Dobrý den z jakého masa ptáčky když ne hovězího? Chtěla jsem kýtu prodavačka zrovna neměla tak říkám z čeho mám udělat ptáčky. Že z kotlety a dala mě kotletu. Mě kotleta přijde spíš s rýží huť to na houbách nebo tak něco ne ptáčky. To jsem teda neslyšela že by z kotlety dělal někdo ptáčky. Prosim poraďte ať vím pro příště ať mě to nezaskočí když zrovna nemají co chci. Děkuji.
Pokud to má býr španělský ptáček tak pouze hovězí, vše ostatní jsou jakékoli závitky, ale ne španělské ptáčky. Nemám rád v kuchyni výrazy: lze nahradit, je jako apod... Naše kuchyně je dobrá tak ji nekažme.
jeka
Bravo!
Ptáčky lze udělat i z tzv. velké plece (samozřejmě hovězí). To by ale měla řeznice poradit, a ne vám cpát vepřové. To pak nejsou ptáčci. Nebo ptáčky?
Potom bych to viděla spíš na vepřové závitky. Dají se plnit čímkoliv. Pokud máte maso z pečeně v celku, dobrá je i roláda plněná špenátem, natvrdo vařenými vejci a plátky anglické, nebo uzeninou.
Závitky se musí pořádně vypéci, aby omáčka měla nějakou barvu, přece jenom u hovězího masa se dobrá omáčka udělá snáze.
doplněno 16.01.17 11:07:
Z kotlety je dobrý řízek, anebo mě vždy chutnalo srbské žebírko. To je minutka se zeleninou - paprika, cibule, rajče /lečo/.
Na houbách je kotleta, jak píšete, také vynikající.
Závitky se dají udělat prakticky z jakéhokoliv libového masa (akorát bych jim už neříkal španělské ptáčky ), uměl bych si je představit třeba i z kuřecích prsou. Kotleta mi na tuto úpravu připadá jednak zbytečně "luxusní", jednak ty plátky asi budou malé a bude se do nich špatně balit.
Vepřové závitky, roládu, dělám v pohodě s kýty, krkovice, plecka, kotlety, kuřecí nebo krůtí se také dá udělat. Jsem líná kuchařka a většinou dělám "ptáčky" tak, že kousky masa, a vše čím bych je plnila dám do tlakáče, chuť je stejná, závitky jsou jen pokud je manžel doma a smotá si je.
Já v kuchařce z první republiky našel recept na španěláky z mletého masa. Po pár pokusech jsem se dopracoval do stádia, kdy to chutná jako ptáček , vypadá jako ptáček a jenom na skus strávníci zjistí že jde o mleté maso. To se okoření podle chuti, přidá se pár lžic škrobu aby lip drželo pohromadě. Rozválí mezi dvěma mikrotenovymi pytlíky potře hořčicí a naplní jako ptáček. Pak se tím mikrotenem zavine a vysype do hladké mouky. Osmaží že všech stran, strčí do trouby dopéct a ze šťávy a výpeku se dodělá omáčka. Do ní přidávám i zbytky vajíček okurek paprik a hořčici. Zkuste to, je to za pár korun a chutná to skvěle. doplněno 16.01.17 14:25: Škrob nijak extra neřeším, jestli jde o kukuřičný nebo mám zrovna jen solamyl. Hlavně že to drží pohromadě.
lidus*
To určitě zkusím, vnučka maso nejí a mlété sní aspoň kousek. Jaký škrob dáváte? Používám v kuchyni Gustin
Kdybych měla kupovat zadní, tak se nedoplatím, když je nějaké pěkné přední tak ho koupím, někdy i kližku, která se nedělí.A z vepřového jsou to jen závitky,ale není nad tu klasickou chuť z hovězího.
Když z vepřového, pak z krčku. Řízek je dlouhý a dobře se roluje. Kosti dodají šťávě dobrou chuť. Často je dělávám právě takto, z krkovice. Peču je v troubě a ráda přidávám nakrájená rajčata.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.