Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi někdo prosím napsat recept na klasickou bílou zelňačku? Hledám recept na netu, ale všude jsou s klobásou a červenou paprikou. Takovou vařím často, ale chtěla bych takovou, co vařívala moje babička. Děkuji
Já zelňačky miluji. Záměrně píšu množné číslo, protože ji pokaždé, v průběhu vaření udělám jinak. Jednou zadělám smetanou, jindy s bramborami, které se vždycky vaří zvlášť, uvařím kořenovou zeleninu na kostičky,. jindy přidám rajský protlak, zásmažku udělám na špeku, přidám uzené nebo klobásku. Jindy přidám při vaření zelí, nové koření a bobkový list, na kostky nakrájenou cibuli, někdy čili, jindy mletou papriku. Nikdy nedělám zelňačku stejně. Vlastně správný recept neexistuje. Jen základ: Uvařit kyselé zelí, zvlášť uvařit, na kostky nakrájené brambory, slít dohromady a zahustit. A co s tímto, v průběhu vaření uděláte, to už je na vás.
A víte, že moje psinečka Dorka, zelňačku miluje stejně jako já? Vylíže misku.
Babko souhlas. Žádný recept neexistuje. Existují jen dobré a špatné postupy při vaření. A dobré a špatné kombinace surovin (které se k sobe nehodí a neladí). Zásadní princip byl vždy vařit dobře, levně a chutně a z dostupných surovin (mám zedníka, který tvrdí že jí jen to, co se vypěstuje u nás - velmi osvícený). Dnes se to trochu zamotalo. Takže zelňačka by měla hlavně obsahovat zelí, což je patrné už z názvu. Co se pak v každém regionu urodilo navíc, to se tam přidalo. Osobně - kysané zelí, sladká paprika, kousek sádla, cibule, mouka, česnek, majoránka, uzené maso, vývar z uzeného masa, sůl, pepř, smetana (mléko), pokud je k dispozici i hovězí či slepičí vývar, jen lépe. Pro fajnšmekry malá lžička zakysané smetany. Pro estéty špička čestvé šlehané smetany (pro mě zase rozmělní chuť). Na vrch špetka něčeho zeleného (né moc - ovlivní chuť)
Zapoměl jsem bobkový list, celý pepř a nové koření.
A brambory. nikdy nevařte společné se zelím - trvá to pak dvě hodiny. Taky zapomínám.
Děkuji Babko, babička ji dělávala bílou, asi z mléka, já bych dala smetanu, vím, že tam byl bobkový list, nové koření a pepř, také vajíčko na tvrdo uvařené. Žádná klobáska ani paprika. Jen nevím postup, jestli udělala máslovou jíšku? No, nějak ji zkusím, snad se mi povede. Uvařím zvlášť kyselé zelí a brambory,jak píšete.
Ta Vaše fenečka je asi všežravá , tak jako naše taky všechno zbaští
Sice nevím co vařila vaše babička ale já ji vařím takto: Uvařím brambory,2 bobkové listy, orestuji cibulku, přidám kysané zelí i s lákem, smetanu ke šlehání, a trochu hl. mouky rozmíchané ve vodě. Raděj ale máme tu, kdy udělám cibulovo paprikovou jíšku, přidám dobrou klobásu a trochu hřibů.
Já dělám z kysaného zelí, které uvařím i s bobkovým listem - ten pak samozřejmě vyndám. Jinak zvlášť vařím brambory a ještě jinde sušené houby. Do polévky nedávám smetanu, jen mléko a nakonec zahustím zásmažkou a ještě přidám česnek. Manžel si to ještě opepří. Někdy dávám klobásu na kostičky, kterou oprančím na pánvičce a to je ještě lepší.
V našem kraji se bílá zelnačka dělá takto : Jak napsala babi, osolené brambory na kostičky vařit samostatně (se zelím by byly tvrdé). V druhém hrnci vařit nakládané zelí (ještě se překrájí),přidat bovkový list a kmín. Když je vše uvařené,slije se dohromady a zahustí moukou rozkvedlanou v mléce.Přidá se oříšek másla. Pokud se dává smetana, máslo netřeba.Po dovaření se do polévky vmíchá vajíčko rozkvedlané v trošce vody(tak se vajíčko v polévce nesrazí) jen polévka získá krémovější barvu. A to je celé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.