Jaký znáte recept z bílků?

Od: Datum: 15.12.16 23:22 odpovědí: 12 změna: 20.12.16 07:14
avatar

Milí rádcové, mám v lednici asi 14 bílků a potřebuju něco upéct a zpracovat je. Dívala jsem se do archivu poradny, ale bis. chlebíček, pusinky a marokánky bych nerada. Máte v zásobě nějaký jiný recept, nebo s obměnami? Moc děkuji předem...


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 15.12.16 23:28
avatar

Zdravím. Když mi zbydou bílky, dělám z nich kokosky. Přidávám odkaz, dělám ty samé a jsou opravdu dobré:

http://www.tradicnirecepty.cz/cukrovi/kokosky-z-bilku/


doplněno 15.12.16 23:42:

Aleno, ty řezy vypadají dobře. Díky za tip, vyzkouším je určitě.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 15.12.16 23:32
avatar

Já na zpracování více bílků používám tento recept http://www.pidak.cz/recept-bilkove-rezy-s-vajecnakem

a případný zbytek ještě využiji tak,že ho přidám do míchaných vajíček či polévky.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: balzerka
Datum: 16.12.16 01:30

Bílkový chlebíček: 8 bílků, 20 dkg mouč.cukru, 14 dkg polohr.mouky, 5 dkg másla, 5dkg čokolády, 15 dkg posekaných mandlí / dávám víc/ a 10 dkg kand.ovoce, trochu rumu. Do tuhého sněhu zašlehat mouku, rozměklé máslo s čokoládou. Vmíchat ořechy s kand.ovocem. Nalít do formy . Pečeme 3/4 hodiny mírně. Krájíme druhý den.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 17.12.16 19:43
avatar

Už léta dělám ze zbylých bílků takovou "buchtu" s jablky. Je v rodině velmi oblíbená, protože je lehká a svěží a na práci jednoduchá a rychlá. Oficiální jméno jsem nikdy nikde nezjišťovala, recept mám od jedné bývalé kolegyně a říkáme jí

"Bílková jablková buchta"

10 bílků (cca 3 dcl), 18 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg másla (Hery...), 30 dkg jablek pokrájených na kostičky (oloupané a vykrájené kousky jablek proženu kulatým strunovým kráječem na brambory), asi 1/4 lžičky prášku do pečiva, event. možno přidat přidat oříšky, rozinky, kousky čokolády - nic z toho ale není nutné.

Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně přidáváme cukr, pak na střídačku rozehřátý tuk a mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec jablka a eventuálně další nepovinné ingredience. Na klasicky velkém plechu pečeme cca 30 minut na 180oC. Po vychladnutí poléváme do hladka umíchanou citronovou polevou z 20 dkg moučkového cukru, 2 lžic citronové šťávy a 1 lžíce horké vody.

Ohodnoceno: 6x
 
Od: pt®
Datum: 17.12.16 20:04
avatar

"zmatenka", Vaše buchta s jablky se mně moc líbí, jablíčka máme svoje. Jen už nemám bodíky, přesto děkuji moc...*palec*


doplněno 17.12.16 20:35:

Už mně manžel přinesl z garáže jablíčka, takže se do toho snad ještě dnes dám a pak dám fotku, díčky...*placni*

Datum: 17.12.16 20:23
avatar

Rádo se stalo, pro bodíky to nedělám, ale potěšilo mě to. Ať vám chutná!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.12.16 21:21

Dobrý večer, teď právě na vánoce dělávám štafetky

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 17.12.16 23:11
avatar

Děkuji za štafetky, ale už jsem upekla podle receptu od "zmatenky" a vypadá to suprově, ještě jsem k jablíčkům přidala vlašské ořechy a po vychladnutí dám šlehačku se zakysanou smetanou, to bude dobrota na zítra ke kafi, už se těšíme...

"zmatenko", měla jsem půllitr plný bílků, dala jsem všechny a zvýšila dávky ingrediencí, krásně se vše vyšlehalo, spojilo, bylo krásné těsto a přeně za 30 minut hotovo...


doplněno 18.12.16 14:27:

finální podoba se šlehačkou a posypáno drcenými piškoty:


doplněno 19.12.16 10:30:

"zmatenka", opravdu děkuji za ten recept, já asi dala víc jablek, bylo to od oka, ale vůbec to není na škodu a s těmi ořechy, je to hned jiná chuť. Jak jsem dala navrch šlehačku se zakysanou smetanou + trochu cukru, tak jsem to přiklopila dalším plechem a dala do lednice a mám to to tam pořád, když zakrojím ke kafi, je to vynikající. Já říkám všemu, co mně chutná "nebe v hubě"...:-D

Datum: 18.12.16 22:50
avatar

No to vypadá krásně, je to zase něco jiného a já mám novou inspiraci. Jistě to i báječně chutná. Jak té nádheře říkáte, když do této doby neměla jméno? :) Po vánočním pečení a přípravě vaječného koňaku mám taky asi 12 bílků a ještě přibudou z pečení vánoček, tak už vím, co s nimi. Díky za nápad!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.12.16 10:01
avatar

Když manželce zbydou bílky z vajíček, mile rád je vypiji.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: chcivedet
Datum: 20.12.16 04:03

Dobrý den.

Dala jsem k sobě dva recepty – řez z časopisu, krém z knihy a něco upravila podle sebe. Bílky máte již zpracované, tak třeba recept vyzkoušíte příště.

BÍLKOVÉ ŘEZY

6 bílků, špetka soli, 1 hrnek (1/4 l ) cukru krupice, ½ hrnku polohr. mouky, ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů.

Šlehat bílky se solí a postupně přisypávat cukr, aby vznikl tuhý sníh. Prosátou mouku smíchat se sekanými ořechy a postupně přimíchávat do sněhu. Hmotu rozetřít na vymazaný a moukou vysypaný velký plech (>30 x 38 cm <). Péct ve vyhřáté troubě cca na 175°C asi 5 minut, nebo dle vašich parametrů.

Krém: Původní recept byl – 1 plechovka (397 g) slazeného kondenzovaného mléka (nevařené), 250 g másla, 2 lžíce rumu.

Na bílkový řez stačí poloviční dávka krému z 1 velké tuby (150 g) Piknik (Pikao), 100g másla 1 lžíce rumu.

Ingredience musí mít pokojovou teplotu, máslo měkké. Míchat jen vařečkou! Mléko + rum a pak postupně přimíchávat měkké máslo. Nechat vychladit.

Poleva: 100 g čokolády na vaření, 4-5 dkg 100% tuku roztopit ve vodní lázni.

Dokončení: Po vychladnutí korpus rozpůlit, slepit krémem, trochu potřít i vrch a hustě pocákat čokoládovou polevou.

Poznámka: Krém šlehaný metličkami se mi 3x srazil, podařil se až 4.pokus. Krém je dobrý i do tmavých ořechů.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 20.12.16 07:14

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.