Jak kdo zahušťujete Španělské ptáčky?

Od: Datum: 16.12.16 13:43 odpovědí: 17 změna: 29.12.16 23:48
avatar

Moc často je nedělám a pokaždé jsem na pochybách, jak šťávu zahustit, jestli jako omáčku rozkvedlanou moukou ve vodě, nebo někde píšou zaprášit moukou, co se vám osvědčilo? Děkuji :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.12.16 13:51
avatar

Dobrý den. Já si dám mouku do cedníku, takového hodně jemného a mrskám s tím nad omáčkou a pravou rukou kvedlám metlou. Nejenom u ptáčků.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.12.16 13:51
avatar

Konkrétně španělské ptáčky nedělám, protože ostatní členové rodiny je neradi, ale obecně příliš řídkou šťávu zahušťuju trochou kukuřičného škrobu rozkvedlaného ve vodě. Zahušťuje dobře, nehrudkuje a není v jídle tolik znát, jako mouka.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 16.12.16 13:57
avatar

Španělké ptáčky zahušťuji vždy tmavou jíškou od Knorru.Je výborná.Pokud byste zahušťovala rozkvedlanou moukou ve vodě,tak by omáčka byla příliš světlá a celkově ne tak dobrá.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 16.12.16 14:26
avatar

Jíškou dělanou trošku na tmavo.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: witty
Datum: 16.12.16 15:25

Strouhaným syrovým bramborem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.12.16 16:17

Já dám do vody žitnou mouku, rozkvedlám a přecedím přes síto. Ta žitná mouka je zdravější a já dávám celozrnnou a nikdo to nepozná.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.12.16 16:44

Ptáčky si udělají šťávu samy - syrové závitky obalím v hladké mouce opeču na tuku a pak dám na cibulku a podliji vodou a dám do trouby- dusím ,podlévám dokud nejsou měkké ...seškrabuji ze stěn nádoby do š´távy ,která je pak pěkně hnědá - vytvoří se výborná šťáva - pěkně se odděluje tuk , přesně tak jak to má být a ne nějaké další zahušťování...


doplněno 16.12.16 16:46:

viz obrázek

Ohodnoceno: 3x
 
Od: mp
Datum: 16.12.16 19:01

Tak co se týče kvality, tak nejvyšší level je vydusit maso na tuk, pak zaprášit moukou, orestovat a zalít vývarem. To je ale dost pracné. O třídu níže je použít jíšku. Voda rozkvedlaná s moukou je nejnižší třída, ale zase když to pak řádně provaříte (alespoň cca 25 min), tak rozdíl obyčejně ani nepoznáte.


doplněno 16.12.16 19:04:

Hlavně tím restováním docílíte pěkné barvy omáčky. S kváskem (mouka s vodou) už to nedoženete.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.12.16 05:23
avatar

Ani nastrouhaný brambor, ani rozdrobený chleba, ani mouka ve vodě neudělají omáčce tu krásnou tmavou barvu. Musí se na to jinak.

V kastrolu si na sádle obdělám cibulku, dost tmavou, ale nesmí se připálit. Na troše sádla na silné litinové pánvi opeču ze všech stran ptáčky obalené v hladké mouce. Taky pěkně do zlatova. Často je obracím, oškrabuji dno. Pánev by neměla být teflonová, na té se ten krásný příškvar neudělá. Pěkně na té s tlustým dnem, po babičce.

Připravím si horký vývar, opečené ptáčky dám do usmažené cibulky, zaliju vývarem a pořádně vyškrabu ty hnědé zbytky z pánve. Vše se krásně rozdusí a omáčka má pak nádhernou barvu. Další zahušťování čímkoli už není třeba. Je to sice dost pracné, ale jen tak je ta správná omáčka.

Myslím, že o podobném postupu psala Hahanaj a Mp. Pokud se do omáčky nalije záklechtka z vody a mouka, pokrm se jedině pokazí. Každé jídlo se musí prostě "vymazlit". Tak dobrou chuť. Jaga.

Když si vezmu, že jak tu cibuli, tak i opékání ptáčků dělám na sádle, už bych další jíšku nepřidávala. Vždyť i ta se dělá na tuku jídlo by bylo tudíž velmi mastné a těžké. Mým postupem se tak jedna dávka tuku /ta jíška navíc/ vypustí.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.12.16 11:05

babuško tak tak pěkně opékat a oškrabovat *smich*paráda

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.12.16 07:41
avatar

Moje maminka do záklechtky vždycky rozkvedlala lžičku hořčice. Dělám to také tak, pokud k ptáčkům, hned na začátku, nepřidám rajče.

Už je i otázkou, co do ptáčků dáváte? Já je posolím, popepřím, natřu hořčicí, přidám hranolek špeku, hranolek párkového salámu, hranolek kyselé okurky. Posypu cibulí a přidám pár zrnek rýže. Asi špetku. Zamotám, 2x zajistím párátkem. Osmažím a dám do papiňáku. Odřezky i z kousky salámu, špečku a okurky, které zůstaly přidám. Ty pak, s tou omáčkou, miluji se špagetami, druhý den, až když už jsou ptáčky snězeny.

Zapomněla jsem na rajče. Podle množství ptáčku 1-2 oloupané a na čtvrtky nakrájené.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.12.16 10:39
avatar

Ještě dávám vajíčko natvrdo.:)


doplněno 17.12.16 12:15:

Ptáčky byly výborné, zítra je dojíme, všichni se olizovali. Vzala jsem v potaz všechny rady a protože jsem na přípravu neměla tolik času, kolik by bylo potřeba, udělala jsem kompromis - zahustila tmavou jíškou a nastrouhanou syrovou bramborou. Potřebovala jsem hodně omáčky a výsledek byl skvělý, děkuji všem za rady.

Datum: 17.12.16 11:03

Dělat ptáčky v papiňáku je velká potupa... ale co, každý dle svého... u nás se dělá vše v troubě a fakt to pak chutná jinak;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 17.12.16 16:11
avatar

Hahanaj, já s vámi vřele souhlasím. Když nás byla celá chalupa a pekáček plný ptáčků, tak jo, v troubě. Ale 2 chudáčky, jeden na dnes a druhý na zítra v troubě? Zlatý papiňák. ;) Občas, když vidím cenu hovězího, tak koupím dva dlouhé plátky krkovičky. Ořežu je, dám jim tvar, udělám ptáčky a ty kousky na další den ke špagetám. Do do vepřových v troubě, mám ráda to rajče.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: slovan
Datum: 17.12.16 13:41

Španělské ptáčky nezahušťuji a posledních 35 let jsem je ani nedělal, neb na ně nemám čas, peníze ani nervy.

Svým způsobem vám závidím vaše "starosti"...

A svým způsobem vás lituju...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 27.12.16 22:47

Mouky minimálně, někdy žádnou. Šťáva se udělá z cibule, se kterou ty ptáčky peču a pak dusím. Taky pustí svoji šťávu samy, když v nich jsou různé ingredience, jako uzenina, hořčice, okurek...Slovane nás nelituj, nám můžeš jen závidět. Když se povedou z toho drahého hovězího, jsou křehké a šťavnaté, a k tomu dobrá načechraná rýže dělaná v troubě, tak to je balada.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rhuin
Datum: 29.12.16 23:48
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.