Proč se nechává těsto na cukroví odpočinou?

Od: Datum: 12.12.16 10:33 odpovědí: 6 změna: 12.12.16 14:07

proč se nechává těsto na cukroví odpočinou ve folii? Například na cukroví

děkuju a hezký den


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.12.16 11:16
avatar

Uležením se obecně zvyšují "pekařské" kvality některých těst. Je to proto, že mouka opravdu dobře nasákne (spojí se s) tukem a jinými "vlhkými" surovinami. U aromatických druhů těsta je také důležité, aby se dobře rozležely ony aromatické přísady – a tím pádem více rozvoněly těsto.


doplněno 12.12.16 12:34:

Lepek způsobuje větší vazkost těsta, tj. že se nám nerozpadá pod rukama a můžeme z něho něco vytvarovat (a pečivo se nerozpadá ani po upečení). U málo tučného těsta, kde je hlavně mouka a voda, způsobuje efekt mj. tvrdosti, ale to jen proto, že těsto by by něho bylo drolivé – a takto není. Těsto na cukroví je ovšem dost tučné, kynutá těsta zase obsahují kvasnice apod., proto zde výhody lepku /z technologického hlediska/ určitě převažují.

Mimochodem, přečtěte si tuto diskuzi.


doplněno 12.12.16 13:12:

Pb, já mám linecké po upečení také hned měkké, peču je až pár dní před Vánoci. Ale před pečením dávám těsto tak na dvě hodiny do ledničky – lépe se s ním potom pracuje a je více cítit přidanou vanilkou. Myslím, že tazatelka se ptala právě na toto...

Ohodnoceno: 5x
 
Od: katerina
Datum: 12.12.16 11:36

A není to třeba u lineckého na škodu, protože tím odležením se i více propojí lepek z mouky s těstem, což vede k větší tvrdosti pečiva, nebo se mýlíma lepek nepůsobí tvrdost pečiva?

Od: pb®
Datum: 12.12.16 13:05
Záleží co máte za recept. Já mám na linecké i rohlíčky recepty tzv. čajové, jsou křehoučké hned po upečení, nějaké rozležení aby bylo cukroví měkké fakt neznám.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: katerina
Datum: 12.12.16 14:07

mohu poprosit o odkaz nebo recept na to vaše tzv. "čajové" cukroví?

Od: boba®
Datum: 12.12.16 11:24
avatar

Aby se všechny suroviny vzájemně pěkně propojily.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: maky®
Datum: 12.12.16 11:56
avatar

Abychom si i my odpočinuly a po "odležení" zase s chutí pracovaly...:-D

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.