Nejste přihlášen/a.
4,5 letá holčička zdravá, ve dne chodí běžně na wc, nikoliv na nočník, ale v noci spí tvrdě a po každé se počúrá, rodiče ji budili, ale zdá se jim to surové, tak jí dávají plenu, ale to se mi nezdá v tomto věku vhodné, má někdo zkušenosti, děkuji
Lepší mi přijde to buzení než plena. Mám syna, necelých 6 let a ten se v noci taky počůrává. Ne pokaždé, ale dost často. Má to po svém otci, toho taky museli budit a dávat vyčůrat, přešlo ho to snad až s pubertou. Můj syn si o probouzení v noci sám řekl, když jsem nedávno zapomněla a měl nehodu, dokonce mi to vyčetl, proč jsem ho nevzbudila na záchod. Hlavně z toho nedělejte problém. Kopíruji ze stránek cus.cz
" Noční pomočování (enuréza) je nedobrovolný únik moči během spánku, který není způsoben jiným přirozeným podnětem nebo onemocněním.
Mnozí rodiče očekávají, že děti ve věku tří let už musí být v noci suché. I když se to mnoha dětem v tomto věku podaří, není výjimkou potřebovat plenky v noci až do školního věku. Noční pomočování považujeme za normální u dětí ve věku do 5 let. Nicméně i po tomto věku je noční pomočování časté. Zhruba jedno ze sedmi dětí ve věku pěti let a jedno z 20 dětí ve věku 10 let se v noci pomočuje."
Naše dcerka měla to samé, ve školce na spaní po obědě měla taky občas nehodu, a to i přesto, že před spaním šla na záchod. V noci skoro pravidelně, dávali jsme dívčí plenkové kalhotky. V 5-ti letech v nemocnici na vyšetření jen udělali rentgen močového měchýře, dali nám deníček se samolepkami, kde si za každou suchou noc vylepí dítě sluníčko. Doporučili nám co největší pitný režim přes den a odpoledne po 15h např. do 18h jen skleničku. Po 18h už žádné pití. Pozvali nás po půl roce na kontrolu. Viděli jsme zlepšení, přes den už žádná nehoda a do půl roku než jsme měli jít na kontrolu se vše vyřešilo samo a ustalo. Naše doktorka nám také říkala, že u někoho to trvá déle, než se vše v dítěti vyvine tak jak má.
Jinak na plenkách nevidím nic špatného. I když jsem dceru vzbudil o půlnoci na záchod, přišla za mnou ve dvě v noci, že se počůrala. Odpadlo převlékání postele a může klidně spát. Hlavně žádné výčitky a křik. Vím jak je těžké skoro každou noc vstávat nevyspalý a převlékat postel a říkat že se vůbec nic nestalo, ale nikdy jsem nebyl na dcerku nerudný. Jinak se z toho stane i psychický problém.
V pěti letech pokud by to přetrvávalo, bych zašel do nemocnice do Enurézní poradny a třeba už nyní omezit pití večer, a sledovat, zda se dostaví nějaká změna. Uvidíte, že pak se to najednou srovná z týdne na týden, jako u nás
Samozřejmě bude lepší obrátit se na lékaře, ale pokud dítě ve dne běžně funguje, tak může být příčina psychosomatického rázu. Tady vám uvedu, jaké možné příčiny mohou být - rodičům to neklape nebo jsou i čerstvě rozvedeni, příchod nového člena rodiny, ať už miminka nebo nového partnera rodiče, ba i dlouhodobá návštěva někoho, koho dítě nemá rádo. Nějaká změna, kterou dítě nepobralo, ačkoliv to není na první pohled vidět. Každopádně popřemýšlejte, jistě vám poradí další - někdo to úspěšně léčí homeopatiky.
Dobrý den. A co kdybyste to řešili plenkou na noc? Děvčeti je 4 a půl roku, do pěti let prý je běžné, že se děti počůrají v noci. Já jsem dávala dítěti plenku na noc do věku 5 let a asi 2 měsíce...s tím, že poslední asi 3 měsíce nebyla plenka v noci vůbec počůraná. Nehrotila jsem to, no bóže, tak mělo moje dítě na noc plenku. Odplenkované na noc bylo den ze dne, když jsem viděla, že se už nepočůrává. Podle mě záleží na psychickém vývinu každého dítěte a každé dítě je přeci jiné. Budit v noci na čůrání jsem svoje dítko nehodlala. Už tak špatně usíná, někdy mu to trvá i hodinu a ještě ho v noci budit...
No já zásadně neporovnávám své dítě s jinými. Ale jiní to dělávají, to ano. A proč ještě tvoje dítě ve 3 letech nemluví, se divili u staršího dítka a kroutili hlavou. Neměla bys jít s tím k lékaři, že se divně vyvíjí? Dnes toto moje starší dítě přednáší na odborných konferencích. Tak asi tak no. Podle mě by bylo divné, pokud by se vaše vnučka počůrávala ještě v pěti a více letech. Pak to začít řešit.
Nejlepší by bylo poradit se s dětskou lékařkou a zatím z toho nedělat vědu. Například na patient.info/... se uvádí, že, cituji:
" At age 4½, 30% of children still wet the bed, 21% infrequently (less than two times per week) and 8% of these more frequently)", tedy že asi 30 % dětí ve věku 4 1/2 roku se v noci počůrává...
(odkaz na zdroj citace: Butler RJ, Heron J; The prevalence of infrequent bedwetting and nocturnal enuresis in childhood. A large British cohort. Scand J Urol Nephrol. 2008 42(3):257-64. a Bedwetting in und/...; NICE Clinical Guideline (October 2010))
Někdy se používá nácvik s pomocí alarmu, který zareaguje při pomočení čidla v kalhotkách pod pyžamkem a dítě vzbudí ihned po pomočení, ale i to pro něj jistě musí být stejně stresující jako neustálé sledování od rodičů a buzení. Nehledě na to, že by rodiče také stále museli spát jen na jedno oko, aby pomočení zjistili a dítě budili. Někteří rodiče ještě nutí dítě aby se před spinkáním ještě napilo, aby se v noci nebudilo žízní, což je zbytečné. No a samozřejmě před spaním na záchod a spinkat.
O alarmu si můžete přečíst například na patient.info/... ale je lepší nechat posouzení stavu a možnosti nápravy na dětské lékařce, která nejlépe ví, co je pro děti v určitém věku vhodné, jaké metody nácviku nebo životosprávy dětí používat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.