Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak kdo zahušťujete Španělské ptáčky?

Od: maky® odpovědí: 17 změna:
avatar maky

Moc často je nedělám a pokaždé jsem na pochybách, jak šťávu zahustit, jestli jako omáčku rozkvedlanou moukou ve vodě, nebo někde píšou zaprášit moukou, co se vám osvědčilo? Děkuji :)

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x

Španělké ptáčky zahušťuji vždy tmavou jíškou od Knorru.Je výborná.Pokud byste zahušťovala rozkvedlanou moukou ve vodě,tak by omáčka byla příliš světlá a celkově ne tak dobrá.

 

albatros498022*
hodnocení

3x

Jíškou dělanou trošku na tmavo.

 

hahanaj*
hodnocení

3x

Ptáčky si udělají šťávu samy - syrové závitky obalím v hladké mouce opeču na tuku a pak dám na cibulku a podliji vodou a dám do trouby- dusím ,podlévám dokud nejsou měkké ...seškrabuji ze stěn nádoby do š´távy ,která je pak pěkně hnědá - vytvoří se výborná šťáva - pěkně se odděluje tuk , přesně tak jak to má být a ne nějaké další zahušťování...


doplněno 16.12.16 16:46:

viz obrázek

Jak kdo zahušťujete Španělské ptáčky?

 

hodnocení

2x
avatar jethro

Konkrétně španělské ptáčky nedělám, protože ostatní členové rodiny je neradi, ale obecně příliš řídkou šťávu zahušťuju trochou kukuřičného škrobu rozkvedlaného ve vodě. Zahušťuje dobře, nehrudkuje a není v jídle tolik znát, jako mouka.

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Ani nastrouhaný brambor, ani rozdrobený chleba, ani mouka ve vodě neudělají omáčce tu krásnou tmavou barvu. Musí se na to jinak.

V kastrolu si na sádle obdělám cibulku, dost tmavou, ale nesmí se připálit. Na troše sádla na silné litinové pánvi opeču ze všech stran ptáčky obalené v hladké mouce. Taky pěkně do zlatova. Často je obracím, oškrabuji dno. Pánev by neměla být teflonová, na té se ten krásný příškvar neudělá. Pěkně na té s tlustým dnem, po babičce.

Připravím si horký vývar, opečené ptáčky dám do usmažené cibulky, zaliju vývarem a pořádně vyškrabu ty hnědé zbytky z pánve. Vše se krásně rozdusí a omáčka má pak nádhernou barvu. Další zahušťování čímkoli už není třeba. Je to sice dost pracné, ale jen tak je ta správná omáčka.

Myslím, že o podobném postupu psala Hahanaj a Mp. Pokud se do omáčky nalije záklechtka z vody a mouka, pokrm se jedině pokazí. Každé jídlo se musí prostě "vymazlit". Tak dobrou chuť. Jaga.

Když si vezmu, že jak tu cibuli, tak i opékání ptáčků dělám na sádle, už bych další jíšku nepřidávala. Vždyť i ta se dělá na tuku jídlo by bylo tudíž velmi mastné a těžké. Mým postupem se tak jedna dávka tuku /ta jíška navíc/ vypustí.

hahanaj*

babuško tak tak pěkně opékat a oškrabovat *smich*paráda

 

hodnocení

0x
avatar gamapolis

Dobrý den. Já si dám mouku do cedníku, takového hodně jemného a mrskám s tím nad omáčkou a pravou rukou kvedlám metlou. Nejenom u ptáčků.

 

witty*
hodnocení

0x

Strouhaným syrovým bramborem.

 

hodnocení

0x

Já dám do vody žitnou mouku, rozkvedlám a přecedím přes síto. Ta žitná mouka je zdravější a já dávám celozrnnou a nikdo to nepozná.

 

mp*
hodnocení

0x

Tak co se týče kvality, tak nejvyšší level je vydusit maso na tuk, pak zaprášit moukou, orestovat a zalít vývarem. To je ale dost pracné. O třídu níže je použít jíšku. Voda rozkvedlaná s moukou je nejnižší třída, ale zase když to pak řádně provaříte (alespoň cca 25 min), tak rozdíl obyčejně ani nepoznáte.


doplněno 16.12.16 19:04:

Hlavně tím restováním docílíte pěkné barvy omáčky. S kváskem (mouka s vodou) už to nedoženete.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Moje maminka do záklechtky vždycky rozkvedlala lžičku hořčice. Dělám to také tak, pokud k ptáčkům, hned na začátku, nepřidám rajče.

Už je i otázkou, co do ptáčků dáváte? Já je posolím, popepřím, natřu hořčicí, přidám hranolek špeku, hranolek párkového salámu, hranolek kyselé okurky. Posypu cibulí a přidám pár zrnek rýže. Asi špetku. Zamotám, 2x zajistím párátkem. Osmažím a dám do papiňáku. Odřezky i z kousky salámu, špečku a okurky, které zůstaly přidám. Ty pak, s tou omáčkou, miluji se špagetami, druhý den, až když už jsou ptáčky snězeny.

Zapomněla jsem na rajče. Podle množství ptáčku 1-2 oloupané a na čtvrtky nakrájené.

hodnocení

Ještě dávám vajíčko natvrdo.:)


doplněno 17.12.16 12:15:

Ptáčky byly výborné, zítra je dojíme, všichni se olizovali. Vzala jsem v potaz všechny rady a protože jsem na přípravu neměla tolik času, kolik by bylo potřeba, udělala jsem kompromis - zahustila tmavou jíškou a nastrouhanou syrovou bramborou. Potřebovala jsem hodně omáčky a výsledek byl skvělý, děkuji všem za rady.

hahanaj*

Dělat ptáčky v papiňáku je velká potupa... ale co, každý dle svého... u nás se dělá vše v troubě a fakt to pak chutná jinak;)

 

Hahanaj, já s vámi vřele souhlasím. Když nás byla celá chalupa a pekáček plný ptáčků, tak jo, v troubě. Ale 2 chudáčky, jeden na dnes a druhý na zítra v troubě? Zlatý papiňák. ;) Občas, když vidím cenu hovězího, tak koupím dva dlouhé plátky krkovičky. Ořežu je, dám jim tvar, udělám ptáčky a ty kousky na další den ke špagetám. Do do vepřových v troubě, mám ráda to rajče.

 

slovan
hodnocení

0x

Španělské ptáčky nezahušťuji a posledních 35 let jsem je ani nedělal, neb na ně nemám čas, peníze ani nervy.

Svým způsobem vám závidím vaše "starosti"...

A svým způsobem vás lituju...

 

balzerka
hodnocení

0x

Mouky minimálně, někdy žádnou. Šťáva se udělá z cibule, se kterou ty ptáčky peču a pak dusím. Taky pustí svoji šťávu samy, když v nich jsou různé ingredience, jako uzenina, hořčice, okurek...Slovane nás nelituj, nám můžeš jen závidět. Když se povedou z toho drahého hovězího, jsou křehké a šťavnaté, a k tomu dobrá načechraná rýže dělaná v troubě, tak to je balada.

 

rhuin
hodnocení

0x

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]