Nejste přihlášen/a.
Mam otázku Je normalne aby se žena zdravila s nejlepším kamarádem Ahoj Marcelko Ahoj Lubi? A mě říká zlato nebo Lukáši...
Ano
Pokud mě tak oslovuje někdo blízký, je to v pořádku. Když mě tak osloví někdo cizí, je to nehorázná drzost. Když například zaslechnu z televize, jak jakási "vědma" oslovuje zcela neznámou volající ženu "moje zlatíčko", otvírá se mi kudla v kapse a ona vědma má štěstí, že se skrz TV nedá rozbít tlama . Tedy ne, že bych tyhle pořady sledoval, ale občas se tomu nevyhnu.
No, mezi dospělýma je to lehce přislazené. Ale asi bych se dost podivila, kdyby mému muži říkala kolegyně Venoušku. V případě, že tak muž osloví ženu, tak mi to zas tak divné nepřipadne. Říkají jí tak na pracovišti ženské, tak i on.
Po nástupu do naší stavební firmy jsem byla zpočátku překvapená, jak se naši dělníci i šéfové oslovují mezi sebou , to je samé " Zdeněčku, Mirďoušku, Mirečku, Pavlíku, Alí, Pepí, Marečku (pro Mariana) " časem jsem si zvykla a používám tato oslovení pro ně též. Na druhou stranu , když je nějaký problém, něco se po..., tak se všude linou výrazy, které jsem skoro ani neznala
Ano
Proč ne? Když to nevadí nikomu z nich. Měla jsem v práci kolegyni Marii, pro všechny to byla Maruška, pro ženské, pro muže a dokonce i šéf říkal Maruško, ale vykal jí.
Kdysi dávno, už nevím proč, jsem jednomu kamarádovi začala říkat Jaroušku. I on mně říkal zdrobněle. Dneska jsme oba v důchodu, ale když ho potkám, vždycky říkám: Ahoj, Jaroušku. A vůbec mi to nepřipadá divné. U jiného muže bych to asi neříkala. Přitom to byl normální kamarád, žádný vztah tam nebyl. Je to prostě věc zvyku.
Jedna paní byla spokojeně vdaná, už byli s mužem staří, neměli děti. Přesto se měli hrozně rádi. Pán se jmenoval Josef. Paní mu chtěla říkat něžně, zdrobněle, říkala mu tedy PÍČKU. Opravdu, my se káceli smíchy a ta dvojice na tom neviděla vůbec nic závadného. Jaga.
Manžel mi říká zdrobněle celý život. Já jemu zase tak "polozdrobněle.". Ani Václave, ani Venoušku, ale něco mezi tím: Vendo.
Ano
Setkávlám se s tím často a nic divného na tom nevidím. Zdrobněle mne oslovuje mnoho lidí, ale i já zdrobněliny používám pro své milé kamarádky. Někdy tím člověk vyjadřujeme poděkování, např. v zájmovém kroužku nám kolegyně pro všechny uvaří kávu a my říkáme: děkujeme Věruško, jsi náš poklad. Dlouholetý kamarád mi celé roky říká jenom Janinko, asi podle knížky Broučci, jsem ale babka
Ne
Dobrý den, na Váš volnodiskuzní (názorový) dotaz bych odpověděl, že to pro Vás asi normální není, je Vám to nepříjemné a je v tom jistá žárlivost - tedy, pokud onou ženou myslíte svou partnerku, která si takto hezky a mile povídá s kamarádem. Obecně to moc rád nemám, protože je v tom často faleš a přetvářka (nemusí to být upřímné). Pro Vás by bylo asi lepší, aby to byla v tomto případě ona společenská přetvářka a upřímnosti méně..Zdravím!
Vžtdyť je to Vaše manželka, tak už byste mohl být zvyklý na její způsob řeči. Nebo s tím začala až teď u toho Lubíka? Tak to bych asi zpozorněla. Jinak mi teda tohle vůbec nevadí. A navíc, všimla jsem si, že někdy to docela i sedne. Mně také někdy kamarádi osloví zdrobněle, ale je fakt, že znám jednoho, kterému bych za to klidně ihned vrazila facku, protože to je pěknej podvraťák falešnej...
Ale jelikož jsem nad věcí, tak si pomyslím své a jdu.
Suzynko, nechtel bych byt tvuj nepritel , ona v tom zdrobnelem osloveni byva casto take ironie nadrazenosti, nejen pritulna lichotka nebo vyjadreni kamaradske prizne, takze muzes zdrobnelinou jmena treba pocastovat nepritele a tim ho hezky vytocit
To je právě to. Toho chlapa ráda nemám, a dobře vím, že se mne snaží vytočit. Jenomže to je vedle jak ta jedle, vůbec nereaguji, odpovím stroze "nazdar" a nevšímám si ho. Vytočený a zklamaný je on a proto se pořád lísá a snaží se vetřít i jinými způsoby které na mne nezabírají. Ti ostatní co vůči mé osobě používají zdroběliny jsou ověření přátelé a tak mi to nevadí. A pak, nepoužívají je pokaždé, jenom v určitých chvílích. Většinou když ode mne něco potřebují, tak mne chtějí obměkčit.
Někdy se jim to podaří, někdy ne. A jim to nevadí, protože mě znají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.