Nejste přihlášen/a.
Chci se poradit ohledně naloženého zelí. Stalo se mi prvně, že zelí nemá skoro žádnou šťávum má podivný odér, ale barvu zatím dobrou. Zjistila jsem, že je naprasklý soudek a kdo ví, jestli mi i nevyschla voda ve žlábku, když jsem marodila, 2x jsem dolévala a skoro nic v něm nebylo. Když na zelí rukou zatlačím, tahnou se mi z prstů takové tenké, slizké soplíky. Nevím, zda je tedy na vyhození, nebo ho mám dolít slanou vodou. Možná tak trochu zapáchá, že není dokvašené? Máte někdo s tím nějaskou zkušenost? Taky jsem zaznamenala, že někdo nechává kvasit zelí ve sklenicích. Jak se to dělá? Jsou myšleny normální kompotové sklenice 750 ml, nebo ty 3 l? To by se asi muselo dát zelí jen do 3/4, aby to nevyteklo? Musela jsem zelí do nich přendat, když soudek teče a co teď s tím?
Podle popisu bych to asi vyhodila... Pokud je ho hodně, je toho sice možná škoda, ale musíte posoudit sama, jak moc je to cítit a jak dlouho to bylo bez šťávy. My zelí kvasíme v hliněném krajáči (cca 6litrovém) a pokud ho nestíháme jíst, zavaříme ho. To bych doporučila i vám v případě, že se rozhodnete ho nevyhodit – pořádně propláchnout a potom zavařit do sklenic.
Možná koupit sáček kysaného zelí z obchodu a promíchat ho s ním, kvasné postupy se tím značně urychlí. Jinak i nedokvašené zelí se dá jíst (záleží na úpravě).
Mně se paradoxně zkazilo zelí v kameninovýcých nádobách a to tím způsobem, který popisujete. Skončilo v kompostu. Po těch zkušenostech už nakládám zelí do 5litrových flašek. Letos jsem jenom jednou musela dolít převařenou osolenou vodou, je krásné, šťavnaté. Po ukysání v teple flašky přendam do verandy, kde je zima a když nestihneme do jara zkonzumovat, dám do dvojitých mikrotenových sáčků a zmrazím. Po rozmrazení je jak čerstvé
Ono dost záleží na zelí.Já mám 4 kg zeláček, zelí jsem už snědla, minulý týden jsem naložila nové a taky má dost málo šťávy, na internetu jsem vyčetla, že se dá dolít převařenou slanou vodou, zkusím to. Ale z letitých zkušeností, kdy zelí nakládám mohu říci že orpavdu záleží na zelí, jsou to speciální odrůdy a čas a fakt ho mám každý rok jiné, zatím jsem ho vyhodila pouze jednou.
Tak zase nevím, jestli je zkažené. Myslela jsem, kdyby si byl někdo jistý, že bych to zelí rovnou vyhodila. Teď jsem ho tedy dala do sklenic, dolila slanou vodu, nechala povolené víčko Do 3/4 sklenice zelí, nebo víc? Mělo by být pomačkané, jak? Čím zakrýt?
Nakládám desítky lez, vždy v soudku a zkazilo se jen jednou, když mi prodala prodavačka rané zelí a ne pozdní.
Blešik, já si odstřihnu z mikrotenového sáčku jednu vrstvu a na flašky připevním gumičkou. Mám to napěchované co to jde. Jinak jak píše Aja, záleží taky hodně na zelí.
Slíbila jsem informaci, jak dopadlo moje zelí, tak tady je. Nechala jsem ho ještě tak týden kvasit (dolila jsem slanou vodu) a kontrolovala. Zdálo se, že mírně, ale mírně, kvasí. Na vrchu se začaly tvořit nějaké narůžovělé kvasinky, tak jsem se lekla, propláchla ho a zavařila v mikrovlnce. Je docela dobré, jen ne tak kyselé, jako jindy. Ale to se dochutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.