Nejste přihlášen/a.
proč se nechává těsto na cukroví odpočinou ve folii? Například na cukroví
děkuju a hezký den
Uležením se obecně zvyšují "pekařské"kvality některých těst. Je to proto, že mouka opravdu dobře nasákne (spojí se s) tukem a jinými "vlhkými"surovinami. U aromatických druhů těsta je také důležité, aby se dobře rozležely ony aromatické přísady – a tím pádem více rozvoněly těsto.
Lepek způsobuje větší vazkost těsta, tj. že se nám nerozpadá pod rukama a můžeme z něho něco vytvarovat (a pečivo se nerozpadá ani po upečení). U málo tučného těsta, kde je hlavně mouka a voda, způsobuje efekt mj. tvrdosti, ale to jen proto, že těsto by by něho bylo drolivé – a takto není. Těsto na cukroví je ovšem dost tučné, kynutá těsta zase obsahují kvasnice apod., proto zde výhody lepku /z technologického hlediska/ určitě převažují.
Mimochodem, přečtěte si tuto diskuzi.
Pb, já mám linecké po upečení také hned měkké, peču je až pár dní před Vánoci. Ale před pečením dávám těsto tak na dvě hodiny do ledničky – lépe se s ním potom pracuje a je více cítit přidanou vanilkou. Myslím, že tazatelka se ptala právě na toto...
A není to třeba u lineckého na škodu, protože tím odležením se i více propojí lepek z mouky s těstem, což vede k větší tvrdosti pečiva, nebo se mýlíma lepek nepůsobí tvrdost pečiva?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.