plech do teplé trouby, trochu je opražíme, v ubrousku oloupeme a rozsekáme. Použijeme-li mandle, vhodíme je na chvilku do vařící vody a spaříme. Na pánvi upražíme cukr do žluté barvy, přidáme ořechy nebo mandle a ještě chvíli pražíme. Vál potřeme máslem, na něj rozetřeme griliáš z mandlí nebo ořechů, necháme vychladnout. Potom griliáš jemně potlučeme nebo pomeleme v mlýnku na ořechy."

Jelikož tam nejsem registrovaný, tak se chci zeptat tady. Jaké ořechy použít vlašské nebo lískové? Na jakou teplotu nastavit troubu a jak dlouho to tam nechat aby se ořech opražil (slyším poprvé o pražení v troubě).

Další věc jak udělat aby cukr zežloutnul. Já když jsem používal např. cukr moučku tak to chvíli trvalo a pak to šlo do hněda. A popravdě řečeno, ani nevím jestli na 1 KW hořáku jde toto provést, protože ten plamen nejde víc zeslabit aby se to nepřipálilo. Mám tam jako dát pár kapek vody do cukru aby se rozpustil a nechat to odpařit nebo jak byste to udělali vy? Podle tohoto receptu je griliáš vlastně rozdrcený karamel s oříšky a mandlemi, right? Jak to ale udělat aby to bylo podobné griliáši z bonboniery Orion, pokud znáte? Smíchat to s čokoládou? Ale když ten bonbón rozříznu tak má světle karamelovou barvu a voní po nějakém alkoholu, nejspíš punch. Hmota je to netekutá, mírně rozpadající se, ale lepkavá takže držící při sobě díky tomu, že je to celé zalité čokoládou.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.02.17 20:41
avatar

Já se nejraději řídím podle videí, jelikož je tam vše názorně ukázáno:


Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.02.17 20:05
avatar

Já bych řekla, že tento návod vůbec není špatný, ale tohle asi tazatel nechce. Myslím si, že chce takový ten průhledný griliáš. Osobně bych zkusila udělat karamel bez mléka a do něho zamíchala ořechy a nakonec to roztloukla, nebo rozmixovala. Ale tento recept co uvádíte se mi hodně líbí a já ho určitě vyzkouším. Ty oplatky vypadají lákavě.


doplněno 14.02.17 20:09:

Tenhle karamel ztvrdne a zůstává průhledný. Ale já do něho nepřidávám žádné mléko, ani smetanu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.