Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na klasickou zelňačku

Od: dako® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo prosím napsat recept na klasickou bílou zelňačku? Hledám recept na netu, ale všude jsou s klobásou a červenou paprikou. Takovou vařím často, ale chtěla bych takovou, co vařívala moje babička. Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já zelňačky miluji. Záměrně píšu množné číslo, protože ji pokaždé, v průběhu vaření udělám jinak. Jednou zadělám smetanou, jindy s bramborami, které se vždycky vaří zvlášť, uvařím kořenovou zeleninu na kostičky,. jindy přidám rajský protlak, zásmažku udělám na špeku, přidám uzené nebo klobásku. Jindy přidám při vaření zelí, nové koření a bobkový list, na kostky nakrájenou cibuli, někdy čili, jindy mletou papriku. Nikdy nedělám zelňačku stejně. ;) Vlastně správný recept neexistuje. Jen základ: Uvařit kyselé zelí, zvlášť uvařit, na kostky nakrájené brambory, slít dohromady a zahustit. A co s tímto, v průběhu vaření uděláte, to už je na vás. :)

A víte, že moje psinečka Dorka, zelňačku miluje stejně jako já? Vylíže misku. *smich*

mp*

Babko souhlas. Žádný recept neexistuje. Existují jen dobré a špatné postupy při vaření. A dobré a špatné kombinace surovin (které se k sobe nehodí a neladí). Zásadní princip byl vždy vařit dobře, levně a chutně a z dostupných surovin (mám zedníka, který tvrdí že jí jen to, co se vypěstuje u nás - velmi osvícený). Dnes se to trochu zamotalo. Takže zelňačka by měla hlavně obsahovat zelí, což je patrné už z názvu. Co se pak v každém regionu urodilo navíc, to se tam přidalo. Osobně - kysané zelí, sladká paprika, kousek sádla, cibule, mouka, česnek, majoránka, uzené maso, vývar z uzeného masa, sůl, pepř, smetana (mléko), pokud je k dispozici i hovězí či slepičí vývar, jen lépe. Pro fajnšmekry malá lžička zakysané smetany. Pro estéty špička čestvé šlehané smetany (pro mě zase rozmělní chuť). Na vrch špetka něčeho zeleného (né moc - ovlivní chuť)

doplněno 14.12.16 23:36:

Zapoměl jsem bobkový list, celý pepř a nové koření.

doplněno 14.12.16 23:37:

A brambory. nikdy nevařte společné se zelím - trvá to pak dvě hodiny. Taky zapomínám.

hodnocení

Děkuji Babko, babička ji dělávala bílou, asi z mléka, já bych dala smetanu, vím, že tam byl bobkový list, nové koření a pepř, také vajíčko na tvrdo uvařené. Žádná klobáska ani paprika. Jen nevím postup, jestli udělala máslovou jíšku? No, nějak ji zkusím, snad se mi povede. Uvařím zvlášť kyselé zelí a brambory,jak píšete.

Ta Vaše fenečka je asi všežravá , tak jako naše :-D taky všechno zbaští :-D

gerulf

Dorka... vylíže misku. Ale prázdnou!

hahanaj*
hodnocení

1x

Tahle bude chutnat - recept je uveden

conovehonakopci.cz/...

jen dodávám, že velmi často dělám obě zelňačky napůl z kysaného a hlávkového.

lidus*
hodnocení

1x

Sice nevím co vařila vaše babička ale já ji vařím takto: Uvařím brambory,2 bobkové listy, orestuji cibulku, přidám kysané zelí i s lákem, smetanu ke šlehání, a trochu hl. mouky rozmíchané ve vodě. Raděj ale máme tu, kdy udělám cibulovo paprikovou jíšku, přidám dobrou klobásu a trochu hřibů.

krtek*

pro mě je zas běžné do zelňačky klobása...s hřibama jsem se setkal po 1. minulý patek na meníčku.. "Valašská zelňačka"...paradoxně byla sladká a ne kyselá..nevím proč :)

hodnocení

0x

Já dělám z kysaného zelí, které uvařím i s bobkovým listem - ten pak samozřejmě vyndám. Jinak zvlášť vařím brambory a ještě jinde sušené houby. Do polévky nedávám smetanu, jen mléko a nakonec zahustím zásmažkou a ještě přidám česnek. Manžel si to ještě opepří. Někdy dávám klobásu na kostičky, kterou oprančím na pánvičce a to je ještě lepší.

bublanina*
hodnocení

0x

Tady najdete v 10:32 minutě recept na pavou valašskou zelňačku: ceskatelevize.cz/... :)

hodnocení

0x

V našem kraji se bílá zelnačka dělá takto : Jak napsala babi, osolené brambory na kostičky vařit samostatně (se zelím by byly tvrdé). V druhém hrnci vařit nakládané zelí (ještě se překrájí),přidat bovkový list a kmín. Když je vše uvařené,slije se dohromady a zahustí moukou rozkvedlanou v mléce.Přidá se oříšek másla. Pokud se dává smetana, máslo netřeba.Po dovaření se do polévky vmíchá vajíčko rozkvedlané v trošce vody(tak se vajíčko v polévce nesrazí) jen polévka získá krémovější barvu. A to je celé.

mp*
hodnocení

0x

Já už nic raději nepíšu, samozřejmě jsem zapoměl na houby. No to už je skleróza. Ty k dobré zelňačce patří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]