Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napravit nepovedené těsto?

Od: babajaga® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

prosím o Vaši pomoc - rychlou a kvalitní.;)

Už hodně roků dělávám na Vánoce kokosové štangličky s marmeládou, někdo taky říká banánky, nebo housenky. Vždycky se mi bez problémů dařily.

Letos, už když jsem zadělala těsto, nějak se mi nelíbilo. Přestože jsem dala vše podle receptu, bylo takové suché a tuhé. Po odpočinutí jsem začala těsto prohánět mašinkou. Místo, aby ze strojku lezli vláční hadi, jako pokaždé, začaly padat suché jakési bobky.

Zkusila jsem těsto nahřát opatrně v MT, aby nebylo tak tuhé. Změklo, ale láme se dál. Myslela jsem si tedy, že udělám místo štangliček aspoň vykrajované tvary, ale těsto nejde ani rozválet na placku. Trhá se, praská, odděluje, nedrží pohromadě. Vůbec není vláčné.

Máte s tím nějaké zkušenosti? Nemám přidat trochu oleje či změklého másla a zkusit to znovu vypracovat? Opravdu, nikdy se mi to nestalo a to dělám toto cukroví už řadu let. Dala jsem tam plno másla, za 40 Kč kokosu a další suroviny. A mám takový divný pocit, že to dostanou mé 3 kdákavé "holky". To si dají...

Díky za případné dobré rady. Jaga.

1/ Takhle má cukroví vypadat a vždycky mi tak vypadalo.

2/ Z těsta nejde udělat ani placka, abych vykrajovala tvary.

3/ No a ze strojku? Takovéhle bobky. Já bych do toho s chutí kopla. *bzum*

Jak napravit nepovedené těsto?
Jak napravit nepovedené těsto? #2
Jak napravit nepovedené těsto? #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Zkuste přidat bílek a znovu propracovat.

hodnocení

2x

První krok je uvědomit si, v čem je problém (můj nejčastější fail je v tom, že dělám poloviční nebo dvojitou dávku a některou surovinu zapomenu vynásobit - nebo na ni zapomenu úplně).

A pak záleží na konkrétní situaci: buď dodat chybějící, nebo udělat dobré těsto a ten nepodarek do něho zkusit zapracovat, třeba se to v něm ztratí, nebo vždycky je tu ta poslední možnost, udělat vánoce i těm slépkám.

doplněno 16.12.16 15:33:

Ten recept se mi jen tak od oka nezdá. Moc sypkého + tuk (máslo), to opravdu vychází spíš na křehké těsto než na ty tyčky do strojku. Fakt tam nic nechybí?

doplněno 16.12.16 16:02: Mouka, máslo a cukr v poměru zhruba 1:1:1, tak já dělám drobenku na koláče. Proto je mi to jako těsto podezřelé.

hahanaj*
hodnocení

2x

zdá se mi dost kokosu na poměr mouky a cukru - ale máte to jistě vyzkoušené...

já mám 30dkg polohrubé mouky,12 dkg tuku, 10 dkg cukru

12 dkg kokosu a 1-2 vejce

těsto je vláčné pěkně se s ním pracuje ze strojku

hodnocení

Díky za rady, pánové.

Jethro, máte pravdu v tom, že jsem dělala dvojitou dávku. My toto slepované cukroví máme všichni rádi, něco dětem, no jako to bývá...

Ale bylo to hrozně jednoduché: na 1 dávku: 20 dkg hladké, 20 dkg kokosu, 20 dkg másla, 15 dkg moučky. 1 vejce, citr. kůra.Vím, že jsem dávala vše po 40 dkg, toho cukru 30, vejce 2. Tak snad tady chyba nebude.

Tak jdu aspoň kus těsta zkusit zpracovat s tím bílkem od Albatrose. Jaga.

iz*

A neměla jste moc čerstvou mouku?

hodnocení

0x

Mně se stalo letos totéž s vyzkoušenými vanilkovými rohlíčky. Jak je tu napsáno - prý je to z příliš čerstvé mouky. Já jsem to nandala do formiček - úplně jsem to tam sesypávala - a upekla jsem to tak. Prostě místo rohlíčků máme letos jakoby pracny, košíčky atd. Vyklopit to šlo normálně, chuť taky fajn. Kamoška jednou tohle řešila tím, že ty rozmatlané kousky normálně upekla a dala do kuliček. Známá to ve vzteku nasypala ptákům - moc jim to chutnalo a rozhodně nesplachovat do záchodu, jak jsem taky slyšela!

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Tak to člověka naštve. Mně napadá, že mohl být kokos z loňského roku a tudíž sušší, než obvykle. Potom kokos do sebe nasákne hodně tuku a možná i vlhkosti z mouky a těsto se tím vysuší. Já bych zkusila zapracovat trochu rozehřátého másla. Olej bych nedávala, mohl by zanechat jinou chuť. Držím palce. Ida

hodnocení

Dobrý den, tak jsem hotová. Úplně. Včera jsem do těsta, které bylo spíš jako drobenka na koláč, přidávala kde co.

Jethro mě zviklal - dala jsem tam opravdu 40 dkg másla, nebo jenom 30? Tak jsem přidala 10 deka. Pak přišly na řadu bílky od Albatrose. Dala jsem to ve folii do špajzu s tím, že to nechám na dnešek. Vzteky jsem se na tu hroudu ani nemohla podívat.

Začali jsme. Děda točil klikou, já odebírala. Bylo to trošku lepší, než předchozí den, ale stejně se to drolilo a trhalo. Nadělala jsem s vypětím sil 2 plechy housenek a řekla, že zbytek /tedy skoro všechno/ dám slepicím. Manžel začal protestovat. To prý je škoda, uděláme z toho něco. Uplácal na vále placku a začal nožem cosi vykrajovat, vypadalo to jako ty obrázky, které vídám ve výtahu. Odmítla jsem to a přinesla mu vykrajovací kolečko. Ale já že to dělat nebudu, když chce, ať to udělá sám.

Tak vykrajoval kolečka. Já měla práce plno. Mazala a připravovala jsem mu plechy, dávala do trouby, pekla, plechy následně čistila. Ve svých 65 letech měl děda poprvé v ruce těsto. Nikdy nic podobného nedělal. Vařit neumí vůbec, natož péct. Neodolala jsem a párkrát si ho při práci vyfotila. To budou děti koukat.

Tohle je jeho práce. Poprvé v životě. Takže díky, místo kokosových štangliček budeme mít doma kokosové placičky. Nikomu to nebudeme nabízet a když to budeme jíst my, zhasneme si k tomu, abychom neviděli, že to vypadá úplně jinak, než by mělo. *tanec*A příští rok udělám radši podle toho receptu od Hahanaj. Tomuhle už nevěřím.

Dík všem za pomoc, hezký sobotní večer. Jaga.

Jak napravit nepovedené těsto? #4
hahanaj*

Jaguško myslím, že placičky budou skvělé... nebojím se,že by nebyly k jídlu;)

Paní Jago,když na jednotlivá kolečka máznete bobek(kopeček) dobré pikantní marmelády (nejlepší je višňová).Neroztírat,neslepovat, ale pocákat čokoládovou polevou.Možná,že nakonec sklidíte od mlsounů pochvalu.A zhasínat také určitě nebude třeba.

Jago je to moukou. Já takto vyhodila tři plechy lineckého. Těsto se trhalo, ale já se nedala a přesto jsem to dokončila upekla. Výsledek byl ten že se po upečení úplně rozpadlo na prach. Také jsem tu založila otázku. A nakonec jsem se dopátrala, že letos byly všechny mouky co se prodávaly před vánoci čerstvě umleté, tudíž nepoužitelné. není to receptem, i já mám recept léta odzkoušený. A já pak nakoupila i v různých obchodech a od různých značek po pytlíku, bez ohledu na cenu a všechno stejné. Až nakonec jsem koupila dva pytlíky té obyčejné mouky co běžně kupuji v Penny a ta byla jakž takž dobrá. Dnes jsem dodělávala linecké, protože to všechno co jsem upekla předtím jsem musela vyhodit. bylo toho hodně, i když jsem udělala ty kuličky, stejně mi zbylo a nebudu to tady skladovat.

fialka*
hodnocení

0x

Jak už je zde rada, namazat dobrou marmeládou a pocákat čoko polevou. Určitě bude dobré.

Podobný recept jsem dělala tyto banánky , nedařilo se. Mám na kokosové ze strojku recept jiný a dělám jen kratší tyčinky /přes hvězdičku/ nebo stočím do kroužku. Je to dobré těsto.

15 dkg polohrubá mouka,5 mletý cukr, 6 kokos ,6 tuk stella např.,1 celé vejce, vanil. cukr, citr. sťáva.

Tohle je poloviční dávka z původního.

hodnocení

Tak, milá děvčata i milí chlapci, nakonec se dílo podařilo. Děkuji za rady a posílám foto.

I když to mělo být původně něco úplně jiného, pořád lepší, než kdyby těsto snědly slepice. Některá kolečka jsem promazala a slepila, jiná, podle Alenyhrdé a Fialky, nechala otevřená. Marmeláda je můj domácí višňový DIA džem. Sní se určitě všechno cukroví a ani zhášet k tomu nebudu muset.:-D AH měla pravdu!

Hezké Vánoce všem přeje Jaga.

Jak napravit nepovedené těsto? #5
Jak napravit nepovedené těsto? #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma linecké těsto se trhá

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]