Čínská pikantní polévka

Od: Datum: 19.01.17 16:47 odpovědí: 10 změna: 28.01.17 06:26

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nemáte někdo zaručený a vyzkoušený recept na takovou tu (pardon za ten výraz) soplovitou polévku. V restauracích se jmenuje ostro-kyselá (hot and sour soup). Na internetu je fůra receptů, ale nenašla jsem ani dva stejné nebo alespoň podobné a každý, který jsem vyzkoušela je ve výsledku opravdu hnusný. Děkuji za případné rady!



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mnd®
Datum: 19.01.17 19:35
avatar

Nevím co je pro Vás soplovitá polévka,ale já když ji dělám ze zbytků,tak dám do voka pánve vodu - uvedu do varu - a pak tam naházím zbytky z lednice a jiné nezdravé ingredience ( kus obranýho kuřete,podravku,kousek cibule,česnek,různé koření dle chuti a co dům dal,zelí,kousek mrve,celer,kousek špeku apod. a až to začne vařit tak hrstě nudlí ze sáčku ). Nudle vařím přímo v tom a ne mimo a neproplachuji.Pustí ,, škrob,, a zahustí.Průběžně dolívám vodu.Vím,zní ten mišmaš hrozně,ale vše se vždycky sní a nic se nevyhazuje.Taky je to pěknej ,,sopel,, ale když se to dobře dochutí,tak se to dá jíst.Ohřívaný je to ale hnus ještě větší jak na pohled tak na chuť.Takže raději neohřívat.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 19.01.17 23:06
avatar

Brrrr...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.01.17 08:30
avatar

Souhlasím s blesikem, brrr, pejsek s kočičkou*stop*jinak tu blemcavost způsobuje škrob, který se do polévky nakonec přidává. Ovšem i vaření asijských polévek má určitá pravidla a smysl.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: simca
Datum: 21.01.17 17:05

Já vím, že to je škrobem, ale nikde jsem nenašla dobrý recept. Všechno co jsem zatím uvařila podle internetu bylo pěkně hnusné! Ještě že partner je taková popelnice a zmizí v něm vše... *smich* No asi se budu muset smířit s tím, že na ní budeme chodit do naší oblíbene restaurace.

Datum: 21.01.17 21:08
avatar

Zkuste tohle:

Suroviny:
kuřecí vývar (1 litr)
houby (shiitake, nebo směs asijských hub)
kuřecí nebo vepřové maso (50-60g)
tofu (cca 80-90g)
malá plechovka bambusových plátků
2-3 jarní cibulky
sezamový olej (lžíce)
sojová omáčka (6 lžic)
lžička soli, cukru
rýžový ocet (2 lžíce)
kousek zázvoru
vejce
2 lžíce škrobové moučky
chilli dle chuti

Postup:

Houby namočit předem alespoň hodinu do studené vody.
Maso nakrájet na tenoučké plátky, promíchat se lžičkou sezamového oleje a lžičkou sojové omáčky.
Dát odležet do lednice.
Nakrájet na kostičky, tofu, bambus a namočené houby.
Dát vařit vývar a vhodit do něj vše nakrájené a maso.
Přidat lžičku soli a lžičku cukru, 2 lžíce rýžového octa, zbytek sezamového oleje a sojové omáčky.
Nechat lehce probublávat asi 5 minut.
Zázvor najemno nastrouhat, a vyždímat z něj šťávu do polévky.
Škrob promíchat se dvěma lžícemi vody a nalít za stálého míchání do polévky, aby se zahustila.
Pak už jen stačí rozkvrdlat vajíčko a pomalu ho za současného míchání vlít do polévky.
Ochutnat ji, doladit solí, sojovou omáčkou, chilli.
Nakrájet na kolečka jarní cibulku, a posypat s ní polévku na talíři.
Nepřipravovat ji nikdy dopředu, protože rozležením přijde o svou delikátnost a kromě toho ohřívání zřídne.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fram
Datum: 26.01.17 18:12

Přesně vím, co máte na mysli. To "soplování" asi dělá vývar, důkladný, např.: http://www.apetitonline.cz/re…2-vietnamska-polevka-pho.html Ale musí být ještě nějaký další fígl přípravy.

Také by to mohl vylepšovat glutamát, ale už se považuje za nezdravou přísadu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.01.17 22:22
avatar

To "soplování" dělá škrob. Ale musí se do té polévky rozmíchat do vlažného vývaru, nikoliv do vody.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vykuk*
Datum: 27.01.17 02:26

Zdravím, pro pokrm bych použil výraz rosolovitá, pokud to máte záměr jíst.

Párkrát jsem ji už měl u číňanů a celkem je OK. Více mi ale chutná vietnamská. Ta je čirá, nerosolovitá, něco jako náš vývar a je v tom naházena kupa známé i neznámé zeleniny a na chuť se tam může dát chillisauce nebo i citronová šťáva.

K té čínské bych vám poradil, že bych se nebál klidně v nějakém tom fastfoodu, kde vidíte na kuchaře, slušně zeptat, na ten zázračný recept. Ale, jelikož jsem v minulosti s asiaty obchodoval (vietnamci), tak vím, jak to v jejich kuchyních chodí. Je lepší nevědět, jak a z čeho vaří, protože to s evropskou gastronomií nemá nic společného.

Tipuju si, že použité ingredience budou běžně nedostupné a plné umělých chemikálií.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mnd®
Datum: 28.01.17 05:28
avatar

S tím raději nevěděním co tam dávají máte pravdu *palec*. A to koření a jiné ingredience...Jenže to by člověk nemohl koupit ani paštiku z prasečích ocásků,salám z myších očíček,mléko které krávu ani nevidělo,sýr z ... apod.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: 0000
Datum: 28.01.17 06:26
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.