Kynuté těsto, proč se nepovedlo?

Od: Datum: 29.11.16 14:27 odpovědí: 10 změna: 03.12.16 11:13

Ahoj,

mám domácí pekárnu. Dala jsem do ní všechny suroviny na kynuté těsto (zkouším vánočky) a zapla. Po dokončení jsem těsto vyndala a celé bylo rozteklé, lepkavé a tekuté, takže se lepilo a nic z něj nešlo udělat. Vyhodila jsem ho. Čím to je? Na internetu psali, že do pekárny nemusím dělat kvásek, stačí vložit droždí, tak jsem to tak udělala. Byla to ta chyba? Dnes to chci zkusit znovu, mám kvásek udělat zvlášť a potom ho přidat do pekárny a až pak spustit kynutí těsta?

Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.11.16 14:29
avatar

Kvásek se nemusí dělat do pekárny zvlášť. Možná byla špatná mouka nebo jste se přehlédla v množství ingrediencí... Zkuste znovu s jinou značkou mouky


doplněno 29.11.16 14:40:

Aha a nespletla jste se v množství surovin?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.16 14:36

Tohle byla mouka přímo od mlynáře (dali nám ji rodiče). Nebyla levná jako ty z Penny nebo tak. Ničím jiným to být nemůže?

Od: bim
Datum: 29.11.16 14:51

Mohlo být špatné (staré) droždí. Napište sem alespoň přibližně recept. Do pekárny dávám na vánočku asi 50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 3 žloutky, asi 10 dkg měkkého másla. Ve čtvrt litru mléka nechám vzejít droždí, přidám k ostatnímu a zapnu program "příprava těsta".

(Plus sůl, hrozinky... ale tím se to nepokazilo).

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.11.16 15:08
avatar

Peču vánočku každých čtrnáct dní, protože mi vyhovuje k snídani a těsto dělám výhradně v domácí pekárně. Dost záleží na množství mléka a tekutin vůbec, droždí používám sušené, značku Dr´Oetker, nebo Labeta. Postup : 230 ml mléka mírně ohřeji v mikrovlnce, v něm rozšlehám 2 vejce, část bílku si nechám na potření. Pak přidám 2 panáky oleje a vše naliji do nádoby pekárny. Přidám 500 mg prosáté hladké mouky a buď 3 lžíce cukru, nebo 2 lžíce umělého práškového sladidla. Nakonec do jednoho rohu rovnou lžičku soli a do druhého rohu droží se špetkou cukru a hrst hrozinek. Zapnu pekárnu na program "těsto" a dál to pracuje a kyne samo. Po zaznění signálu těsto vyklopím na vál, upletu vánočku ze šesti pramenů a nechám pod utěrkou kynout ještě cca 30 min. Potřu rozšlehaným bílkem a posypu plátkovými mandlemi. Peču v horkovzdušné troubě ( předem nevyhřáté ) na třicet minut při teplotě 150°C, pak troubu vypnu a nechám dojít. Pokaždé se povede :)


doplněno 29.11.16 18:09:

Použitá mouka může mít vliv na tuhost těsta, ale to se snadno zjistí poměrně rychle po zahájení hnětacího procesu. Stačí buď přisypat mouku, nebo přidat tekutinu. Já dělám vánočku obyčejnou, do sváteční se dá přidat navíc žloutek a místo oleje rozpuštěné a vychladlé máslo, ale je s tím potřeba počítat v celkovém objemu tekutin :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.11.16 16:17
avatar

Příčin může být více,jak už napsaly hospodyňkypřede mnou. Jako další příčinou by mohlo být více teplé mléko, protože má mít maximálně 45°C, když už má 50°C, tak již denaturují bílkoviny a umírají kvasinky.To prvak a druhak, pokud přidáváte sůl,měla byste ji do mouky zamíchat tak, aby nepřišla do styku s kvasnicemi, tzn., že ji zamícháte do části moukya větším zbytkem mouky pak místo se solí pečlivě zasypete.Pak se teprve přidávají ostatní indregience, metlou vše našleháte, aby se ke kvasnicím vehnal dostatek vzduchu a ony mohly lépe vzejít.Pak vložíte do pekárny a spustíte program na těsto.Když začne pekárna vydávat signál, přidáte rozinky, oříšky.Tak tohle je správný postup přípravy v domácí pekárně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.16 16:43
avatar

Já si myslím, že jste dala hodně mléka. Kdybyste to těsto nevyhodila, ale dala do mísy nebo na vál a dosypala mouku a zpracovala, nechala tšstu čas na vykynutí, mohlo být všechno vpohodě. ;) Je možné, že jste špatně přepočítala množství mlíka. Já mívám problém přeložit mililitry, které po mně chtějí. Použijte recept třeba od Patronky. Tam je to jasné.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: vanocka
Datum: 29.11.16 19:30

Do pekárny napřed dám olej, vlažné mléko a vejce, pak sůl,cukr, mouku, hrozinky, kvasnice. Vše přímo do pekárny. Zapnu program na kynutí. Počkejte chvíli u pekárny, po pár zamíchání musí mít těsto tvar koule. Pod metlami nesmí být blatíčko, jinak musíte přisypávat po lžících mouku. Takto si ohlídáte hustotu těsta a nemůže se nic po vykynutí roztéci.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.11.16 23:09
avatar

Tak já sem dám náš rodinný klenot. Dáme do půllitru dvě kostky droždí(vyndat z lednice den předem), a špetku cukru do 0,25l teplého mléka. Nechat vzejít. Musí to naplnit celý půllitr. Asi v polovičce to můžeme rozkvedlat. Ono to líp a rychleji vzejde.

Do díže dáme 1,2kg hladké mouky. Nezáleží na tom jaké. Funguje to s každou. A nesítujeme. To by jsme se při tom množství, které pečeme, zbláznili. Odzkoušeno praxí. Musí být teplá(teplotu místnosti,cca 20°C). Takže vyndat do tepla min. den předem. Dále přidáme 30dkg cukru, 2dkg soli, 4 žloutky, přidat vzejítý kvásek. Pořádně rozmíchat. A až teď přidat 30dkg tuku,(podle chuti, olej, rozpuštěné máslo, sádlo,) co jak má kdo rád a na co se cítí. Zpracovat těsto. Ručně na válu propracujeme. Vařečkou to nezkoušejte, hrozně se nadřete, možná tak když si to přepočítáte na jeden kus vánočky. V pekárně, hnětačem. Kdo jak umí. Přidat podle potřeby vlažné mléko nebo mouku. Těsto nesmí lepit, ale musí být vláčné, jak samet.

Kdo má chuť, může přidat rozinky namočené v mléce nebo rumu, kandované ovoce, mandle, citr. kůru, atd.

Teď to dáme na cca 2hod. kynout. Bude z tohodle množství 4kusy 600gr vánoček. Rozdělíme na 4 díly. Každý si rozdělíme na jednotlivé prameny a upleteme z nich vánočku. Dáme ještě asi na půl hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, vrazíme do trouby a upečeme. Úmyslně nepíšu na kolik stupňů a jak dlouho. Každá trouba peče jinak. To si musí každý vysledovat sám. Když se to pálí a vevnitř je to ještě syrové tak teplotu snížit a prodloužit dobu pečení. A opačně. Orientačně, 600gr asi tak 30 min na 160°C.

Dobrou chuť.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.12.16 09:02
avatar

To je opravdu hodně divné. Zadělávám všechna těsta v pekárně a tohle se mi ještě nestalo. Určitě jste dodržela postup, napřed tekuté a pak suché. Tak špatné droždí nemohlo být, aby bylo těsto lepkavé a tekuté. Myslím, že jste asi trochu spletla kolik mouky a kolik tekutiny. Někdy těsto nevzejde dobře, když kvasnice přijdou do přímého styku se solí. Proto se solí ta tekutina, protože jakmile se těsto začne míchat, už se spojí s moukou a v kynutí to vůbec nevadí. Nebo jste zvolila špatný program, ale i tak by se těsto nemohlo roztéci. A co máte za pekárnu? A kvásek se dělat opravdu nemusí. Já teda suché droždí nemám ráda a používám málokdy. Mám pro případ, že bych zapomněla koupit kostičku. Dejte sem ten recept podle kterého jste chtěla vánočku dělat, třeba v tom receptu je nějaká chyba.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 03.12.16 11:13

To jste neměla vyhazovat. Všechny ingredience tam byly. Chtělo to zahustit, případně přidat všeho netekutého podle chuti. Já pekárnu nemám, těsto dělám od oka, sypu, míchám, nadřu se, ale daří se mi.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.