Nejste přihlášen/a.
Proč se v mnoha jídlech zpočátku osmaží cibule třeba na másle, když nakonec v jídle ta chuť cibule není cítit? Ať už se jedná o rajčatovou omáčku na těstoviny, kde na jednu zpěněnou cibulku připadá třeba 300gramů cherry rajčátek.
Jaký má tedy význam ta osmahnutá cibulka, když ne chuťový?
děkuji za odpovědi na mou otázku
No ale mně jde o to množství, přeci jedna střední cibule nemůže ovlivnit chuť dýňové polévky, na kterou se použije třeba 700gramů dýně.
Nebo cibule do rajčatové omáčky pro těstoviny, vzhledem k velkému množství rajčat, když se dělá třeba z rajčatového protlaku
Si vzpomínám, jak moje babička vařila guláš. Kolik měla masa, tolik dala cibule. Nejdříve podusila samotnou cibuli a pak teprve přidala maso. Můžu potvrdit, že je to tak. Právě cibule vytvoří tu voňavou a hustou gulášovou omáčku. Guláš pak nemusíte zahušťovat ani moukou, ani škrobem, které tak leda kazí chuť.
Do polévek i do těch, které zahušťuji zásmažkou, většinou na špeku, dávám hned na začátku vařit syrovou cibuli, nakrájenou nadrobno. V polévkách ji nemám ráda smaženou. Ale na všecko ostatní buď jen zpěněnou nebo zlatavě osmaženou. Vlastně na maso, které peču tak také syrovou, česnek a kmín. Bez nasládlé chutě smažené cibule, je to vždycky poznat.
No, chut to ovlivní, protoze cibule má chut hodně výraznou, osmahnutá navíc štiplavou a stačí troška. Ale být tam určitě nemusí, já smaženou cibuli nedávám vůbec nikam, je to celé takové příčmoudlé a vyživovej význam to nemá žádnej. Cibuli používám, ale především syrovou, červenou. Klasickou smaženou zpěněnou cibuli nesnáším. Když bych chtěla zahustit omačku cibulí, coz ale vysleveně nutný není, protože lze použít na zahuštění kořenovou zeleninu, tak jí tam nastrouhám syrovou a povařím, není potřeba jí zrovna smažit. Lidi, kteří to dělají, to dělají hlavně ze zvyku , kdysi jim někdo řekl ze bez cibule se vařit nedá,to je ale nesmysl, a protože jim "to chutná", přitom to bez cibule z proncipu ani nezkusili. Je spousta bylinek, které dají jídlu taky výraznou chut a navíc to je i zdravé.Taky každej, kdo si naseká cibuli a dá ji zpěnit na tuk si hned připadá jako Pan Kuchař. Lidi hodne trpí na předsudky. Vpodstatě to žádnej extra význam nemá, spoustu lidí po tom akorát bude bolet břicho a nebude vědět proč, pokrm bude huř stravitelnej a v kuchyni bude smrad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.