Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, je k dostání nějaký doplněk stravy, který má vliv na zlepšení mateřského mléka?
Jsem kojící matka. Jaké zlepšení máte na mysli? Těhotenství i kojení příroda zařídila tak, že plod si vezme co potřebuje na úkor mateřského organismu a stejně tak je to při kojení. Jediné co znám je dostatek tekutin, kvalitní strava, čaje pro kojící matky, homeopatikum ricinus communis 5CH nebo 9CH a pak teprve možná nějaké vitamíny. Ale u vitamínů většinou platí, že se jich moc nevstřebá, jenom z nich je pak hodně drahé čurání. Tedy většinu organismus nepřijme a stejně vyloučí.
Pokud máte pocit nebo vám snad někdo našeptává, že máte slabé mléko, málo mléka a jiné povídačky, kojte prostě tak, jak si dítě řekne. I po hodině a třeba i po půl. Dítě prodělává několik růstových spurtů, kdy mu ze dne na den přestane stačit obvyklá dávka mléka a dokud tělo nezareaguje větší produkcí, chce dítě kojit každou chvíli. Jen tak mateřský organismus zareaguje a vytvoří víc mléka. Dnes se už příkrmy zavádějí dřív než před pár lety, kdy platilo plně kojit do ukončeného 6. měsíce a pak zavádět příkrmy. Dnes je to do ukončeného 4. měsíce a v rámci imulogického okna mezi 4.-6. měsícem seznámit dítě se včemi potravinami, včetně lepku, ryb, vajec, citrusů a dalších alergizujících potravin. Tedy pokud máte dítě dostatečně staré, je stále plně kojené a máte pocit, že mu to nestačí, začněte s příkrmy.
Nevím, jestli Vám jde o kvalitu nebo množství. S kvalitou si asi musí tělo poradit samo, jezte to, co se doporučuje, jako zdravá výživa, neměla byste kouřit a pít alkohol. Pokud jde o zvýšení množství mléka, z vlastní zkušenosti vím, že pomáhá vypít co nejvíc tekutiny, nejlépe vody (pila jsem převařenou). Když mi tehdy někdo poradil, abych vypila 4 litry tekutiny denně, myslela jsem, že to snad ani nejde, že musím prasknout. Ale tělo je chytřejší než my a ví, kam tu tekutinu v těle kojící matky "poslat". Nakonec jsem pila denně přes 8 litrů a obě děti jsem kojila přes rok.
Pít čaje, které napomáhají tomu, aby dítě nemělo ty prdíky. Kromě běžných čajů z lékárny atd. třeba koupit si fenyklové semínko a dělat si z něho čaj, nebo kmín, občas meduňkový čaj, taky není špatný čaj z majoránky - normálně do sítka a přelít vodou. Často je to lepší než všechny "vymoženosti" od doktorů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.