Nejste přihlášen/a.
Zbývají mi rohlíky a housky. Dělám "zemlbábu" ale často nelze,strrouhánky mám dost. Znáte někdo jiný recept na využití staršího pečiva? Třeba "zemlbábu" na slano?
Nejlépe kupovat toho pečiva tolik kolik víš, že spotřebuješ. Pokud už chceš kupovat pečivo do zásoby a nevíš jestli ho zpotřebuješ do doby než zestárne tak je dobré si ho dát do mrazáku zamrazit a odtamtud brát tolik kolik zrovna potřebuješ. Po rozmrazení je to pečivo stejně dobré téměř tak jak by bylo čerstvé. V mrazáku zamrazené to vydrží hodně dlouho. Já to takto dělávám už několik let a mám tak stále v zásobě zamrazený chléb, rohlíky nebo housky, ale třeba občas i bábovku, koláče atp.. Pokud nechceš mrazít a máš potřebu kupovat pečivo navíc než ho stačíš spotřebovat tak je ho možné dávat někomu kdo chove domácí zvířata např. slepice.
Mám moc ráda houskový nákyp, něco jako je nádivka třeba do kuřete, nebo do bůčku. Poměr je na 1 sklenku strouhanky - jedno vejce ( žloutek + sníh ) a 1 lžíci rozehřátého másla. Smíchat strouhanku + žloutky + máslo + přiměřeně mléka, osolit a pak přidat uzené maso nakrájené na kousky, nebo kuřecí maso a zelenou petrželku. Nakonec vmíchat sníh z bílků. Vzniklou kašovinou naplnit zapékací misku a upéct jako piškot. Je to moc dobré teplé i studené
To kuřecí maso dávat vařené, nebo zbytky pečeného. Výborně se na to hodí obrané maso z kuřecích trupů, je dobrá polévka i hlavní jídlo.
Já dělám ze zbylého pečiva různé knedlíky. Přidávám do těsta uzené maso nebo uzeninu, bylinky - pažitku, petrželku, cibulku, někdy houby atd. Nebudu psát celý recept, vloím oskenovanou stránku s více variantami takových knedlíků. Nejsou to moje recepty, jsou většinou z internetu. Dělám je ale často a jsou u nás oblíbené. Příprava jednoduchá a rychlá. Zkuste a uvidíte. Jo, a pokud je pečivo hodně tvrdé, zakropím ho trochu vodou a na chviličku nechám pod poklopem v mikrovlnce. Trochu změkne a to ho stihnu nakrájet. Za chvíli ale ztvrdne znovu a pak je opravdu jen na strouhanku.
U nás je velmi oblíbený hubník. Nakrájím starší rohlíky, lehce pokropím vývarem, může být i houbový např. z kostky. Na zpěněné cibulce vyškvařím slaninu, přidám buď syrové pokrájené houby nebo svařené houby z mrazáku, přidám kmín, česnek, pepř, dusím do měkka. Pak spojím s navlhčenými rohlíky, osolenými vajíčky, dám do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymzaný tukem) a pču do zlatava. Je totaková nádivka s houbami,
U mne toho staršího pečiva příliš nezůstává. Jsem naučený ho spotřebovat až do posledního kousku. Pokud mi i přes to něco zůstane tak to pak končí rozdrobené nebo namočené u mých slepic které si na tom velmi dobře pochutnají. Občas mi také někdo ze známých přinesé starší suché pečivo pro slepice. Je to tak mnohem lepší a rozumnější než aby to skončilo vyhozené někde v popelnici což se také bohužel občas stává, ale ne u mne.
Jakmile mám dostatečně velkou zásobu strouhanky, tak zbylé pečivo nasuším a odesílám spolu se skořápkami paní, která ho zužitkuje pro slepičky a na oplátku dostáváme čerstvá domácí vajíčka.
Já dělám ze straších rohlíků takové jakoby chuťovky. Nakrájím na kolečka, potřu máslem, na to nastrouhaný sýr a dám na chvilku zapéct do trouby, až se sýr slije. Pěkně to křupe a je to dobré i druhý den - někdo to má rád až to gumové. Dá se to vylepšit kapkou kečupu nebo nějaké omáčky, je to rychlé, když přijde návštěva.
Ano dělám žemlovku na slano!Ale ne ze zbytků,ty se u nás moc nevedou.Ale z toustového cheba.
Sádlem vymažu pekáček,vyložím plátky toustového smočeného v mléce s rozkvrdlaným vejcem,na to třeba slaninu ,plátky šunky salámu..,další vrstva toustáku,na to masová směs jako na čínu (osmažené a ochucené /sůl a koření dle chuti/ malé nudličky drubežího nebo i prasátka s cibulkou nebo pórkem,Zaklopí se další vrstvou toustáku a navrch strouhaný eidam nebo plátkový(dle toho co je doma)jednou jsem dal do jedné vrstvy s masem i houby .Prostě dle chuti a toho coje doma!Manželka žemlovku nemůže ale toto ano!
Nebo třeba chude rytíře!
Já dělám mini pizzy nakrájím rohlíky potřu lehce máslem kapnu kečup dám kousek salámu kousek sýru nestouhám a posypu oregánem třeba. Vše pokladu na peč. papír a dám na cca12 minut péct na 180 °c je to nejen dobré večer k televizi, ale i rychlé když má příjt nečekaná návštěva za 20 minut (i s prací) vše je hotovo a v klidu si dáte kafíčko zbavíte se starých rohlíků a všichni si budou myslet jak jste svělá kuchařka.
ale i k
Já jsem to udělala dětem do školky když měl malý narozeniny jen se po tom zaprášilo maminky pracně pečou sladkosti udělala se změna trošku. ps. stím jsem počítala takže byly jen den staré , ale dá se to i udělat ze starších a opravdu to nikdo nepozná.
Přeji dobrou chuť Renda
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.