Nejste přihlášen/a.
Moc často je nedělám a pokaždé jsem na pochybách, jak šťávu zahustit, jestli jako omáčku rozkvedlanou moukou ve vodě, nebo někde píšou zaprášit moukou, co se vám osvědčilo? Děkuji ![]()
Španělké ptáčky zahušťuji vždy tmavou jíškou od Knorru.Je výborná.Pokud byste zahušťovala rozkvedlanou moukou ve vodě,tak by omáčka byla příliš světlá a celkově ne tak dobrá.
Ptáčky si udělají šťávu samy - syrové závitky obalím v hladké mouce opeču na tuku a pak dám na cibulku a podliji vodou a dám do trouby- dusím ,podlévám dokud nejsou měkké ...seškrabuji ze stěn nádoby do š´távy ,která je pak pěkně hnědá - vytvoří se výborná šťáva - pěkně se odděluje tuk , přesně tak jak to má být a ne nějaké další zahušťování...
viz obrázek
Ani nastrouhaný brambor, ani rozdrobený chleba, ani mouka ve vodě neudělají omáčce tu krásnou tmavou barvu. Musí se na to jinak.
V kastrolu si na sádle obdělám cibulku, dost tmavou, ale nesmí se připálit. Na troše sádla na silné litinové pánvi opeču ze všech stran ptáčky obalené v hladké mouce. Taky pěkně do zlatova. Často je obracím, oškrabuji dno. Pánev by neměla být teflonová, na té se ten krásný příškvar neudělá. Pěkně na té s tlustým dnem, po babičce.
Připravím si horký vývar, opečené ptáčky dám do usmažené cibulky, zaliju vývarem a pořádně vyškrabu ty hnědé zbytky z pánve. Vše se krásně rozdusí a omáčka má pak nádhernou barvu. Další zahušťování čímkoli už není třeba. Je to sice dost pracné, ale jen tak je ta správná omáčka.
Myslím, že o podobném postupu psala Hahanaj a Mp. Pokud se do omáčky nalije záklechtka z vody a mouka, pokrm se jedině pokazí. Každé jídlo se musí prostě "vymazlit". Tak dobrou chuť. Jaga.
Když si vezmu, že jak tu cibuli, tak i opékání ptáčků dělám na sádle, už bych další jíšku nepřidávala. Vždyť i ta se dělá na tuku jídlo by bylo tudíž velmi mastné a těžké. Mým postupem se tak jedna dávka tuku /ta jíška navíc/ vypustí.
Tak co se týče kvality, tak nejvyšší level je vydusit maso na tuk, pak zaprášit moukou, orestovat a zalít vývarem. To je ale dost pracné. O třídu níže je použít jíšku. Voda rozkvedlaná s moukou je nejnižší třída, ale zase když to pak řádně provaříte (alespoň cca 25 min), tak rozdíl obyčejně ani nepoznáte.
Hlavně tím restováním docílíte pěkné barvy omáčky. S kváskem (mouka s vodou) už to nedoženete.
Moje maminka do záklechtky vždycky rozkvedlala lžičku hořčice. Dělám to také tak, pokud k ptáčkům, hned na začátku, nepřidám rajče.
Už je i otázkou, co do ptáčků dáváte? Já je posolím, popepřím, natřu hořčicí, přidám hranolek špeku, hranolek párkového salámu, hranolek kyselé okurky. Posypu cibulí a přidám pár zrnek rýže. Asi špetku. Zamotám, 2x zajistím párátkem. Osmažím a dám do papiňáku. Odřezky i z kousky salámu, špečku a okurky, které zůstaly přidám. Ty pak, s tou omáčkou, miluji se špagetami, druhý den, až když už jsou ptáčky snězeny.
Zapomněla jsem na rajče. Podle množství ptáčku 1-2 oloupané a na čtvrtky nakrájené.
Ještě dávám vajíčko natvrdo.![]()
Ptáčky byly výborné, zítra je dojíme, všichni se olizovali. Vzala jsem v potaz všechny rady a protože jsem na přípravu neměla tolik času, kolik by bylo potřeba, udělala jsem kompromis - zahustila tmavou jíškou a nastrouhanou syrovou bramborou. Potřebovala jsem hodně omáčky a výsledek byl skvělý, děkuji všem za rady.
Dělat ptáčky v papiňáku je velká potupa... ale co, každý dle svého... u nás se dělá vše v troubě a fakt to pak chutná jinak![]()
Hahanaj, já s vámi vřele souhlasím. Když nás byla celá chalupa a pekáček plný ptáčků, tak jo, v troubě. Ale 2 chudáčky, jeden na dnes a druhý na zítra v troubě? Zlatý papiňák.
Občas, když vidím cenu hovězího, tak koupím dva dlouhé plátky krkovičky. Ořežu je, dám jim tvar, udělám ptáčky a ty kousky na další den ke špagetám. Do do vepřových v troubě, mám ráda to rajče.
Mouky minimálně, někdy žádnou. Šťáva se udělá z cibule, se kterou ty ptáčky peču a pak dusím. Taky pustí svoji šťávu samy, když v nich jsou různé ingredience, jako uzenina, hořčice, okurek...Slovane nás nelituj, nám můžeš jen závidět. Když se povedou z toho drahého hovězího, jsou křehké a šťavnaté, a k tomu dobrá načechraná rýže dělaná v troubě, tak to je balada.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.