1x



Recept na klasickou zelňačku

Od: Datum: 12.12.16 07:54 odpovědí: 12 změna: 14.12.16 23:44
avatar

Dobrý den, mohl by mi někdo prosím napsat recept na klasickou bílou zelňačku? Hledám recept na netu, ale všude jsou s klobásou a červenou paprikou. Takovou vařím často, ale chtěla bych takovou, co vařívala moje babička. Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 12.12.16 08:01

Tahle bude chutnat - recept je uveden

https://conovehonakopci.cz/2011/09/bila-zelnacka/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.12.16 09:51
avatar

jen dodávám, že velmi často dělám obě zelňačky napůl z kysaného a hlávkového.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.16 08:48
avatar

Já zelňačky miluji. Záměrně píšu množné číslo, protože ji pokaždé, v průběhu vaření udělám jinak. Jednou zadělám smetanou, jindy s bramborami, které se vždycky vaří zvl᚝, uvařím kořenovou zeleninu na kostičky,. jindy přidám rajský protlak, zásmažku udělám na špeku, přidám uzené nebo klobásku. Jindy přidám při vaření zelí, nové koření a bobkový list, na kostky nakrájenou cibuli, někdy čili, jindy mletou papriku. Nikdy nedělám zelňačku stejně. ;) Vlastně správný recept neexistuje. Jen základ: Uvařit kyselé zelí, zvl᚝ uvařit, na kostky nakrájené brambory, slít dohromady a zahustit. A co s tímto, v průběhu vaření uděláte, to už je na vás. :)

A víte, že moje psinečka Dorka, zelňačku miluje stejně jako já? Vylíže misku. *smich*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: dakoŽ
Datum: 12.12.16 12:07
avatar

Děkuji Babko, babička ji dělávala bílou, asi z mléka, já bych dala smetanu, vím, že tam byl bobkový list, nové koření a pepř, také vajíčko na tvrdo uvařené. Žádná klobáska ani paprika. Jen nevím postup, jestli udělala máslovou jíšku? No, nějak ji zkusím, snad se mi povede. Uvařím zvl᚝ kyselé zelí a brambory,jak píšete.

Ta Vaše fenečka je asi všežravá , tak jako naše :-D taky všechno zbaští :-D

Od: gerulf
Datum: 14.12.16 22:10

Dorka... vylíže misku. Ale prázdnou!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp*
Datum: 14.12.16 23:34

Babko souhlas. Žádný recept neexistuje. Existují jen dobré a špatné postupy při vaření. A dobré a špatné kombinace surovin (které se k sobe nehodí a neladí). Zásadní princip byl vždy vařit dobře, levně a chutně a z dostupných surovin (mám zedníka, který tvrdí že jí jen to, co se vypěstuje u nás - velmi osvícený). Dnes se to trochu zamotalo. Takže zelňačka by měla hlavně obsahovat zelí, což je patrné už z názvu. Co se pak v každém regionu urodilo navíc, to se tam přidalo. Osobně - kysané zelí, sladká paprika, kousek sádla, cibule, mouka, česnek, majoránka, uzené maso, vývar z uzeného masa, sůl, pepř, smetana (mléko), pokud je k dispozici i hovězí či slepičí vývar, jen lépe. Pro fajnšmekry malá lžička zakysané smetany. Pro estéty špička čestvé šlehané smetany (pro mě zase rozmělní chu). Na vrch špetka něčeho zeleného (né moc - ovlivní chu)


doplněno 14.12.16 23:36:

Zapoměl jsem bobkový list, celý pepř a nové koření.


doplněno 14.12.16 23:37:

A brambory. nikdy nevařte společné se zelím - trvá to pak dvě hodiny. Taky zapomínám.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.12.16 10:15

Já dělám z kysaného zelí, které uvařím i s bobkovým listem - ten pak samozřejmě vyndám. Jinak zvl᚝ vařím brambory a ještě jinde sušené houby. Do polévky nedávám smetanu, jen mléko a nakonec zahustím zásmažkou a ještě přidám česnek. Manžel si to ještě opepří. Někdy dávám klobásu na kostičky, kterou oprančím na pánvičce a to je ještě lepší.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.16 11:23
avatar

Sice nevím co vařila vaše babička ale já ji vařím takto: Uvařím brambory,2 bobkové listy, orestuji cibulku, přidám kysané zelí i s lákem, smetanu ke šlehání, a trochu hl. mouky rozmíchané ve vodě. Raděj ale máme tu, kdy udělám cibulovo paprikovou jíšku, přidám dobrou klobásu a trochu hřibů.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: krtek*
Datum: 12.12.16 11:25

pro mě je zas běžné do zelňačky klobása...s hřibama jsem se setkal po 1. minulý patek na meníčku.. "Valašská zelňačka"...paradoxně byla sladká a ne kyselá..nevím proč :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.16 22:55

Tady najdete v 10:32 minutě recept na pavou valašskou zelňačku: http://www.ceskatelevize.cz/p…5292320150002-novy-hrozenkov/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.16 23:15
avatar

V našem kraji se bílá zelnačka dělá takto : Jak napsala babi, osolené brambory na kostičky vařit samostatně (se zelím by byly tvrdé). V druhém hrnci vařit nakládané zelí (ještě se překrájí),přidat bovkový list a kmín. Když je vše uvařené,slije se dohromady a zahustí moukou rozkvedlanou v mléce.Přidá se oříšek másla. Pokud se dává smetana, máslo netřeba.Po dovaření se do polévky vmíchá vajíčko rozkvedlané v trošce vody(tak se vajíčko v polévce nesrazí) jen polévka získá krémovější barvu. A to je celé.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp*
Datum: 14.12.16 23:44

Já už nic raději nepíšu, samozřejmě jsem zapoměl na houby. No to už je skleróza. Ty k dobré zelňačce patří.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.