Pracny nejdou vyklopit

Od: Datum: 06.12.16 13:48 odpovědí: 15 změna: 14.12.16 09:53
avatar

Za život jsem již napekla haldy dobrých pracen, když byly děti malé, bez problémů vyklápěla. Poslední roky mi nejdou vyklápět. Ze zoufalství jsem začala formičky vymazávat, pomohlo to, ale již vloni a letos to není nic platné. Koupila jsem si ty oranžové formičky, samo, že z těch to jde dobře. Ale klasika je klasika, raději než umělá hmota. Mohlo by to být kvalitou másla v posledních letech? Bývá takové vodnaté. Mouku také nenechávají odležet tak dlouho, jak to správně má být.Máte stejnou zkušenost?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.12.16 13:58
avatar

To nebude problém poslední doby :) Pamatuju si, že když jsem byl děcko, tak stejný problém řešila moje mamka s tetinou. A tetina radila, že má na pracky používat sádlo - do těsta i případně na vymazání. Protože sadlo mastí - ostatní tuky tak nemastí. A tetina mívala stejně nejlepší cukroví.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: maky®
Datum: 06.12.16 14:04
avatar

jethro, děkuji, příští rok jdu do sádla ;)

Datum: 06.12.16 14:09
avatar

Doporučuji použít polovinu tuku sádlo a je po problému a pracny i lépe chutnají.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: maky®
Datum: 06.12.16 14:09
avatar

Nejsem daleko toho, že ty za...né, přetržené pracny, co zůstaly nalepené ve formičkách /formiček mám hrozné množství/ vezmu a poletí do popelnice i s formičkama *zed*​a ty rozbité pracny, o ty se již postaral děd, ty mu prý můžu dávat :-Dani prý mu je neusím obalovat *smich*

Datum: 06.12.16 14:22
avatar

Proč vyhazovat vydlabat a použít jako základ pro nějaké cukroví za studena.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 06.12.16 14:44

Proč si přiděláváte práci? Máte jí málo, nudíte se a nevíte co s časem? Do jiných formiček než silikonových by mě už nikdo nedonutil pracny dělat. Rychlé, lze to vyklopit, jednoduše so to myje a člověk není pořezaný jako dost často do kovových. Čert vem nějaký nostalgický tvar, na chuti to nic nezmění a ta je nejdůležitěší.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 06.12.16 15:03
avatar

pb, silikonové jsou opravdu bezva, v tom máte pravdu, též bábovku bych už v jiné nedělala, někdy se vyklopila, někdy tam kousek zůstal :-D

Datum: 06.12.16 18:17

Zdravím, používám klasické plechové formičky. Neumývám je jarem, jen horkou vodou. Formičky vysypu polohrubou moukou, nevymazávám tukem. Cukroví se vyklopí samo, otočením formičky. Ti, co u nás čekají na pokažené kousky k mlsání, mají smůlu:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.12.16 19:19
avatar

Také používám plechovou klasiku (mám ještě pěkné staré netradiční), prstem je trochu omatlám máslem a trochu vysypu moukou. Po vyklopení stačí na další už je mouka. Jdou ven úplně bez problémů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.16 03:09

Krásný předvánoční čas přeji.

Moje žena miluje hřebíčkové pracny. Formičky máme staleté, problémy s vyklápěním také byly. Jediné co si myslím, že pomáhá je, že se příliš neodmaštují. Prostě po upečení cukroví se jenom vytřou utěrkou a basta. Letos zase bez potíží. Máslem to asi nebude, používáme také co náš trh dává.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 12.12.16 08:01
avatar

mecíku, také formičky nemyji, jen vytírám...pochlubte se, co jsou to "hřebíčkové pracny"? Nikdy jsem to neslyšela.

Datum: 13.12.16 21:19

Vnitřní poštou mi to nějak nejde proto posílám takto.Recept možná znáte pod názvem MEDVĚDÍ TLAPIČKY.

20 dkg másla, 20 dkg mletých ořechů, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 6 dkg strouhané čokolády, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 celé vejce a vanilkový cukr na obalení.

Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme vychladnout a plníme formičky- jen do 3/4. Pečeme v troubě/ 175 st./ asi 10 minut. Hlídáme, protože případné připálení není na tmavém pečivu tak vidět. Ještě teplé vyklápíme a obalujeme ve vanilkovém cukru. Formičky neodmaštěné jen vytřené po předchozím pečení utěrkou, pokud přesto nejdou vyklápět,vytřít je nerozpuštěným sádlem.

Ořechy před mletím opražíme- lepší chut a vůně. A potom už jen, aby vám chutnalo.

Mečík.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.12.16 13:02
avatar

Zdravím. Já mám recept na pracky od babičky. Když jsem si ho psala, kladla mi na srdce, že: 1) Dobře umyté a suché formičky před plněním těstem vymazat prstem olejem. 2) Syrové se rozsypou a nejdou dobře vyklopit, upečené ne. Tak vždycky, když pracky vyndávám z trouby, vezmu jeden kousek a vyzkouším vyklopit. Pak event. ještě na chvíli vrátím. Dělám je "100" let a nikdy jsem neměla problémy. Tak držím palce. Ida

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.12.16 21:30
avatar

Před časem jsem měl teflonové mazivo - suchý spray PTFE

Hledej : http://www.tech-lit.cz/potrav…adlo-pff-ptfe-fett-food-spray

Stačí na horké a čisté formičky nastříkat a pak klůckem vytřít.Odolnost je do 300 stC

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.16 09:53
avatar

Zdravím. Ale tento výrobek není na vymazávání formiček, ale k promazávání pohyblivých dílů přístrojů, aby se "jedovatý" olej nedostal do jídla. Tak aby nedošlo k mýlce. Píší přesně: Potravinářské teflonové mazadlo PFF – PTFE-Fett "Food"-Spray. Potravinářské teflonové mazadlo pro bezpečné použití v potravinářském průmyslu a schválen NSF H1 normou. Díky vysoké viskozitě je mazadlo velmi vhodné zejména pro mazání dílů zatížených vysokým tlakem. Mazadlo slouží k promazávání mechanických kovových a plastových dílů a vyznačuje se vynikající mechanickou a tepelnou stabilitou a skvělou přilnavostí. Ida

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.