Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,má vnučka odešla do Prahy za vidinou velkého výdělku.Byla zaměstnaná na různých místech,ale ne na hlavní pracovní poměr,agentury za ní neplatily ani zdravotní a sociální dávky.Před 6 měsíci otěhotněla a s prací skončila,nyní je doma u svého otce uplně bez finančních prostředků.Má na něco nárok?Kam se může obrátit?Děkuji za odpověď.
Těhotenství samo o sobě nezakládá nárok na nic.
Pro účel státní sociální podpory i pomoci v hmotné nouzi bude pravděpodobně posuzována se svým otcem.
Obávám se, že pokud její otec vydělává, nebude mít vnučka nárok na nic.
Má nárok na příspěvek na výživu a na náklady spojené s těhotenstvím a slehnutím od otce svého dítěte. Nárok na příspěvek na výživu bude mít až do dvou let věku dítěte. Dítě bude samozřejmě mít nárok na výživné od svého otce.
Od porodu bude mít nárok na rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Bez dalších informací neodhadnu, jestli bude nárok na porodné a na přídavek na dítě.
____
Vaše vnučka by se měla co nejdříve se spojit se zdravotní pojišťovnou a začít řešit dluh na pojistném. Jinak jí "naskáče" penále. Pojišťovna může začít dluh vymáhat až po nějaké době → v době, kdy by už penále mohlo být dost vysoké.
___
Na základě čeho vnučka pracovala? Jestli jí agentury zdravotní pojištění strhávaly a neodváděly, mohlo by stačít zdravotní pojišťovně doložit, že jí bylo strháváno. Pojišťovna by to řešila s agenturami.
Škoda, že si nesehnala normální zaměstnání s pracovní smlouvou. Kdyby byla odváděla sociální pojištění, mohla mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, mohla si volit výši a délku výplaty rodičovského příspěvku, ...
Je teď vnučka v evidenci ÚP (už by jí nenarůstal dluh na zdravotním pojištění; na sociálním pojištění dluh nemá, jenom se jí ta doba nikam nezapočte)?
Zadavatelka otázky sice píše, že agentury za ni neodváděly pojištění, ale co když to byly smlouvy, ze kterých ze zákona odvádět nemusí? Tedy výplaty nedosáhly deseti tisíc. Potom by chyba nebyla na straně agentur. Tak, jak to babička píše, tak to vypadá, že pochybily agentury, ale nemusí to být pravda.
Proto si myslím, jestli není spíše chyba na na nevhodném výběru brigád, dohod a smluv, které nazakládaly na povinnostech odvádět pojištění?
Souhlas tedy, že má člověk pracovat na hlavní pracovní poměr a na plný úvazek. Potom má zaměstnanec nárok na potřebné zajištění od zaměstnavatele i státu.
Někdy je krátkozraké jít za ,,velkým výdělkem,, a pro peníze nevidět nevýhody.
Pokud by se jednalo o tento případ, je to poučení do budoucnosti.
Myslím, že nemáme dostatek informací, abychom mohli situaci adekvátně posoudit. Vnučka určitě udělala řadu chyb, ale nejsem si jista, jestli k nim patřilo i zaměstnání.
Znám způsoby i praktiky podobných agentur, které zaměstnancům nedávají na výběr. Podle mne není jednoznačné, kdo v čem udělal chybu. (Podle mne mohly chybovat obě strany.)
Tady jde navíc o dítě, které se za pár měsíců narodí a které za nic nemůže...
Pokud byla vnučka natolik chytrá, že dokázala poznávat svět, dokáže se i o sebe postarat. Proč za ni řešíte něco, co musí pouze sama obstarat? Kdyby někdy slyšela o antikoncepci a o tom, že je povinnost platit soc. a zdravotní pojištění, nebyla by teď na vrcholu poznání ! To neplacení odvodů znamená, že dostávala peníze na ruku. No tak už to svědčí o jejím přístupu. Nemůžete nahradit její přístup svým zvýšeným úsilím v napravování jejího nezájmu.
Také mě napadlo, napsat odpověď v podobném duchu, ale nenašla jsem odvahu, protože se mi několikrát stalo, že za pravdu jsem dostala vynadáno. Jinak na tomto smutném případu je vidět, jak to dopadne, když někdo z nefunkční rodiny si myslí, že udělá díru do světa a přitom nezná základy běžného chování v životě. Snad se dotyčná poučila, že nemá cenu se cpát někam, kam nepatří.
K ostatním odpovědím:
Ano, vnučka byla nezodpovědná, za svou situaci si může sama, ale podíl na té situaci mají i její zaměstnavatelé, kteří neodváděli, co měli. Starostlivá babička ani dítě za nezodpovědnost své vnučky a matky nemohou...
Nejlépe bude, když půjde do evidence ÚP, kde za ni stát bude hradit zdr. poj. jinak je tato povinnost na ní, tak aby jí nevznikal zbytečně dluh u zdr. pojišťovny. Na ÚP se také zeptá, na jaké dávky má nárok a úřednice ji nasměrují. Tam také sdělí adresy zaměstnavatelů, kteří neplatili za ni odvody.
Asi by měla podat žalobu na člověka, s kterým je těhotná, aby jí platil na co má nárok, ale v tom nevím, jak to chodí a nebo, zda jí peníze posílá.
Jinak k ostatním příspěvkům, kde se mně nelíbí, že odsuzují Vaši vnučku, jako kdyby byla čarodějnice. Prostě stalo se, čeká dítě a nyní je třeba zařídit vše tak, aby v klidu porodila a mohla pečovat o dítě. Za to, že je těhotná nemůže sama, byli u toho oba dva s partnerem, čili i on musí nést svůj podíl zodpovědnosti. Jinak mně to přijde, jako hon na čarodějnice a za to že je dívka těhotná, by ji snad chtěli ukamenovat, nebo co? Takže začněte jednat a ptát se na úřadech...
Ti ostatní ji logicky odsuzují proto, že početí dítěte je vědomý čin (pokud tedy nebyla znásilněna), to není nehoda. No a pokud dokonce ani neuvede otce, tak se jí na dávky složíme my všichni. A to dost lidí štve. Zvlášť pokud se snaží žít slušně, dřou se, aby uživili a vychovali vastní děti a přitom stát jim sebere půlku mzdy na daních a dá ty peníze nezodpovědné matce, která dovolí, aby se o ni otec jejíh dítěte nestaral, alimenty neplatil a žil si dál bez závazků, zatímco ona zůstane pravděpodobně s dítětem sama nezamětnatelná a na dávkách. Takovýchto rodin bohužel přibývá a od státu dostanou žádově 10..15 tisíc měsíčně na dávkách, doplatcích bydleních a pod. Ty peníze logicky pak chybí těm, co je vydělali.
Co je dále štve, že vychovat v takových podmínkách z dítěte slušného a společnosti platného člověka není snadné a je tu vysoká pravděpodobnost, že se to nepovede (jistě, zárukou dobré výchovy není ani spořádaná plná a soběstačná rodina, ale přece jen ta naděje je tu vyšší, už kvůli tomu, jaké dítě kolem sebe vidí vzory).
Díky,mluvíte mi z duše,stát se to přece může v každé rodině a víc hlav víc ví.Zařídí se podle vašich rad,za které všem moc děkuji.
"takova", výborně, hlavně, že je již vnučka v evidenci ÚP, ono bude pomalu zase všechno v klidu. Je dobře, že Vás vnučka má...
Agentury jsou svět kapitalizmu sám pro sebe, určitě "nekopou"za zamestnace. Silně mi připomínají kádrování za totáče. Bez nich by byl svět hned veselejší. Jsou silná bariéra pro ženy s dětmi, pro starší po padesátce atp. Být vnučkou, napříště se jim vyhnu obloukem. Ať se určitě přihlásí na pracovním úřadě, aby jí šel alespoň čas do penze. Po narození dítěte bude mít nárok na rodičovský příspěvek - vis finance.cz/... Něco bude muset platit otec dítěte, doporučuji žádné skrupule. Zdá se to být vykuk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.