Nejste přihlášen/a.
Mám uskladněné brambory z vlastní zahrady vykopané loní na podzím a vyrůstají na ních už docela dlouhé kořeny. Zajímalo by mne jestli ty kořeny je dobré otrhat a nebo je raději nechat. Nezačnou ty brambory po odstranění kořenů rychlejí měknout nebo hnít? Rad bych aby mi ty brambory vydržely ještě tak asi 2 - 3 měsíce nebo i déle.
Pokud z brambor vyrůsají klíčky,jsou uskladněny špatně.Jejich trvanlivost je omezená a vylomení klíčků trvanlivost trochu prodlouží.Ale není to možné dělat donekonečna,.
JABRAKA
Ne každý má ale dostatečně dobré podmínky pro uskladnění brambor. Já je mám v plastových bedýnkách ve sklepě s teplotou tak asi do +10°C, spíše méně.
Jen pro pořádek: ty kořeny nejsou kořeny, ale klíčky = nově rostoucí nať. A brambor samotný je vlastně součást kořenového systému. Naklíčené brambory v sobě mají vysoký obsah solaninu (jedu), proto je dobré je vařit s kmínem, který by ho měl neutralizovat (ale prý se to jen říká, ve skutečnosti pouze neutralizuje jeho chuť). M.
Ale to je jíme všichni
Jenže pokud to víte, alespoň se můžete vyvarovat zvýšené konzumace tohoto jedu (silně okrajovým slupky, odstraňovat klíčky, nepoužívat vodu po jejich uvaření...) Nebo si snad dobrovolně chcete ničit zdraví? Jenom proto, že nepocítíte účinky, ještě neznamená, že to váš organizmus nezatěžuje.
* silně okrajovat slupky
Běžně jím naklíčené brambory vařené samozřejmě bez slupky a těch klíčků a prozatím jsem se ještě z ních neotrávil.
Tak přestaňme jíst brambory a nebo je raději zakažme pěstovat a prodávat a hned budeme všichni zdravější. Ono asi každá zelenina, ovoce a celkově potraviny v sobě obsahuji více či méně něčeho nezdravého co může škodit našemu zdraví a tak zakažme lidém jíst.
Ale no tak. Proč až tak extrémně reagovat. Jde jen o to, že všeho moc škodí. Ani prokazatelně zdravé "věci" bychom neměli konzumovat po kilech. A pokud víme, že nějaká potravina obsahuje látky neprospěšné, tak ty už vůbec ne. Neříkám, že se můžeme otrávit, jen že obsahují jed. A to je fakt, ne fáma.
Však já taky ne. Vždyť říkám: "všichni je jíme."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.