Vanilkové rohlíčky a vánočka recepty

Od: Datum: 25.11.16 21:55 odpovědí: 8 změna: 29.11.16 11:01

Vánoce se blíží, někdo už péct začal jiný se teprve chystá, pojďme si porovnat recepty na rohlíčky a vánočku. Je jich spousta, poměr surovin je vždy trošku jiný, někdo dává vejce někdo ne... Kdybyste mohli psát suroviny ve stejném pořadí a v gramech, ať je to přehlednější, byla bych ráda. Tak tedy ty naše:

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

140g hl.mouky

110g másla

40g cukru moučka

50g ořechů

VÁNOČKA

500g pol.mouky

100g másla

100g cukru krystal/krupice

3 žloutky

250ml mléka

droždí

rozinky, mandle, citr.kůra, může být rum nebo rumové aroma


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: balzerka
Datum: 25.11.16 22:27

Moje osvědčené vanilkové rohlíčky:

36 dkg hl. mouk

24 dkg másla

7,5 dkg cukru moučka

15 dkg ořechů

3 žloutky

Obalit za horka ve vanil. cukru.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 25.11.16 23:01
avatar

Pb, dobrý nápad !

U nás se dělají od mého mládí vaniláky takové netradiční, mám recept po mamince a kdo je ochutnal, tak je dělá také... Většinou je dělám ze 3 dávek - asi 300 rohlíčků.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

280 g hl. mouky

210 g másla ( já dávám 140 g másla a 70 g Hery)

70g cukr moučka

70 g lískových ořechů

Lískové ořechy opražíme na mírně pomaštěné teflonové pánvi, až se začnou slupky odlupovat a oříšky pražit do zlatova, odstavíme. V utěrce je ještě za horka promneme, zbavíme slupek a vychladlé pomeleme jako strouhlanku. Vše zpracujeme do těsta, necháme do druhého dne odležet v chladu, aby se pražené oříšky krásně rozležely. Pečeme 12 - 15 min. na 180 - 190 st. podle trouby, ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým... Neskutečná dobrůtka, milé rádkyně, vyzkoušejte a napište, jak vám chutnaly !

Ohodnoceno: 1x
 
Od: pb®
Datum: 26.11.16 00:29
To máte velice podobný recept jako já, jen ořechů dávám krapet víc. A musím potvrdit, jsou báječné, jiné se ani nenamáhám ochutnávat, vždy to bylo jen zklamání.
Datum: 26.11.16 19:03
avatar

Opsala jsem si recept, ale budu dávat vlašáky, protože jich mám ze zahrady hodně a prozatím jsem neviděla markantní rozdíl mezi lískáči a vlašáky v těstě. Snad jsou i ty vlašské ořechy aromatičtější. Dám pak vědět.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.11.16 21:09

Je to poznat, z lískových jsou takové jemnější, ne tak výrazné, a jakoby sušší. Z vlašských jsou chuťově výraznějsí, ostřejší a i "mastnější", ale dobré jsou oboje, záleží na chuti každého člověka.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 27.11.16 00:06

Suzy, já mám pocit, že z těch vlašáků jsou vanil.rohlíčky křehčí. Ale zas mají tu správnou vůni. Koukám, že ostatní nedávají do rohlíčků žloutky. Já jo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: faith
Datum: 29.11.16 10:38

Dělám recept, který peče paní Zagorová, a to tento:

250 g hladké mouky

210 g másla

100 g mletých vlašských ořechů

70 g moučkového cukru

Je podobný těm "vašim" a je taky vynikající. Nikdy jsem rohlíčky nepekla, protože je rodinka nechtěla, že je to suché a vloni jsem pekla poprvé a hned 3 dávky. S těstem se pěkně pracuje a rohlíčky jsou krásně křehoučké. A taky dělám bez žloutků;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.16 11:01

Já jsem předloni začala dělat rohlíčky podle receptu od kamošky, který mají doma dlouhá léta a fakt jedinečný : Je to 10 dkg másla, 18 dkg hl. mouky, 5 dkg lískových oříšků a 3 dkg mletého cukru. Propracované těsto po odpočinutí zpracujeme atd. Dávka je malá, takže aspoň z trojnásobného množství.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.