Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se přebírá čočka

Od: malyben* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mohl by mi prosím někdo říct, jak se přebírá čočka? Ve všech receptech a dokonce i na obalu čočky samotné je to požadováno, leč nikde jsem nenarazil na to, jak to mám provést. Dokonce i google mlčí :(.

Děkuji Ben.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je dotaz myšlen vážně? ;)
Ano, čočku je opravdu dobré před vařením přebrat. Je potřeba odstranit eventuální kamínky či myší trus a podobně. Jak na to? Já to dělám tak, že ji vysypu na světlou plochu kuchyňského pultu, rozprostřu ji a postupně shrabuji do nádoby pod jeho hranou. Veškeré věci, které nejsou čočka pak odstraním. Mimo to pak ještě čočku několikrát properu a teprve v poslední vodě nechám nabobtnat a později vařit. Tato operace je velice důležitá, protože přehlédnutý kamínek může vést k poškození chrupu. Bohužel, ověřil jsem si to před časem na tom svém...

malyben*
hodnocení

Ano,

dotaz byl skutečně myslen vážně.

Děkuji za odpověď, jdu na to.

Ben.

lidka*
hodnocení

0x

Bene, snad to není fór. Ale čočka se přebírá tak, jak to dělala Popelka. Dneska už se prodává čočka v lepší kvalitě a prakticky tam najdeš opravdu jen málo nežádoucích příměsí. Takže požadované množství se vysypu na stůl. Na klín si dám hrnek nebo misku a čočku si hezky rozprostřu, abys měl přehled, zda nejdou v čočce věci, které tam nemají co dělat. Někdy se najde zrno, někdy i kamínek (hlavně kvůli tomu se čočka přebírá, protože jinak by to mohl odnést zub *plac*) a někdy také nepěkné zrnko čočky. Takže to si dávám na stranu a ostatní přebrané sypu do nádoby. A to je vše. Čočku několikrát propláchnu a nechám asi hodinku namočenou. Poté už ji připravuji podle toho, co z ní vařím. Vařím neosolené a solím, až čočka změkne. Tak to je to kouzlo, které ani Google nezná! *vtip*

doplněno 19.03.09 17:08:

Tak to se nám to strejci pěkně povedlo! :D

binka*
hodnocení

0x

Jejda, budete mít čočku ... já jí tedy nepřebírám, pouze proplachuji, ale pamatuji se, jak mně to kdysi učila máma. Vždycky vysypala čočku na hromádku na stůl a malou část rozhrnula, aby ji mohla prohlédnout - zda nejsou některá zrnka černá, jestli tam nejsou kamínky ... no prostě ji "přebrala", aby v ní nebylo nic, co tam nepatří. Probranou čočku dávala rovnou do hrnce, potom propláchla a dala namočit, aby se nemusela tak dlouho vařit. Snad jsem to napsala pro vás srozumitelně a dílo se podaří.

máma ji taky přebírala, byla to čočka v papírovém sáčku. Já na to nemám trpělivost, takže ji propláchnu, hodím do hrnce... snad jednou jsem si křoupnul kamínek.

Jinak to dělala tak, že ji vysypala na stůl, na klín si dala hrnec a spostupně do něj čočka klouzala pod dohledem, zrníčko po zrníčku, aby skutečně viděla co tam padá. Bylo tak hafo kamínků a různě poničené čočky, ale to je opravdu už asi 20 let :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]