Nejste přihlášen/a.
Máte zkušenosti s pouhým nasolením čerstvého masa a jeho výdrží? Já jsem již několikrát byl nucen na chatě brz elektřiny nebo když odešla chladnička experimentovat abych nemusel vyhodit několik kilo masa, a tak jsme jednou asi kilo vepřové pečeně, krkovičky a kýty naložili do litru slunečnicového oleje kde jsme ještě smíchali různá koření a bylinky a nechali připravené na grilování v tom oleji, poté jsme ještě nařezali na steaky asi kilo a půl kýty a krkovičky a pouze pořádně osolili opravdu hodně, a takto nechali oboje ve sklepě v kovovém boxu při teplotě cca 7-12 stupňů, v tom oleji to maso vydrželo týden a pouze některé lehce po krajích zbělalo (jako když maso necháte pouze vařit ve vodě) a hodně natáhlo chutě koření a především bylinek, také se muselo před grilováním pořádně "osušit" od oleje, jinak ty steaky první dva dny byly skoro netknuté, další dny ale dosti vyschlo a chutí bylo dost jako klasická šunka, ale dalo se v klidu jíst a nebylo po něm ani špatně ani nemělo špatnou chuť nebo změnu struktury, pouze opravdu suché a slané. Jak dlouho by ale mohlo takto vydržet, a dalo by se takto maso vysušit celé kompletně? Řekněme v podmínkách kdy není možnost využít elektřiny, třeba při delším výpadku proudu?
Táta, když měl udit, měl v kameňáku nasolené a načesnekovalé maso, které chodil překládat. Pak je zalil a zase několik dní takhle leželo. Ale kolik to bylo dnů, nevím. 6? 10? Tak nějak
Sebod, je to možné. Když jsem byla dítě, tak jsem nevnímala, když jsem byla "velká" byla jsem z domu.
Po zabíjačce jsme nakládali maso k uzení. Nic jsme do něj nepřidávali, jenom obalili v soli a pak na vále oklepali tu přebytečnou. Pořádně pěchovat do kameninového sudu. Nechat tam, kde byla zima, třeba ve špajzu. Nazakrývat víkem. Nahoru jsme dávali obrácené sítko na mouku, kolem dokola utěsněné čistým hadříkem, aby maso mohlo dýchat. Asi po každých 5 dnech se maso překládalo. Zhruba týden před uzením jsme jej zalili převařenou, osolenou a vychladlou vodou. Pak se udilo. Nepřidávali jsme česnek ani nic jiného.
Udilo se podle počasí. Když bylo, jako je letos, klidně mohlo být maso naložené v sudě i 6 neděl a nic se nestalo. Čím ale bylo tepleji, tím dřív se muselo udit. Třeba i za 3 - 4 týdny. Letošní zima by byla vynikající, maso by se pěkně rozleželo.
Jinak - pozor na ten sud. Pokud nakládáte maso na uzení a taky zelí, měl by být na obojí zvláštní soudek. I když je sebelíp umytý, mohou přesto nastat nepříjemné chemické pochody, kdy dozná maso újmy.
Proto jsme mívali 3 soudky: na maso, na zelí a menší na močáky. To byly časy... Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.