Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cukr vs špatné usínání

Od: jaria odpovědí: 10 změna:

že když se u ní v jídle objeví cukr,prý špatně usíná nebo v noci nespí!Vnučce je rok a nikdo jí sladké nedává,jde jen o výjimky jako např.na lžičku palačinky,závinu nebo ždibek dortu z jejích narozenin-nic víc.Přesto mu to vadí a tvrdí,že pak nastávají tyto problémy se spaním.Máte,prosím vás,vy nějaké podobné zkušenosti(popř.to stejné vám sdělil lékař)?Děkuji za pomoc.

doplněno 18.01.17 22:23:

...ještě chci dopsat,že u mě(babičky)žádný rafinovaný cukr nenajdete a umělá sladidla už vůbec ne.Používám Stevii(víc) nebo třtinový cukr(omezeně)a to i na pečení.To doplňuji proto,aby mě někdo nepodezíral z toho,že žiji nezdravě a chci to i po vnučce.Čokoládu a podobné sladkosti mám doma jen na různé svátky(velikonoce,pouť,vánoce...atd.)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Pokud je vaše vnučka diabetik I. stupně, tak pak je pochopitelné, že cukr asi moc nejí. V opačném případě je to postavené na hlavu a nepochopitelné. Většina oblíbených dětských jídel je sladkých, protože děti sladká jídla mají rády. Vzhledem k tomu, že malé děti jsou většinou stále v pohybu, tak jim ani ten cukr nezpůsobuje nadváhu, protože ho vylítají. Podle mě má otec vaší vnučky zvláštní přístup ke stravování. Asi si zase něco přečetl na internetu ohledně cukru... Mimochodem, mému dítěti s nízkou hmotností, které je nejedlík, dětská lékařka přímo doporučila mlsat čokoládu, ať má aspoň z čeho brát energii

hodnocení

2x

Pokud vím, tak nespavost a hyperaktivita se svádí na umělá sladidla a ne cukr.

hodnocení

1x

Ve skutečnosti děti potřebují cukr (což rozhodně neznamená, že to musí být ten rafinovaný) pro správný vývoj mozku.

Podívejte se i sem: rustovyhormon.cz/...

doplněno 16.01.17 21:07:

Rafinovaný cukr je zbavený minerálů.

doplněno 16.01.17 21:08:

A ano, melasu k němu "přikusovat"můžete, ale kdo to dělá?

Rafinovaný je čistý. Pokud někomu vadí čistota, může přikusovat melasu nebo kedlubnu. Nebo hnůj.

doplněno 16.01.17 21:11:

A proč by měl cukr obsahovat nějaké minerály?

Třeba proto, aby se zvýšila jeho výživová hodnota? Proč se zbavovat minerálů?

Jinak já hysterii okolo sladkostí nechápu. Dobře si pamatuju, že až někdy do 13 let jsem doma tajně chodila na kostkový cukr – a u babičky, která ho vždy měla plný kredenc, jsme se sestrou mívaly úplné "hody" (rovněž tajně, rodiče by nás přerazili). To, co nás k tomu hnalo, byla vyloženě jakási "živelná potřeba", jako by si o to tělo samo říkalo. Potom to ovšem přestalo, jako když utne. Nesladím si ani čaj a celkově sladkosti jím minimálně. Zmíněné pojídání cukru na mně žádné negativní následky nezanechalo.

doplněno 18.01.17 19:47:

Proč se zbytečně zbavovat minerálů? Děti rostou a potřebují jich dost.

Výživová hodnota se přeci týká potraviny jako celku a ne surovin. Minerály se do těla nemusí dostávat právě cukrem. Teda pokud se člověk neživí výhradně jím.

hodnocení

0x

Já se domnívám, že tahle pověra je z dřívější doby, která čas od času vykoukne. Pamatuji si, že mi babička a pak i rodiče zakazovali sladké a také mák. Že budu mít červíky a budu špatně spát. *sok* Roupi vylézají večer z konečníku, aby nakladli vajíčka v jeho okolí. Konečník pak svědí a dítě budí.

hodnocení

0x

Kdo ví? Cukr je spojován s hyperaktivitou, takové děti by se mu měly vyhýbat, i ten narušený spánek by mohl souviset. Rafinovaný cukr je v podstatě chemikálie, mnohem vhodnější pro dítě vidím konzumaci kvalitní čokolády, s vysokýmj podílem kakaa.

V čem se liší sacharóza z rafinovaného cukru od sacharózy z řepy nebo třtiny?

Nejsem chemik, ale právě o rafinovaném cukru jsem vícekrát četla, že rafinováním se zničí veškeré prospěšné látky a zbyde mrtvá chemikálie. To je to podstatné, co jsem si z toho zapamatovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]