Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, mám v lednici asi 14 bílků a potřebuju něco upéct a zpracovat je. Dívala jsem se do archivu poradny, ale bis. chlebíček, pusinky a marokánky bych nerada. Máte v zásobě nějaký jiný recept, nebo s obměnami? Moc děkuji předem...
Už léta dělám ze zbylých bílků takovou "buchtu" s jablky. Je v rodině velmi oblíbená, protože je lehká a svěží a na práci jednoduchá a rychlá. Oficiální jméno jsem nikdy nikde nezjišťovala, recept mám od jedné bývalé kolegyně a říkáme jí
"Bílková jablková buchta"
10 bílků (cca 3 dcl), 18 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg másla (Hery...), 30 dkg jablek pokrájených na kostičky (oloupané a vykrájené kousky jablek proženu kulatým strunovým kráječem na brambory), asi 1/4 lžičky prášku do pečiva, event. možno přidat přidat oříšky, rozinky, kousky čokolády - nic z toho ale není nutné.
Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně přidáváme cukr, pak na střídačku rozehřátý tuk a mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec jablka a eventuálně další nepovinné ingredience. Na klasicky velkém plechu pečeme cca 30 minut na 180oC. Po vychladnutí poléváme do hladka umíchanou citronovou polevou z 20 dkg moučkového cukru, 2 lžic citronové šťávy a 1 lžíce horké vody.
"zmatenka", Vaše buchta s jablky se mně moc líbí, jablíčka máme svoje. Jen už nemám bodíky, přesto děkuji moc...
Už mně manžel přinesl z garáže jablíčka, takže se do toho snad ještě dnes dám a pak dám fotku, díčky...
Já na zpracování více bílků používám tento recept pidak.cz/...
a případný zbytek ještě využiji tak,že ho přidám do míchaných vajíček či polévky.
Bílkový chlebíček: 8 bílků, 20 dkg mouč.cukru, 14 dkg polohr.mouky, 5 dkg másla, 5dkg čokolády, 15 dkg posekaných mandlí / dávám víc/ a 10 dkg kand.ovoce, trochu rumu. Do tuhého sněhu zašlehat mouku, rozměklé máslo s čokoládou. Vmíchat ořechy s kand.ovocem. Nalít do formy . Pečeme 3/4 hodiny mírně. Krájíme druhý den.
Děkuji za štafetky, ale už jsem upekla podle receptu od "zmatenky" a vypadá to suprově, ještě jsem k jablíčkům přidala vlašské ořechy a po vychladnutí dám šlehačku se zakysanou smetanou, to bude dobrota na zítra ke kafi, už se těšíme...
"zmatenko", měla jsem půllitr plný bílků, dala jsem všechny a zvýšila dávky ingrediencí, krásně se vše vyšlehalo, spojilo, bylo krásné těsto a přeně za 30 minut hotovo...
finální podoba se šlehačkou a posypáno drcenými piškoty:
"zmatenka", opravdu děkuji za ten recept, já asi dala víc jablek, bylo to od oka, ale vůbec to není na škodu a s těmi ořechy, je to hned jiná chuť. Jak jsem dala navrch šlehačku se zakysanou smetanou + trochu cukru, tak jsem to přiklopila dalším plechem a dala do lednice a mám to to tam pořád, když zakrojím ke kafi, je to vynikající. Já říkám všemu, co mně chutná "nebe v hubě"...
Dobrý den.
Dala jsem k sobě dva recepty – řez z časopisu, krém z knihy a něco upravila podle sebe. Bílky máte již zpracované, tak třeba recept vyzkoušíte příště.
BÍLKOVÉ ŘEZY
6 bílků, špetka soli, 1 hrnek (1/4 l ) cukru krupice, ½ hrnku polohr. mouky, ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů.
Šlehat bílky se solí a postupně přisypávat cukr, aby vznikl tuhý sníh. Prosátou mouku smíchat se sekanými ořechy a postupně přimíchávat do sněhu. Hmotu rozetřít na vymazaný a moukou vysypaný velký plech (>30 x 38 cm <). Péct ve vyhřáté troubě cca na 175°C asi 5 minut, nebo dle vašich parametrů.
Krém: Původní recept byl – 1 plechovka (397 g) slazeného kondenzovaného mléka (nevařené), 250 g másla, 2 lžíce rumu.
Na bílkový řez stačí poloviční dávka krému z 1 velké tuby (150 g) Piknik (Pikao), 100g másla 1 lžíce rumu.
Ingredience musí mít pokojovou teplotu, máslo měkké. Míchat jen vařečkou! Mléko + rum a pak postupně přimíchávat měkké máslo. Nechat vychladit.
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 4-5 dkg 100% tuku roztopit ve vodní lázni.
Dokončení: Po vychladnutí korpus rozpůlit, slepit krémem, trochu potřít i vrch a hustě pocákat čokoládovou polevou.
Poznámka: Krém šlehaný metličkami se mi 3x srazil, podařil se až 4.pokus. Krém je dobrý i do tmavých ořechů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.