Jak na žemlové knedlíčky?

Od: Datum: 28.12.16 17:15 odpovědí: 13 změna: 30.12.16 12:28
avatar

Dobrý den,

na Nový rok chci dělat poctivý kachní kaldoun. Doma do něj dělávala babička žemlové knedlíčky. Dělám je také, ale poslední dobou se mi v polévce několikrát částečně rozvařily a kaldoun už nebyl, jak měl být.

Dávám 1 celé vejce, rozměklé máslo, sůl, strouhanku, trošku mléka, muškát. květ a zelenou petrželku.

Na netu jsem vyčetla, že někdo je dělá z nakrájených a v mléce namočených housek. Dál jsem vyčetla: místo celého vejcete dát jen žloutek, z bílku vyšlehat sníh, přidat nakonec.

Jak děláte žemlové knedlíčky vy? /suroviny, množství, tuhost těsta, doba vaření?/ Děkuji za rady a nápady, tentokrát bych je rozvařila opravdu nerada. Hezké poslední dny roku 2016 přeje všem Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 28.12.16 17:25

Děláme z rohlíků.Na větší hrnec polévky

Nakrájet na kostičky 3 rohlíky a přidat 3 žloutky , sůl pepř , petrželku, změklé máslo cca 2 lžíce , a 1 lžíci krupice.Pěkně promícháme a naklonec přidáme ze 3 bílků sníh. Do vroucí osolené vody mokrýma rukama tvaruji knedlíčky,jakmile vyplavou vařím cca 3 minuty .Pokud by se vařily ve vývaru, byl by zakalený. Nikdy nemáčím rohlíky v mléce - byl by z toho blevajz.

Určitě se povedou, vyzkoušejte.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 28.12.16 17:46
avatar

Teda nevím. Moje babičky shodně hlásaly, že na Nový Rok se nesmí jíst: nic pernatého, aby neuletělo štěstí, nic osrstěného, aby neuteklo štěstí, nic oploutveného, aby neuplavalo štěstí...co se teda smí mi do svých smrtí neřekly.

A když kaldoun, tak s játrovými knedlíčky a k tomu magronky - což jsou čtverečky z normálně rozváleného nudlového těsta stočené na stuhadle přes rukojeť kvedlačky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 28.12.16 20:13
avatar

Na Nový rok vaříme čočku, aby se držely peníze.

Když žemlové knedlíčky, tak trochu žemle, či housky. Jenom ze strouhanky bych se bála a přimlouvám se též za malinko té krupičky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 28.12.16 21:53

U nás taky bude na Nový rok čočka ,jako každoročně ...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.16 06:42
avatar

Díky, děvčata a chlapče, u nás je to s tou čočkou ošemetné. Do dědy bych ji dostala leda tak sondou a ještě by se urputně bránil. I když zeť tvrdí, že dělám nejlepší čočkovku na světě. A protože jí pokaždé sní 2 plné talíře, určitě to není jen o pochlebování.

Udělám to podle Hahanaj. A uvidím.

Valda - kdybych měla brát ohledy na rady našich předků, musela bych jít na zahradu zkusit si narýpat k obědu žížaly. Pokud nebude fest mrznout. Protože to je jediný tvor v mém okolí, který nemá peří, srst ani ploutve. *smich*

Nedopověděl jste ty magronky. Domácí nudlové těsto, krájet čtverečky, natáčet na rukojeť vařečky. Pak se tedy udělají takové trubičky. Ty se následně dají vařit do polévky, nebo se opékají, osmažují? /některé výrobky z nudlového těsta ano/.

No a do těch trubiček by se pak nechaly nastrkat ty žížaly. Tak proto jste mi tohle radil! Vy kujóne.*tanec*

Ale nic ve zlém, nechci Vás zlobit, jen by mě zajímalo, jak to s těmi magronkami opravdu je. Nejsem proti tomu, zkusit v kuchyni něco nového. Jaga.

Datum: 29.12.16 10:59
avatar

Jago, nikdy jsem kaldoun nejedla. Možná, že i jedla, ale nejmenovalo se to tak. Dej, prosím tě, recept, protože někde v Prostřeno, jsem viděla normální vývar z masa, se zeleninou, ale byl zahuštěný jíškou. A jsem celá zmatená. *hi*


doplněno 29.12.16 11:12:

Hahanaj, fakt? Tak jednoduché to je? A já myslela, že úplně něco jakože super a já o to přišla. *vtip*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.16 11:08

kaldoun je prostě vývar z vnitřností opeřenců

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.16 22:28
avatar

Marcelko, to co napsal Valdemar, se přesně dělá i u nás (jako by byl odsud..?:)). Dokonce i to rčení o pernatém srstnatém i oploutveném. Poctivý kaldoun musí mít zavařeny mimo játrových knedlíčků magronky! Nudlové těsto (bez vody, bez soli, protože i takové recepty na nudle jsou, ale s oříškem másla, aby tak rychle nevysychalo) se nakrájí na čtverečky cca 2 cm. Ještě vláčné (ne oschlé!) se přes speciální rýhované prkénko, nebo přes struhadlo na straně, na které strouháte třeba muškátový oříšek, nebo v nouzi nejvyšší přes dlouhé zoubky vidličky na vypouklé straně (srozumitelné?) natáčejí pomocí dřevěné tyčinky (asi jako čínské hůlky nebo špejle - podle velikosti čtverečků) do ruliček přes roh. Při stáčení se přitisknnou na tu podložku (prkénko...) tak, aby byla rulička uzavřená a neroztočila se ani při vaření. Maminka nakrájené čtverečky přikrývala miskou aby neoschly a hotové jsme dávali na síto, aby z nich opadala zbytečná mouka. Čerstvé se zavářely do kaldounu. Letos jsem dostala od kamarádky zavářku, podobnou těm popisovaným magronkám, jen v daleko menším provedení. Tu používám běžně (dá se prý koupit v Kauflandu), protože pravý kaldoun s pravými magronkami se vaří jen k velmi slavnostním příležitostem.

Tedy když to po sobě čtu, vypadá to hrozně složitě, ale věřte, že složité to není. U nás od mého dětství se vždycky sesedla kolem stolu celá rodina, rodiče i děti, a výroba magronek byl moc přijemný obřad. Dodnes ho dodržujeme a zapojují se už i vnoučata. Tatínek vždycky udělal několik magronek velkých a ten kdo je dostal na talíř, si směl přes magronku "srknout" polévky. :) Ach, kdeže loňské sněhy jsou! Ale fakt je, že takovou fantazii jako vy tatínek přeci jen neměl. Žížaly nám z magronek nevykukovaly!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.12.16 06:57
avatar

Díky, Zmatenko, za vysvětlení. Třeba je taky zkusím, může to být prima v kaldounu. Nikdy jsem to slovo - magronky, neslyšela.

Pro BabčuzOV: kaldoun je vývar z ořezu masa, zahuštěný. Nejlepší je z kachny či z husy, ale lze prý udělat i z jiného ořezu, třeba z králičího, kuřecího. Už to ale není to pravé, z králíka se zlatý vývar neudělá ani náhodou.

Dám vařit do studené osolené vody: kachní srdce, žaludek, krk i s kůží, poslední 2 díly křídel, k tomu kosti, pokud kachnu vykošťuji. Já jsem ořezala uvnitř ta žebra a prsní kost. Pokud je kachna mladá a domácí, je možno přidat i stažené packy a také hlavu se staženým zobákem a vyloupanýma očima. Pro zajímavost - dříve prý hospodyňky využily i kachní střívka, obracely je, důkladně vypraly a pak namotávaly na ty packy a tak vařily. To jsem tedy nikdy nedělala, *blee* hlavu jsem vařila, to ano.

Přidám pár snítek libečku, celý pepř a nové koření, 1 bobkový list, malou cibuli i se spodními slupkami, /stáhnu jen tu poslední/, stroužek česneku, kořenovou zeleninu vcelku. Pak se dlouho a pomaličku vaří, klidně několik hodin.

Přecedím. Teď by se měla osmažit nahrubo postrouhaná kořenová zelenina na másle. Protože ale vývar bývá sám o sobě dosti tučný, zeleninu tam jen dávám vařit, neosmažuji, aby nebyl zase tuk navíc. Je možné přidat i jinou zeleninu, kousek kapusty, květáku, nakrájený pórek.

Nakonec se zahustí máslovou jíškou, nechá povařit. Do kaldounu se obere maso z kostí, nadrobno se nakrájí ty drůbky. Polévka tedy není pak čirá jako vývar, je kapánek hustší. No a nakonec ty žemlové knedlíčky. Ozdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou, dochutit a je hotovo. Neškodí malý štipeček muškátového květu.

Tato polévka se dneska už příliš často nedělá. Kdysi byla populární zvláště na vesnicích, zužitkovaly se do ní všechny ty zbytky z kachny či husy. Bez kaldounu se neobešlo žádné posvícení či pouť, natož pak svatba. Byla považována za slavnostní polévku. Jaga.

Datum: 30.12.16 07:41
avatar

Jago, to je ale fakt luxus! Sliny se mi sbihají. :-D Ale osobní váha pak musí sténat!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.12.16 12:28
avatar

O vaření střívek namotaných na packy nám maminka vyprávěla, dělalo se to kdysi tady taky. Maminka říkala, že je jako děti moc rády okusovaly a že prý chutnaly jako mandle. Já jsem to nikdy nedělala ani nechutnala. Ale ta tradice tady byla. Na internetu jsem našla video o tom, jak se dělá kaldoun, včetně přípravy magronek. Pamatovala jsem si, že to kdysi bylo v pořadu o vaření s Babicou a vařila ho tam paní kastelánka ze zámku Bon Repos. Je od nás tak daleko, že by kamenem dohodil (a zbytek doběhl :)). Jen velikost magronek se liší. http://dobroty.nova.cz/clanek…si-kaldoun-pani-kateriny.html

A Valdemare - nejsme snad sousedé :)?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.12.16 10:54
avatar

Děkuji (jsem středočeška) - a i to srkání polévky skrz magronku se mi taky vybavilo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.16 22:37
avatar

Hi, hi, tak to mě dnes rozesmály žížaly v magronce! To bude moje smrt.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.