Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer všem, po zařazení se mezi čekatelky mám dotaz, moc se v tom ještě nevyznám, ani moc nevím, kde a koho se ptát - na sociálce? Na netu jsou spíš diskuze, kde každá dodá svoje myšlenky a zážitky, ne fakta.
Momentálně jsem do konce ledna na neschopence kvůli rizikovému pracovišti, Termín porodu zkraje července. Pokud půjdu na mateřskou oněch avizovaných 6-8 týdnů před porodem, vychází to zkraje května + ještě dovyberu týden dovolené. Má otázka zní, jestli mi zaměstnavatel může nařídit zůstat na neschopence až do odchodu, protože se mu moc nevyplatí hledat zástup na květen, červen a kousek července, kdy je školka ještě v provozu? Což chápu, že by pro něj bylo pohodlnější vyřešit si zástup nyní. Jenže nechci další tři měsíce sedět doma a řídit se podle vycházek, nemocná nejsem, problémy zatím nejsou a mám i jiné závazky, které by se tak velmi zkomplikovaly. Jistě by bylo i finančně výhodnější zůstat v práci.
Tudíž mohu zůstat v zaměstnání do doby těch 8 týdnů před porodem, nebo mi může být nařízeno odejít?
Děkuji.
Dobrý den, Martino, zaměstnavatel nemůže nikomu nařizovat "nástup na neschopenku", jediné, co Vám může určit, je čerpání dovolené.
Přestože ještě nebudete mít odpracovaný celý rok, může Vám za předpokladu, že podmínku pro nárok na celou výměru splníte do konce roku, určit čerpání dovolené v celém rozsahu již nyní.
Pokud by pro Vás zaměstnavatel neměl vhodnou práci, šlo by o překážku na jeho straně, za niž by Vám náležela náhrada mzdy.
Jinak: "Rizikové pracoviště" musí řešit zaměstnavatel, nikoliv lékař vystavením neschopenky. Kdyby na Vás zaměstnavatel "tlačil" a Vy mu chtěla vyhovět, byla by to Vaše věc. (Já bych to neudělala, trvala bych na přidělení jiné vhodné práce...) Ale pokud byste mu vyhovět nechtěla, musí situaci řešit on.
O neschopence rozhoduje výhradně lékař, žádný zaměstnavatel není oprávněn cokoliv nařizovat ošetřujícímu lékaři.
Děkuji, zaměstnavatel mě nikam přeřadit nemůže, viz níže. Nemocná nejsem, na neschopenku mi doporučili odejít hned tři lékaři, kvůli častým infekcím v prostředí školky. Nyní se čeká na přehnání chřipkové vlny, od února opět počítám s normálním nástupem do práce na ty tři měsíce, co bych ještě chtěla zvládnout.
Potom jde o překážku na straně zaměstnavatele, za kterou Vám náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Proč byste měla "být bita" kvůli tomu, že zaměstnavatel nemá jiné pracoviště?
(Náhrada mzdy za nemoc i nemocenské jsou výrazně nižší než mzda/plat.)
Rozumím tomu, že chcete, aby dítě bylo v pořádku a že nechcete zbytečně riskovat. Ale správně by tu situaci měl řešit zaměstnavatel, nikoliv Vy kvůli jeho pohodlnosti odcházet na neschopenku a přicházet o výdělek.
A jestli chcete od února opět nastoupit, nesmí Vám v tom zaměstnavatel bránit.
Některé věci v dotazu moc nechápu. Pracujete ve školce? Tam je tizikové pracoviště? Já jsem měla po potratu rizikové těhotenství, které mi napsal podle jeho uvážení lékař. Dcera se mi narodila v červenci, tak že jsem někdy v červnu ukončila nemocenskou, vybrala si dovolenou a pak nastoupila na mateřskou. Také jsem měla i jiné závázky (psychické onemocnení manžela, operaci matky), ale přesto mi bylo zdraví mého dítěte přednější, přizpůsobila jsem se tomu.
Pěkný večer, ano, infekční prostředí, kde každý den někdo prská, frká a kašle, je pro nenarozené dítě rizikové. Navíc jsem astmatik, kdeco chytnu a na delší neschopenku mě doporučil jak plicní, tak gynekolog, v neslední řadě i obvoďák, když jsem minulý týden dobrala atb na bakteriální zánět průdušek. Bohužel současná legislativa umožňuje rodičům vodit do školky i nemocné děti a my s tím nenaděláme nic, nehodlám ohrozit své dítě kvůli nezodpovědnosti jiných rodičů.
Jinak nemocná nejsem, zatím žádné problémy - díkybohu - jen to prostředí, kde děti nemají imunitu a jsou věčně nemocné.
36 let děkuji pánu Bohu, ač jsem nevěřící, že se mě narodilo druhé dítě zdravé. Pracovala jsem v mateřské školce, když jsem otěhotněla, tak se tam objevily zarděnky. Až později jsem se dozvěděla, jaké následky mohlo moje dítě mít. Já to nevěděla, ředitelka školky nevím, ale myslím, že to měla vědět, a gynekologovi jsem to z neznalosti neřekla.
I takové věci se stávavaly v 80tých letech.
Takže buďte opatrná.
Martino, z mnoha odpovědí zde je poznat, že jste moudrá a přemýšlivá. Teď ještě navíc velmi ohleduplná k zaměstnavateli.
Když zavzpomínám, tak si velmi dobře vybavím svou maminku, učitelku důchodkyni. Téměř neustále docházela a dojížděla do některé z místních a okolních škol na krátkodobý i dlouhodobější záskok. Někdy si dokonce mohla vybírat. V tom případě volila právě malotřídky v okolních vesnicích, protože prý tam byli lidé a hlavně děti hodnější. Jsem si proto jistá, že i za vás se na krátkou dobu nějaký podobný záskok najde. Užívejte si toto krásné obodobí v klidu a pohodě!
Martino, nejprve gratulace k holčičce, ať vše dobře dopadne, ať jste obě zdravé. Ivzez Vám to rozepsala a tak je to nyní na Vás, pro mně by bylo zdraví důležitější než nějaká kačka na víc, ale třeba Vám v práci vyjdou vstříc a něco se najde...
Martino, blahopřeji. Dcera pracovala jako soc. zaměstnanec v kanceláři jednoho ústavu pro nevidomé a hluchoslepé, od prvního dne zjištění těhotenství byla na neschopence, právě pro důvody které uvádíte. Doma si v klidu můžete chystat vše pro dítě.
Paw, nemám se proč urážet, v té době uděláte v klidu dětský pokoj, nakoupíte beze zmatků vše pro dítě a užíváte si klid. Myslím, že málokterá žena co dítě chce, běží k lékaři dřív jak ve 3 měsíci a mezi námi od 8 už jsou rády, že nikam nemusí. Zůstat doma je lepší než chytit třeba zarděnky, žloutenku, herpes...nebo i tu "obyčejnou" chřipku. Dokonce i já byla v r. 1982 od ¨čtvrtého měsíce doma, pracovala jsem v JZD jako zootechnik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.