1x



Brambory a vyrůstající kořeny

Od: Datum: 04.02.17 16:19 odpovědí: 9 změna: 04.02.17 20:42

Mám uskladněné brambory z vlastní zahrady vykopané loní na podzím a vyrůstají na ních už docela dlouhé kořeny. Zajímalo by mne jestli ty kořeny je dobré otrhat a nebo je raději nechat. Nezačnou ty brambory po odstranění kořenů rychlejí měknout nebo hnít? Rad bych aby mi ty brambory vydržely ještě tak asi 2 - 3 měsíce nebo i déle.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.02.17 16:30
avatar

Klíčky z brambor 1x za 14 dní ve sklepě olámeme a očistíme. Klíčky brambory vysilují, brambora je pak měkká a svrasklá, špatně se okrajuje. Zároveň prohlédneme ostatní brambory, jestli jsou v pořádku. Brambory nám vydrží v chladném sklepě celou zimu až do začátku léta. Přeji pěkný den.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: rubko
Datum: 04.02.17 16:53

Takže kořeny pravidelně odstraňovat a brambory vydrží déle a tolik neměknou?

Datum: 04.02.17 17:14
avatar

Pokud z brambor vyrůsají klíčky,jsou uskladněny špatně.Jejich trvanlivost je omezená a vylomení klíčků trvanlivost trochu prodlouží.Ale není to možné dělat donekonečna,.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Od: rubko
Datum: 04.02.17 18:17

Ne každý má ale dostatečně dobré podmínky pro uskladnění brambor. Já je mám v plastových bedýnkách ve sklepě s teplotou tak asi do +10°C, spíše méně.

Datum: 04.02.17 18:55
avatar

Snažím se v zimě větráním udržovat teplotu ve sklepě do 5ti °C a vydrží i do konce července, při 2x otrhaných klíčcích.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.02.17 19:06
avatar

Jen pro pořádek: ty kořeny nejsou kořeny, ale klíčky = nově rostoucí nať. A brambor samotný je vlastně součást kořenového systému. Naklíčené brambory v sobě mají vysoký obsah solaninu (jedu), proto je dobré je vařit s kmínem, který by ho měl neutralizovat (ale prý se to jen říká, ve skutečnosti pouze neutralizuje jeho chuť). M.


doplněno 04.02.17 19:49:

Ale to je jíme všichni ;)

http://www.ireceptar.cz/varen…cepty/jsou-brambory-jedovate/

Jenže pokud to víte, alespoň se můžete vyvarovat zvýšené konzumace tohoto jedu (silně okrajovým slupky, odstraňovat klíčky, nepoužívat vodu po jejich uvaření...) Nebo si snad dobrovolně chcete ničit zdraví? Jenom proto, že nepocítíte účinky, ještě neznamená, že to váš organizmus nezatěžuje.


doplněno 04.02.17 19:50:

* silně okrajovat slupky

Ohodnoceno: 1x
 
Od: rubko
Datum: 04.02.17 19:38

Běžně jím naklíčené brambory vařené samozřejmě bez slupky a těch klíčků a prozatím jsem se ještě z ních neotrávil. *smich*


doplněno 04.02.17 20:08:

Tak přestaňme jíst brambory a nebo je raději zakažme pěstovat a prodávat a hned budeme všichni zdravější. Ono asi každá zelenina, ovoce a celkově potraviny v sobě obsahuji více či méně něčeho nezdravého co může škodit našemu zdraví a tak zakažme lidém jíst. :)

Datum: 04.02.17 20:22
avatar

Ale no tak. Proč až tak extrémně reagovat. Jde jen o to, že všeho moc škodí. Ani prokazatelně zdravé "věci" bychom neměli konzumovat po kilech. A pokud víme, že nějaká potravina obsahuje látky neprospěšné, tak ty už vůbec ne. Neříkám, že se můžeme otrávit, jen že obsahují jed. A to je fakt, ne fáma.


doplněno 04.02.17 21:14:

Však já taky ne. Vždyť říkám: "všichni je jíme."

Ohodnoceno: 1x
 
Od: rubko
Datum: 04.02.17 20:42

Já extrémně reagovat nehodlám. Pokud jde o ty brambory u kterých asi víme, že obsahují látky neprospěšné, tak ty už vůbec ne? Nevím jak ty 72mona3 ale já s bramborama nehodlám jen tak zkoncovat.

 

 

Poslední otázky Poradny nejen pro ženy
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.