Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak proti usnutí?

Od: babajaga® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

koncem ledna a začátkem února budu muset být 4 noci vzhůru. Domluvila jsem si krátkou nárazovou brigádu /noční inventuru/. Babička v noci nezlobí, manžel ji bude jen kontrolovat a já se dostanu na chvíli mezi lidi.

Bojím se ale, aby mě nepřemáhalo spaní. Nejsem zvyklá v noci bdít. Co proti tomu děláte, když jste třeba na noční? Opláchnout si studenou vodou obličej? Sehnat si nějaké povzbuzující prášky? Černou kávu nepiji.

Poraďte mi, prosím, nějaké fígle na to, aby byl člověk celou noc fit. Pokud usnu někde za regálem, bude z toho velká ostuda. :-D Děkuji za rady - Jaga.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, obecně to problém není, ale ve Vašem případě mám obavu, jestli to zvládnete. Ono je dobré být před noční odpočinutý (mít naspáno) a po noční mít možnost se vyspat (nedělat hrdinu a nesnažit se spánek překonat). Mladší člověk (a bez větší zátěže v domácnosti) to zvládá lépe. Já mám zkušenost, že krize přichází k ránu. Potom pomáhá opláchnutí obličeje studenou vodou, ale lepší je také ponoření předloktí do studené vody, zacvičit si nebo se jít protáhnout ven na mráz, káva nebo skutečný čaj (nikoliv ovocný nebo bylinkový). Tu první směnu dáte, ale jestli jsou to čtyři v řadě, tak to bude "záhul". Bude to pro Vás znamenat upravit si organizování v domácnosti (a zapojit více manžela). Zdravím!

hodnocení

4x

K radám kolegů bych doporučil, pokud tedy nejste bývalá kamioňačka *smich*, předem upravit režim spánku ... postupně chodit později spát a hlavně se přes den pořádně vyspat. Ten spánek ve dne někdo zvládá na povel, ale já třeba musím mít zatemněno a naprosté ticho v domě... - takže pro jistotu špunty do uší...

doplněno 17.01.17 13:56:

Nevím, jak ostatním, ale jakýkoliv energeťák či cola mi dělají špatně, pokud jsou to perlivé nápoje... takže pokud budete kupovat energeťáky, dejte pozor na tuto hrozbu..

Taky mě to napadlo jako první, dočasně upravit spánek.

Já spím - i když třeba hůř - po kafi, cole i čaji, ale co mě nechá vzhůru, je Kofola s guaranou. Guaranu samotnou jsem nezkoušela - nakoupila bych si toho víc a předem bych to vyzkoušela, na každého zabírá něco ;)

asd1
hodnocení

3x

Za volantem dobře funguje guarana (druh kofeinu, beru od Wallmark, 500mg v tabletě), ale únavu jen oddálí, pak se to musí dospat. Podobně Red Bull a podobné od jiných výrobců.

Funguje chlad - málo se obléct, opláchnout studenou vodou. Šťáva z citronu. Pořád něco dělat = nestát ale chodit.

A předem se vyspat ve dne, např. odpoledne před tou noční. A noc předem vstát a tři hodiny něco dělat, aby se na noční bdění najelo postupně...

hodnocení

3x

Zdravím,pracuji v nepřetržitém provozu,takže taky noční. Velmi mi pomáhá si zdřímnout ještě tak hodinku až dvě před nástupem do služby. Pracuji od sedmi večer do sedmi ráno.Po noční si dám snídani a sprchu,zatáhnu žaluzie,vypnu mobil atd. Vstávám až se SAMA probudím,což je tak 13- 14 hodina. Dám si něco lehkého k obědu a kávu,jdu se třeba chvilku projít,nebo kouknu na internet. Zhruba okolo 17 hodiny si nastavím budíka a jdu se ještě natáhnout Někdy usnu,někdy jenom zdřímnu,ale osvěží mne to. Na noční si beru ovoce a bílý jogurt,také vodu. Okolo 21 hodiny si dávám opět kávu . Pokud budete mít možnost vyjít chvilku na vzduch,nebo vyvětrat,případně se opláchnout studenou vodou,také to pomáhá. Přeji Vám,ať to v pohodě zvládnete. JISKRA

hodnocení

3x

Noční jsem dělala nepravidelně, což je asi nejhorší, do 30ti let. Tehdy na mně chodila krize ve Tři ráno a spravilo to silné kafe. Problém byl s naspáváním deficitu, nikdy jsem nedospala, com jsem potřebovala, nabourávalo mi to spánkový cyklus. Asi jsem nebyla zrovna vhodný typ na noční, i když odjakživa poinocuju ráda, noční na mně byly už moc. Dostávala jsem se z nich několik dní. Myslím, že byste si zasloužila za svou péči, lepší relax mezi lidmi, když tu nejde o přivýdělek. Něco, co by Vám přineslo potěšení a odpočinek, a ne další vyčerpání.

iz*
hodnocení

2x

Opláchnutí studenou vodou pomáhá. A pokud nepijete kávu, udělejte si do termosky silný černý neslazený čaj. Tein má podobné účinky jako kofein. Prášky bych vynechala.

Podle mých zkušeností se při práci neusíná tak snadno. Pokud nebudete muset někde sedět a na něco čekat, pomůže i samotná práce.

hodnocení

1x

Pomůže i instantní káva, když holt nepijete černou, ale budete si jí muset vzít celou termosku :{> Ta studená voda pomůže taky.

Pracovala jsem pravidelně na směny,,,,,,ale je to o zvyku.Práce vás natolik zajme,že vám to ani nepřijde..Jen to chce pár směn a bude to Ok ,

cechacek*
hodnocení

1x

Babajaga, nemějte obavu manažer supermarketu, bude dohlížet a povzbuzovat k činnosti

hahanaj*
hodnocení

1x

Vůbec nemějte strach ...v obchodě je tolik světla, že vůbec člověk nepocítí,že je noc..a navíc není čas se zastavit .Taky jsem chodila na takové brigády...

Větší problém byl při cestě domů autem... občas jsem musela zastavit a chvíli orazit -to mě zmáhala únava .

hodnocení

1x

Jago, budeš brát koště sebou? Kde ho zaparkuješ? Mohlo by tě probudit, když ho načasuješ. ;) :-D (Přátelský pokus o humor)

kusk
hodnocení

0x

Energetický nápoj Red Bull mi pomáhá proti usnutí za volantem při dlouhé jízdě.

cs.wikipedia.org/...

jindrac
hodnocení

0x

Když se dcera připravovala na státnice, pomáhalo jí v noci pít Coca-colu. Chválí si ji i manžel při dlouhých nočních jízdách. Přeji krásný zimní den. J.

pt®
hodnocení

0x

"jaguš", čtyři noci po sobě? To bych nezvládla. Já chodila kdysi při mém zaměstnání o víkendech do hotelu, jako recepční a jen jsem měla první noční, tak na druhou už jsem nemohla. Přes den jsem nezamhouřila oko a k večeru jsem byla už tak vyčerpaná, že jsem se musela omluvit a zaskakovala mně mladá kolegyně. Pak jsem už měla víkendy jen denní a kolegyně noční, jim to nevadilo, já bych vypustila duši...asi to máme každý jinak, však uvidíš, ale beze spánku, při únavě, dělá člověk chyby, obzvláště při monotóní, jednotvárné práci...

hodnocení

Díky za rady. Sama jsem zvědavá, jak to zvládnu. Noční inventury jsem dělávala, ale už asi před 18 lety. A roky jsou neúprosné, tak uvidíme, zda to i teď dám.

Jdu na 2 noci teď od soboty do pondělí a pak za 14 dní také tak na 2 noci. Uvařím si ten černý čaj. Včera jsem si dala do košíku Redbul, ale když jsem pak studovala, co je to za dryják, zase jsem ho vrátila do regálu.

Z oblečení jenom tričko s krátkým rukávem, aby mě neuspávalo teplo. Jenže při mé smůle pak nakonec vyfasuju mrazáky! :-D

V únoru napíšu, jaké to bylo. Proč jsem se přihlásila? S důchodem vycházím, i když proti přivýdělku nic nemám.. Ale dělám to hlavně proto, abych vypadla chvíli z domova. Babička mi dává psychicky zabrat a tak bych ráda zase byla chvíli jinde a s jinými lidmi. Tož tak. Jaga.

Děkuji všem, kdo se mým problémem zabývali. *pusa*

Babajaga,,,,,,pokud budete pracovně vytížená po celou dobu ,tak na spaní vám nepřijdou myšlenky,,jezdila jsem s jeřábem -týden noční v nepřetržitém provozu a musela jsem být fit po celou dobu ,,jak uvidíte a budete komunikovat s lidmi -spát se vám nebude ani chtít,To jsou mé zkušenosti.Žádné pomůcky abych odbourala spaní jsem nikdy nebrala.Kafe nepiji ,akorát sodovke na pití a svačinu ,kterou jsem musela zvládnout za čtvt hodiny...Měli jsme v práci tak horko,že mne pálily sponky ve vlasech,,Tak ať se daří to zvládnout.

metalhead
hodnocení

0x

Energeťáky.

Třeba RedBull, Rockstar, Monster, Semtex, Shock...a jiný

badguy
hodnocení

0x

Minimálně mikrospánek mít budeš :)

hodnocení

0x

Jezdila jsem 18 let jako řidička a za sebe můžu zodpovědně prohlásit, že pokud to na Vás skočí, nepomáhá nic. Ani cvičení nebo studená voda. Jediné, co mě docela drželo "při životě" bylo něco jíst, něco, co dlouho vydrží, třeba oříšky, ale to je dost náročné na figuru. Energetického nápoje bych se nedotkla. Na vlastní oči jsem viděla takovou tu lakovanou podlahu v hale do půl centimetru vyžranou tímto rozlitým nápojem. Co to dělá s lidskými vnitřnosti radši nevědět.

Ale přesně jak píší přede mnou, bude tam moře světla, lidé okolo, budete se hýbat a směna uteče, ani vám to nepřijde. Je to něco jiného než sedět v teplé, tmavé kabině a polykat silnici, to se oči klíží...

jerrysek*
hodnocení

0x
Dobrý den, jednou noc před zkouškou, kdy už se mi u učení opravdu zavíraly oči, dokonce jsem i usnula asi na hodinu, mě brácha nadopoval anabolizérem. On to používá při cvičení, je to fitness doplněk, a obsahuje to taurin, kofein, extrakt ze zeleného čaje, a další látky, má to daleko "milejší"složení, než energeťáky. Vydržela jsem potom bez nejmenších problémů až do 4h do rána, pak v 7 budíček, a další den mi ten spánek dokonce vůbec ani nechyběl, nic jsem nedospávala. Tak třeba by to mohlo být také řešení. Prodávají to buď v obchodech s fitness doplňky, nebo v posilovnách, dá se to koupit jako vzorek - malý pytlíček. Jeden pytlíček vydá za několik energeťáků, teď si přesně už nepamatuji kolik. Já si dala celý, a měla jsem konkrétně tento
obchod.ronnie.cz/...
Hezký den a klidnou brigádu přeji, J.
hodnocení

Děkuji Vám, Jerryšku za přání a děkuji i všem předchozím rádcům. Snad to dám, když už jsem se přihlásila, byla by mě hanba to nezvládnout. Jsou lidé, kteří dělají noční spoustu let. Ale ti jsou zase už zvyklí. Tak uvidíme.

Aspoň uvidím, jaké to je a budu si víc považovat své známé, která dělá na 3 směny. Týden ranní, týden odpolední, týden noční. A říká: Mám v tom děsný guláš!

Myslím, že 2 x 2 noci se vydržet nechají. Nejsem žádná padavka. Díky - Jaga.

hodnocení

Dobrý den, tak mám 1. víkend za sebou. Bylo to prima, spát se mi vůbec nechtělo. Ani druhou noc. Vyspala jsem se pokaždé trochu odpoledne, před nástupem.

Práce byla dobrá, neměla jsem náhodou těžké zboží. U potravin koření, čokolády a potom chipsy. Druhou noc šampóny a mýdla. Bylo tam příjemně, ani chladno, ani teplo, které by uspávalo. Lidé samí příjemní, nikdo nenadával, nenervoval, každý si dělat to svoje. Líbilo se mi to.

Trochu mě pobavilo, když pan vedoucí si mě 2. noc vybral počítat košťata. Že ten kujón chodí na Poradnu a ví, že koště ke mně patří? *smich* Když jsem ale hledala regál s košťaty, bafla mě mezitím jiná paní vedoucí a dala mě na ty šampóny. Tak jsem nové typy košťat ani nemohla okouknout. *tanec*

Nepotřebovala jsem žádné energetické nápoje, i když jsem si předtím 2 plechovky koupila. Ani kávu ani čaj. Šlo to prostě samo a dobře. Mám asi výdrž z dob, kdy jsem celou noc protrdlovala na hasičském či mysliveckém bále. I když už to je víc, než 30 let.

Tak vám všem děkuji za vaše dobře míněné rady a toho druhého termínu se už vůbec nebojím. *placni* Jaga.

pt®

Jaguš, tak je super, marná věc a sláva, nejsi "babajaga" jen tak pro nic, za nic...*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]