Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak využít kozí mléko?

Od: pt® odpovědí: 23 změna:

Milí rádcové, dostala jsem z kozí farmy 0,5 l Bio kozí, selské, plnotučné mléko pasterované. Jak s ním naložit? Dát do buchet, či do omáčky, či na pudink? Nebo jak? Děkuji za vyzkoušené možnosti...:)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Jenom půl litru? Vypít, co nejdříve, co nejčerstvější, já bych ho vypila naráz. Miluji mlíko jakékoliv. Pokud ho nechcete pt pít, tak do koláče, buchet bude také dobré.

Kdyby ho bylo více, vynikající tvaroh, který je jako žervé, ňam. Ale někdy špatně kysne, jak je právě čerstvé, musí se mu pomoci.

hodnocení

3x

Kdyby ho bylo více, poradila bych udělat tvaroh. :) Je výborný do těsta na pirožky (je tam právě zajímavá ta kozí přichuť). Z půl litru bych asi udělala buchty. Do omáčky nebo do pudinku nevím, záleží na mléce (na jeho aromatu) a na tom, nakolik jste na takové věci zvyklí.

-----

Teď vidím, že než jsem odpověď dopsala (psala jsem ji dlouho), Pohanka měla stejný nápad. *placni*

doplněno 03.12.16 21:49:

Pt, některé kozy mají mléko postrádající charakteristický kozí zápach, hlavně v čerstvém stavu (později může být trošku cítit). Také jsme jednu takovou měli. U jiných se vypití jejich mléka rovná složení bobříka odvahy. :-D

doplněno 03.12.16 22:16:

Je hodně cítit? Já mám takovou zkušenost, že ty různé hnědé či jinak barevné kozy, pocházející z (u nás) nových plemen, mají často mnohem lepší mléko než klasické bílé. Ještě jsem nepila nedobré mléko od hnědé kozy, ale možná se také někdy dočkám. :-D

Též jsme měli hnědou kozu s (začerstva) výborným mlékem, ale jednou nám ho nějak víc zbylo; na chodbě, v chladu, stálo asi tři dni, než jsem z něho udělala palačinky – a to už tedy bylo cítit "kozinou" poměrně dost a neztratilo se to ani po upečení. Snědli jsme to, ale myslím, že nějaký citlivější jedinec by to "nedal". Moc jsme si na nich každopádně nepochutnali. To Vaše je pasterované, ale stejně bych si možná s těmi buchtami raději pospíšila (nevím, jak pasterace působí zrovna na tento faktor).

Jinak kozí mléko je opravdu mimořádně zdravé a hlavně lehce stravitelné, na rozdíl od toho kravského.

hodnocení

2x

neužitečnější pro zdraví je ho vypít ale né každý to dovede

pt®
hodnocení

Kozí mléko asi teda vypiju, zkusím, jak bude chutnat, třeba ho pak budu opravdu i kupovat. Když ne, tak skončí do buchet...díky za odpovědi...:)

doplněno 03.12.16 21:52:

"ildika", no právě, mívám žaduleční potíže, tak ty buchty to jistí...

doplněno 03.12.16 22:26:

"ildika", ještě mně napadlo, když je lépe stravitelné, co kdybych ho donesla kočkám, tedy koťatům?

pobrdny*

Taky jsem ho kdysi ochutnal a chutnalo mě :) Jen u mě mělo bohužel projímavý účinek (vyzkoušeno několikrát), tak raději ho poprvé pijte navečer, když už nebudete muset nikam z bytu odcházet, kdyby k tomu došlo...:)

pt®
hodnocení

Děkuji za radu, ale dám ho raději do buchet...

Pro kočky je dozajista mnohem vhodnější než kravské, ale Vy se mu také vyhýbat nemusíte. :-D

doplněno 04.12.16 13:34:

Jej, snad jsme Vás nevystrašili (možná hlavně já?). :-D Pokud není cítit, když si k němu přičichnete, určitě bude dobré. Pochybuji, že by na farmě chovali kozy s nedobrým mlékem; určitě to mají obšlápnuté, takže se nemusíte bát.

pt®
hodnocení

"ildika", sbírám odvahu, dnes asi jen loknu, pak do buchet a zbytek koťatům...:)

hodnocení

0x

Dobrý den, mám moc ráda kozí mléko, kupuji si ho za nemalé peníze jen tak na vypití.

Škoda, že nemám poblíž kozí farmu. Někde jsem četla, že produkty z kozího mléka jsou hodně zdravé, protože koza je jediný živočich, který nemá rakovinu.*nevi*

pt®
hodnocení

Děkuji za onformaci. Je to zajímavé, že koza nedostane rakovinu...

balzerka

Když jsme měli kozu, jiné mléko jsme nepili. Přijeli malí synovci , hráli za domem fotbal a že se jdou napít mlíka. Já mám jenom kozí, povídám. Oni: Fůůj, to nééé. Napadla mne lest. Počkejte venku, já vám namíchám mandlové mléko z prášku. I vyndala jsem z lednice kozí mlíko, nalila do sklínek a vynesla ven. Za chvíli utírali bílé vousy a jestli mám ještě. Já jsem řekla, že musí počkat na večerní dojení. Ti zírali ! Ale to je dobrýý! Taky proto, že u kozího mléka je důležité, čím kozu krmíte a jak je ustájena. Jestli je sama na čisté slámě a pase se na louce a vy jí dáváte kýbl vlažného šrotu a mrkvičku, tak je mléko chuťově daleko lepší, než když je ustájena v nevynešeném chlívě s jinými zvířaty, pase se na malém place, kde je minimální různorodost travin a bylin a dostává kvašené zbytky ze siláže. A kozí mléko mi doporučila bylinkářka z Rožnova p.R. ze skanzenu, když jsem jí ukázala ekzém na ruce. Kozí mléko má vyšší obsah vitamínů, hlavně C a zinku i jiných prvků..

pt®
hodnocení

"balzerka", hlavně, že dětem chutnalo...

Holky ještě je v lednici v patentní láhvi...:-D

kozlik
hodnocení

0x

Tak jak ti tu mnozí radi nejlépe by asi bylo ho vypít. Těch půl litru neni až tak mnoho a šlo by to snad i na jedén zátah. Pamatuji si, že kdysi před 40 léty jsme doma chovali kozu a často když ji máma podojila a dala mi hned napít ještě teplé mléko a s pěnou tak jsem ji toho polovinu nebo i celé hned vypil a velmi dobře jsem si na něm pochutnal. Do buchet je ho také možné dát, ale tam si na něm až tolik nepochutnáš. Koťata ho také asi rády vypijou, ale ty z toho nebudeš mít nic. Podle mne je asi nejlepší aby jsi se toho až tolik nebála a to kozí mléko vypila. Určitě ti z toho nic nebude a neuškodi ti. Přejí dobrou chuť.

pt®
hodnocení

Možná máte pravdu a zachutná mně, ale už se musím rozhodnout, je sice zatím v lednici nenačaté, ale čas letí...

kozlik

Jen se příliš dlouho nerozhoduj aby jsi nakonec nezjistila, že je už kyselé a tím i ne příliš dobré a nakonec to neskončilo vylité někde do kanálu. Bylo by toho škoda.

balzerka

V Bille jsem viděla půllitr kozího mléka za 53,-.

pt®
hodnocení

Milí, hodní rádcové, ještě mně napadlo dát si to mléko do kafe. Dělám si kafe a do něj dávám tu malou smetánku, tak, co kdybych si nalila to kozí mléko? Je plnotučné...

"balzerka", fakt, tolik peněz? To je teda pálka...

Úplně v pohodě; možná je to nejlepší varianta. Jinak mléko je sice plnotučné, ale nepočítejte s tím, že je tak tučné jako kravské. S půllitrem mléka každopádně nemá cenu příliš otálet...

kozlik

Do kafe by to možná také šlo využít, ale těch 0,5 l by v tom kafe bylo asi příliš hodně :). Z toho mléka se dá udělat např. i kakao. Já si občas dělávam mléko s medem což je také docela dobré. Kozí mléko jsem od mého dětství nepil už několík desítek let ale pokud není nějak upravované tak předpokládám, že snad i nyní bude chutnat stejně dobře jako tehdy.

Je vidět, že se toho kozího mléka asi docela dost bojíš a hledaš různé možností jak ho nevypít přímo ale raději rozředěné s něčím jiným a nakonec v obavě aby ti neuškodilo možná skončí u těch koťat. Pokud nejsi alergická na mléko tak bych se ho opravdu až tolik nebál ochutnat.

Neber to prosím tak, že tě chci přesvědčit aby jsi to kozí mléko vypila. Je to tvoje věc co s ním nakonec uděláš a mne je to jedno.

pt®
hodnocení

Milí rádcové, tak jsem kozí mléko včera načnula, bylo husté, úplná smetana a dali jsme si ho s mužem do kafe, ale bylo trpké a mně potrápily střeva. Takže dnes už dostaly mléko koťata. Kozí mléko vypadalo krásně, bylo husté, smetanové, ale prostě mně nechutná, ale kdybych ho musela pít a neměla na výběr, určitě bych si zvykla. Takže už je vyřešeno...

kozlik

Mléko snad bylo v pořádku a ty střeva předpokládám potrápily spíše z nervozity a obavy z pití něčeho neznámého a přitom zcela neškodného. Je dobře, že si na tom kozím mléce pochutnaly alespoň koťata a nezkončilo tak vylité např. do kanálu. Já mám mléko docela rád. Kozí sice nekupuji kvůli ceně, ale kravské 3,5% mi vyhovuje. Když mám žízeň tak se někdy napiju mléka místo např. limonády.

pt®
hodnocení

"kozlíku"...*placni*

kozlik
07.12.16 13:05

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]