Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se nechává těsto na cukroví odpočinou?

Od: katerina* odpovědí: 6 změna:

proč se nechává těsto na cukroví odpočinou ve folii? Například na cukroví

děkuju a hezký den

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Uležením se obecně zvyšují "pekařské"kvality některých těst. Je to proto, že mouka opravdu dobře nasákne (spojí se s) tukem a jinými "vlhkými"surovinami. U aromatických druhů těsta je také důležité, aby se dobře rozležely ony aromatické přísady – a tím pádem více rozvoněly těsto.

doplněno 12.12.16 12:34:

Lepek způsobuje větší vazkost těsta, tj. že se nám nerozpadá pod rukama a můžeme z něho něco vytvarovat (a pečivo se nerozpadá ani po upečení). U málo tučného těsta, kde je hlavně mouka a voda, způsobuje efekt mj. tvrdosti, ale to jen proto, že těsto by by něho bylo drolivé – a takto není. Těsto na cukroví je ovšem dost tučné, kynutá těsta zase obsahují kvasnice apod., proto zde výhody lepku /z technologického hlediska/ určitě převažují.

Mimochodem, přečtěte si tuto diskuzi.

doplněno 12.12.16 13:12:

Pb, já mám linecké po upečení také hned měkké, peču je až pár dní před Vánoci. Ale před pečením dávám těsto tak na dvě hodiny do ledničky – lépe se s ním potom pracuje a je více cítit přidanou vanilkou. Myslím, že tazatelka se ptala právě na toto...

katerina*
hodnocení

A není to třeba u lineckého na škodu, protože tím odležením se i více propojí lepek z mouky s těstem, což vede k větší tvrdosti pečiva, nebo se mýlíma lepek nepůsobí tvrdost pečiva?

pb®
Záleží co máte za recept. Já mám na linecké i rohlíčky recepty tzv. čajové, jsou křehoučké hned po upečení, nějaké rozležení aby bylo cukroví měkké fakt neznám.
katerina*
hodnocení

mohu poprosit o odkaz nebo recept na to vaše tzv. "čajové" cukroví?

hodnocení

2x

Aby se všechny suroviny vzájemně pěkně propojily.

hodnocení

2x

Abychom si i my odpočinuly a po "odležení" zase s chutí pracovaly...:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]