Nejste přihlášen/a.
Moc často je nedělám a pokaždé jsem na pochybách, jak šťávu zahustit, jestli jako omáčku rozkvedlanou moukou ve vodě, nebo někde píšou zaprášit moukou, co se vám osvědčilo? Děkuji
Španělké ptáčky zahušťuji vždy tmavou jíškou od Knorru.Je výborná.Pokud byste zahušťovala rozkvedlanou moukou ve vodě,tak by omáčka byla příliš světlá a celkově ne tak dobrá.
Ptáčky si udělají šťávu samy - syrové závitky obalím v hladké mouce opeču na tuku a pak dám na cibulku a podliji vodou a dám do trouby- dusím ,podlévám dokud nejsou měkké ...seškrabuji ze stěn nádoby do š´távy ,která je pak pěkně hnědá - vytvoří se výborná šťáva - pěkně se odděluje tuk , přesně tak jak to má být a ne nějaké další zahušťování...
viz obrázek
Ani nastrouhaný brambor, ani rozdrobený chleba, ani mouka ve vodě neudělají omáčce tu krásnou tmavou barvu. Musí se na to jinak.
V kastrolu si na sádle obdělám cibulku, dost tmavou, ale nesmí se připálit. Na troše sádla na silné litinové pánvi opeču ze všech stran ptáčky obalené v hladké mouce. Taky pěkně do zlatova. Často je obracím, oškrabuji dno. Pánev by neměla být teflonová, na té se ten krásný příškvar neudělá. Pěkně na té s tlustým dnem, po babičce.
Připravím si horký vývar, opečené ptáčky dám do usmažené cibulky, zaliju vývarem a pořádně vyškrabu ty hnědé zbytky z pánve. Vše se krásně rozdusí a omáčka má pak nádhernou barvu. Další zahušťování čímkoli už není třeba. Je to sice dost pracné, ale jen tak je ta správná omáčka.
Myslím, že o podobném postupu psala Hahanaj a Mp. Pokud se do omáčky nalije záklechtka z vody a mouka, pokrm se jedině pokazí. Každé jídlo se musí prostě "vymazlit". Tak dobrou chuť. Jaga.
Když si vezmu, že jak tu cibuli, tak i opékání ptáčků dělám na sádle, už bych další jíšku nepřidávala. Vždyť i ta se dělá na tuku jídlo by bylo tudíž velmi mastné a těžké. Mým postupem se tak jedna dávka tuku /ta jíška navíc/ vypustí.
Tak co se týče kvality, tak nejvyšší level je vydusit maso na tuk, pak zaprášit moukou, orestovat a zalít vývarem. To je ale dost pracné. O třídu níže je použít jíšku. Voda rozkvedlaná s moukou je nejnižší třída, ale zase když to pak řádně provaříte (alespoň cca 25 min), tak rozdíl obyčejně ani nepoznáte.
Hlavně tím restováním docílíte pěkné barvy omáčky. S kváskem (mouka s vodou) už to nedoženete.
Moje maminka do záklechtky vždycky rozkvedlala lžičku hořčice. Dělám to také tak, pokud k ptáčkům, hned na začátku, nepřidám rajče.
Už je i otázkou, co do ptáčků dáváte? Já je posolím, popepřím, natřu hořčicí, přidám hranolek špeku, hranolek párkového salámu, hranolek kyselé okurky. Posypu cibulí a přidám pár zrnek rýže. Asi špetku. Zamotám, 2x zajistím párátkem. Osmažím a dám do papiňáku. Odřezky i z kousky salámu, špečku a okurky, které zůstaly přidám. Ty pak, s tou omáčkou, miluji se špagetami, druhý den, až když už jsou ptáčky snězeny.
Zapomněla jsem na rajče. Podle množství ptáčku 1-2 oloupané a na čtvrtky nakrájené.
Ještě dávám vajíčko natvrdo.
Ptáčky byly výborné, zítra je dojíme, všichni se olizovali. Vzala jsem v potaz všechny rady a protože jsem na přípravu neměla tolik času, kolik by bylo potřeba, udělala jsem kompromis - zahustila tmavou jíškou a nastrouhanou syrovou bramborou. Potřebovala jsem hodně omáčky a výsledek byl skvělý, děkuji všem za rady.
Dělat ptáčky v papiňáku je velká potupa... ale co, každý dle svého... u nás se dělá vše v troubě a fakt to pak chutná jinak
Hahanaj, já s vámi vřele souhlasím. Když nás byla celá chalupa a pekáček plný ptáčků, tak jo, v troubě. Ale 2 chudáčky, jeden na dnes a druhý na zítra v troubě? Zlatý papiňák. Občas, když vidím cenu hovězího, tak koupím dva dlouhé plátky krkovičky. Ořežu je, dám jim tvar, udělám ptáčky a ty kousky na další den ke špagetám. Do do vepřových v troubě, mám ráda to rajče.
Mouky minimálně, někdy žádnou. Šťáva se udělá z cibule, se kterou ty ptáčky peču a pak dusím. Taky pustí svoji šťávu samy, když v nich jsou různé ingredience, jako uzenina, hořčice, okurek...Slovane nás nelituj, nám můžeš jen závidět. Když se povedou z toho drahého hovězího, jsou křehké a šťavnaté, a k tomu dobrá načechraná rýže dělaná v troubě, tak to je balada.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.