Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejlepší kynuté buchty

Od: josefrih* odpovědí: 34 změna:

Dobrý den, moc prosím čtenářky o vyzkoušený recept na kynuté buchty.Chtěl bych překvapit přítelkyni a ty buchty ji upéct.Na internetu je opravdu hodně receptů, ale bohužel u každého jsou jiné ingredience.Někde je sádlo, někde je máslo, někde je olej,někde majonéza.Myslel jsem si, že když se dělají kynuté buchty, že může být rozdíl snad jen v tom jestli je dělám z kila , nebo půl kila mouky.Děkuji ,Josef.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Rychlý recept. 1/4l mléka (ohřát s trochou cukru) dát kvasnice a nechat vyběhnout, 1/2kg hladké mouky, špetka soli, půl hrku cukru krystal, 10dkg majonéza, 1dcl olej, 2 žloudky (klidně celé 1vejce), řádně vymíchat, nechat vykynout a můžete začít dělat buchty, koláče...Na plech pečící papír a každý koláč potřít vejcem a posypat (máslo (1 lžíce, mletý cukr, hl. mouka, prsty udělat posypku), nebo dělat "Honzovky" na vymazaný plech sádlem (olejem) dávat bucty a každou řádně potřít tukem aby se nepřilepily.

Bez majonézy. V mléci si rozpustím tuk asi 20gkg(Hera, Dukát, máslo...) nebo půl na půl se sádlem, trochu mléka bez tuky nechat na kvasnice, jinak je postup stejný.

doplněno 23.11.16 11:14:

Kvasnice dávám vážené za 2,- a když nejsou tak celou kostku nebo v nouzi 1 polévkovou lžíci granulovaných.

Tak jsem také čekala na recept a hned ho vyzkouším. Před časem jsem na netu zjistila recept na "buchty, které se povedou", no, dělala jsem je dvakrát a pokaždé to byly ztvrdlé placičky.

pohanka*

Lidus, jednou bych tyto majolkové chtěla zkusit. Zeptám se tedy, dáváte 10 deka majolkuy plus přidáte ještě olej a 2 žloutky?

Děkuji za upřesnění.

lidus*

Pohanko,ano, tak jak píšete. Já se s tím moc nes...neosívám mouku, vymíchám to než mě bolí ruce, vykynout to nechám cca 1/2h, nadělám buchty, nechám na plechu kynout než se mi nahřeje trouba, peču na 180 v el. a snědené jsou za kratší dobu než jsem se s tim dělala.

pt®
hodnocení

2x

Já dělám takto:

1/2 kg mouky / dala jsem cca 40 dkg hladké zbytek polohrubé/
1/4 l vlahého mléka
necelé 2dcl oleje
necelá kostka droždí
3 žloutky (nebo 2 vejce)
3 lžíce moučk. cukru (nebo krystal)
1/2 lžičky soli
těsto bylo krásné - trošku jsem nechala nakynout - než jsem připravila náplň z 250 gramů tvarohu ve vaničce, jeden žloutek a pár lžic cukru na náplň koláčků. Mám jich na dva plechy po 12 ks.

hodnocení

2x

Základem dobrého kynutého těsta je čerstvé droždí; ideálně buď vážené a balené v obchodě (nebývá starší než týden), nebo čerstvé práškové (tak do 2-3 měsíců od data výroby). Toto se mi vůbec neosvědčilo, jelikož je většinou staré. S práškovým droždím zacházím stejně jako s váženým: udělám kvásek v teplém mléce s trochu cukru, teprve až se "zvedne", naliju ho do mouky, smíchané s většinou cukru (+solí a citronovou kůrou) a zapracuju. Následně přidám rozpuštěný, ale ne horký tuk (horký by kvasnice zabil; musí mít zhruba teplotu lidského těla) a nakonec žloutky.

-

Co se týče ostatního – nejlepší zkušenosti mám se sádlem a polohrubou moukou; těsto je krásně nadýchané jako obláček.

Používám tento recept:

1 kg polohrubé mouky (ale ne tescové nebo jiné "nejlevnější"!)

10-15 dkg sádla

15 dkg cukru + 1 vanilkový

3-4 žloutky (bílky schováme na potření buchet před pečením)

1 balíček sušeného droždí nebo 5 dkg váženého (můžeme přidat ještě lžičku sody – pro jistotu; sodu nasypeme rovnou do mouky)

zhruba 1/2 litru mléka (každá mouka saje jinak, takže přiléváme postupně)

malá lžička soli

citronová kůra

sádlo na vytření plechu a promašťování buchet v pekáči

doplněno 23.11.16 13:19:

Ještě jsem zapomněla připsat (dík babějaze za připomenutí): mouka musí být přesáta = provzdušněná a ideálně i trochu nahřátá, aby se v ní kvasnicím dařilo.

Dajko – měla jste opravdu čerstvé kvasnice, když jste dělala ty buchty? To je potřeba vždy kontrolovat, já už jsem také tak jednou hotovou vánočku vyhodila slepicím, protože to bylo jako broky. *cert* Kvasnice byly rok! staré, ačkoli byly ten den koupené. Od té doby si na to dávám extra pozor.

doplněno 23.11.16 22:02:

Pt – moje babička taky, já jsem se to naučila od ní, protože mamka tam vždy dávala spíše hladkou. Mně ta polohrubá vyhovuje více, těsto se mi zdá jaksi lehčí. Ale každý má svůj postup. :)

Ještě dopíšu, že upečené buchty nevyndáváme hned z trouby – necháme je tam (v zavřené troubě) pomalu vychladnout, přikryté silnější vrstvou utšrek, aby krásně změkly. Jsou potom velmi dlouho vláčné.

hahanaj*

Nikdy mouku neprosívám ani nenahřívám - používám droždí z kostičky normálně koupené mám ho v lednici stále v zásobě .Peču z hladké mouky a buchty jsou jako dech - jen se po nich zapráší... Upečené hned vyndám a rozeberu z pekáče po jedné od sebe ... manžel miluje hned teplé takže se hned jedí- žádné čekání- není na co čekat... teplé jsou nejlepší*smich*

mohu říct, že zadělám těsto a po chvíli hend buchty dělám a pak je nechám chvíli na pekáči kynout cca 20 minut- mám to osvědčené - těsto na buchty je jednoduché a vždy se povedou

doplněno 23.11.16 22:39:

děláme s tvarohem a švestkou nebo tvarohem a jahodami , makové - prostě co je zrovna doma

doplněno 23.11.16 22:55:

ještě ingredience

do mísy nasypu cca 3/4kg hladké mouky - udělám dolík do něj rozdrobím necelou kostičku droždí a zasypu cukrem tak mezi prsty co naberu a zaliji vlažným mlékem cca 2 dcl nechám chviličku zmladit - přidám 1 vejce a na kraje mouky posolím dvě špetky soli a přidám 5 lžic cukru . Začnu pomalu míchat těsto ,nesmí být moc tuhé ani řídké ... podle toho přiliji ještě mléko a pěkně vymíchávám až těsto začne šeptat a nelepí se na stěny mísy. Po té přijde na řadu tuk -přidám rozpuštěných 7 lžic másla nebo hery nebo půl na půl ... v nouzi může být i olej - ale máslo je nej... a opět pěkně vypracuji do hladka a popráším hladkou moukou. Zatím co těsto je v míse připravím si náplně a plech vyložím peč. papírem . A poté hned začnu lžící odebírat porce a buchty plnit a skládat na plech -rozplácnu je lehce- nenechávám vysoké a každou celou potírám ze všech stran rozpuštěným máslem s tukem , aby se neslepily nechám chvilku cca 20 minut na plechu zkynout . Z té dávky mám akorát plný plech . A peču cca na 180st pěkně do růžova. Vůbec nic na tom není - buchty jsou výtečné.

Nejlepší kynuté buchty
Nejlepší kynuté buchty #2
Nejlepší kynuté buchty #3
josefrih*
hodnocení

hahanai,tak nějak jsem si to představoval.Moc děkuji.Dnes vyzkouším a pak pošlu foto.Josef

hahanaj*

to se těším na Váš výsledek , jistě se pochlubíte :)

josefrih*
hodnocení

hahanai-tak to je můj výtvor.

Nejlepší kynuté buchty #4
pt®

"ildika", z polohrubé mouky dělávala koláče moje babička, byly moc dobré.

hodnocení

2x

Už řadu let dělám tyhle, jsou osvědčené a moc dobré:

1/2 kg hladké mouky /přesáté/, špetku soli, lžičku citrónové kůry, 14 dkg krupicového cukru, 14 dkg Hery rozpustit /půl přijde do těsta a půl na potírání buchet před pečením. Dále 2 celá vejce a kvásek z 200 ml mléka, 1 kostky kvasnic a trošky cukru + trošky mouky.

Vše v míse dobře zpracovat na těsto, nesmí být příliš tuhé. Pokud by bylo, přidat trošku mléka. Těsto poprášit moukou, zakrýt utěrkou a nechat v míse v teple kynout.

Po vykynutí těsto dobře propracuju, rozdělím na 4 díly, postupně je vyválím. Z každého toho dílu mám většinou 6 buchet, takže celkem 24 kousků. Na jednotlivé kousky dát náplň, dobře zabalit, rovnat do vymaštěného plechu /olejem/ těmi spoji dolů. Teď přijde na řadu ten druhý díl Hery. Přidám do ní trochu oleje, aby mazání bylo dost, rozpustím a peroutkou potírám buchty na povrchu i v mezerách mezi sebou, aby se následně neslepily a nepotrhaly při vyndávání. . Peču na prostředku trouby, nejprve asi na 200 stupňů, když začnou červenat, snížím na 150 a dopeču.

Tak ať se Vám povedou. Píšu to všechno tak nějak "polopaticky", ale pro chlapa, který buchty nedělal, je to tak lepší. jste frajer, že se do toho pustíte.*palec* Jaga.

jaroslav007*
hodnocení

2x

Pokud vám může odpovědět i čtenář, tak si navažte půl kila hladké mouky, tu prosijte do mísy, rozmíchejte v ní půl lžičky soli, nastrouhejte kůru z bio citronu, přidejte lžíci vanilkového cukru (nejlepší je domácí - v půl kilogramu cukru krupice rozmíchejte dřeň z vanilkového lusku a lusk vložte do cukru a nechte odstát asi týden), potom 90 gramů cukru moučka. Ohřejte si čtvrt litru mléka, aby bylo vlažné, ale ne vřelé, jinak zabije kvasinky. V jiné míse rozmíchejte cukr krystal s droždím, míchejte tyhle dvě suroviny tak dlouho, dokud se nerozpustí a nebojte, podaří se to! K droždí a cukru přisypte lžíci hladké mouky, zalijte asi 100 mililitry ohřátého mléka, promíchejte, povrch posypejte trochou hladké mouky a nechte asi 20 minut odstát = vznikne kvásek. Rozpusťte si sádlo, tak aby ho bylo asi sto mililitrů, sádlo je nejlepší, buchty jsou po něm nejvláčnější a neztvrdnou do druhého dne a krásně voní. Pokud nemáte rádi sádlo, použijte kvalitní máslo. Až se to rozpustí, tak to nechte vychladnout. Kvásek vmíchejte do sypkých surovin, přidejte dva žloutky (bílky raději ne, těsto není tolik vláčné), dolijte zbylé mléko a sádlo (máslo). Vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny. Trvá to asi dvacet minut, ale nevzdávejte to, když uvidíte, že těsto je řidší, zkuste dál propracovávat, a jestl ise to nezlepší, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout třicet minut, potom ho znovu propracujte, vyženete z něj vzduch a těsto bude lépe kynout. Nechte kynout další půl hodinu a znovu propracujte. Potom nechte kynout hodinu. Myslím, že víte, jak se plní buchty, tak to přeskočím. K náplni: tvarohová: 250 gramů tvarohu v alobalu, jedno vejce, vanilkový cukr, moučkový cukr podle chuti; povidlová: někdo ředí povidla rumem, mně to vždycky potom vyteče, maková: 250 ml mléka, 150 g mletého máku, 4 lříce cukru krupice, skořice, vanilkový cukr, 2 lžíce meltých ořechů, 3 lžíce rumu, 1 vrchovatá lžíce povidel - dejte vařit mléko, až začne bublat, vhoďte mák a polovinu cukru, nechte vychladnout a vmíchejte zbytek surovin. Pekáč na buchty vymažte rozpuštěným sádlem, buchty klaďte s malými mezerami od sebe, každou pěkně pomašlujte sádlem i po bocích, protože pak v troubě vykynou, přilepí se k sobě a bez pomašlování by nešly odtrhnout. Dejte péct do trouby, které je předehřátá na 180 stupňů a pečte okolo 25 minut.

P. S. Když tohle zvládnu já, zvládne to fakt každý! :)

doplněno 23.11.16 20:03:

Zapomněl jsem, že kvasnic dávám 42 gramů, to znamená tu kostičku, co koupíte v obchodě.

pohanka*

Dobře Jaroslave, jistě jste doma oslavován, která žena by nechtěla přijít k hotovému.

Já bych jenom podotkla, že na půl kila mouky je jedna kostka droždí moc. Já dávám tak něco přes půlku. Jinak to droždí z hotového cítím. Ale je to Váš recept, já jsem připsala jenom svůj názor, nic ve zlém.

hodnocení

1x

Jsou tady dobré recepty. Chtěla jsem také přidat, ale nemá to smysl. Ono totiž hodně záleží na tom, co kdo považuje za nejlepší. Hodně mi to připomnělo otázku - "Pro každého je luxus něco jiného". Ano je, a zrovna tak je to i stěma buchtama. Ale v každém případě mouku prosít, hlavně tu hladkou. Musí se načechrat, neboli provzdušnit. Kvásek dělám tak, že do vlažného mléka dám kvasice, trochu cukru a trochu mouky. Mléko nesmí být horké, zabije to kvasení. Já dávám do mouky i sůl, trochu a promíchám ji do mouky. Nedávám do těsta nikdy předepsané množství cukru, není to nutné, protože náplně jsou většinou samy o sobě dost sladké a navíc buchty pak cukrujeme. Chuti těsta to vůbec nevadí, spíše naopak. Pak záleží na době kynutí. Nesmí se nechat překynout, buchty jsou pak tvrdé. Před vložením do trouby nechat asi deset minut ještě v klidu na pekáči, přikryté utěrkou, aby si "odpočinuly". Dělám to tak, že když mám buchty v pekáči, teprve zapnu troubu, čas než se vyhřeje na požadovanou teplotu je ideální na "odpočinek". Buchty nijak moc v omastku nenamáčím, není to nutné, když je dobře udělané těsto. Prostě každou buchtu jemně pomašluji máslem. Nikdy se mi k sobě nepřilepily a jsou nadýchané, ne mastné a jsou dobré i tři dny. Já jsem sama, takže pekáč buchet nesním na posezení. Já je dokonce i mrazím a jsou po šetrném rozmrazení jako když jsem je pekla. Dělávám si je často, protože mám ráda k snídani dobrou buchtu. Takže já jsem tady dala rady spíše na postup, ale i to se hodí začínajícím kuchařkám.

Přikládám obrázek. Já ale buchty ani necukruji. Nemám prostě rádě jíst něco v čem převládá pouze cukr.

doplněno 26.11.16 19:48:

A ještě bych chtěla dodat, olej bych do buchet teda nedávala. Buďto máslo, nebo sádlo. Ani tu majolku ne. Jednou to moje maminka udělala, protože neměla máslo ani sádlo doma, tak si tím vypomohla. Ale buchty už nebyly tak dobré. Jíst se daly, ale nebylo to ono. Já vím že je spousta těch receptů kde se dává majolka místo tuku, což teda vůbec nechápu, protože majolka má specifickou chuť a do buchet mi teda nesedí. A jsme zase u toho. Co kdo pokládá za opravdovou dobrou českou buchtu. Asi si tady proti sobě popudím některé kuchařinky a kuchaře, ale co, nebudu kvůli tomu přece lhát a přetvařovat se, abych se zalíbila. :)

Nejlepší kynuté buchty #5
josefrih*
hodnocení

suzymon, děkuji moc za velmi dobré rady.Buchty vypadají nádherně.Ty bych teda opravdu zkusil udělat.Mohu poprosit kolik dkg mouky, másla-sádla, vajíček, dáváte?Děkuji ,Josef

josefrih*
hodnocení

suzymon,posílám výsledek mého snažení-recept od hanahai.

Nejlepší kynuté buchty #6

Bravo Josefe. Koukla jsem se do poradny až teď. Buchty vypadají krásně a myslím, že budou podle toho i chutnat. Přidám teda i svůj recept.

300 g polohrubé a 300 g hladké mouky, 3 dcl vlažného mléka 3 žloutky, někdy dám jenom dva a nevadí to, 20 až 30 g cukru moučky (já už nevážím, dám prostě polévkovou lžíci a abych se přiznala úplně, tak někdy cukr vynechám) mám ovoněný vanilkovým luskem pořád připravený v dóze, 120 g rozpuštěného másla, nebo sádla, když jen dva žloutky, přidám o trochu víc toho másla, či sádla, někdy také tuky namíchám, kůru z pečlivě omytého citronu, já ho raději lehce odrbu drátěnkou.

Na kvásek: 30 g droždí, já to nevážím, prostě ulomím větší polovinu z té kostičky, posypu trošku cukrem, trochu zaleji vlažným mlékem a přidám asi jednu lžíci polohr. mouky. To zamíchám, přikreju a nechám vzejít u tepla. To trvá tak deset minut. Prostě kouknu a vidím, že se na kvásku dělají bublinky a že zvětšil objem. Mouku rozhodně proseju a rozmíchám do ní trochu soli- naberu do třech prstů takovou špetku. Do té mouky pak vyleju kvásek, ve vlažném mléce rozmíchám žloutky a rozehřátý tuk. Připravím si k ruce ještě trochu vlažného mléka, kdyby bylo potřeba, protože mouky nejsou vždycky stejné, i když pytlík stejný je. To poznáte. No a pak těsto pořádně propracuji. Kdysi jsem dělávala ručně, ale dnes hnětu v robotu. Těsto musí být vláčné a hotové je když se nechytá stěny nádoby. V tom robotu hnětu asi pět minut, možná víc. Ono je to těžké dát přesné informace, protože už to dělám dlouho a nesleduji přesný čas. Řídím se okem a citem. Pak těsto trošku popráším pololohrubou moukou přikreju utěrkou a nechám kynout. Maximálně 40 minut, také nehlídám hodiny, ale těsto. Prostě kouknu a vidím. No a dál už to umíte krásně. Tak ať se příště zase podaří.

josefrih*
hodnocení

suzymon,mockrát díky za podrobný recept Teď mám už drobet natrénováno, takže bych to neměl zkazit. Ještě bych chtěl zkusit také upéct nějaký dobrý štrudl.Nechci ale lískové těsto z obchodu.Neporadíte mi? Díky Josef.

hahanaj*

štrůdl z jogurtu je báječný a snadná práce

40 dkg hladké mouky

1 kelímek jogurtu

20dkg hery

zpracujeme na vále v těsto - dobře se s ním pracuje a nelepí se

pak klasika

rozdělíme na 3 díly

rozválíme - potřeme rozpuštěným máslem posypeme strouhankou navrstvíme jablka posypeme cukrem ,skořicí, přidáme rozinky a ořechy kdo to má rád - zase zakápnu máslem a posypu lehce strouhankou aby jablíčka při pečení nevytekla- zarolujeme štrůdl- pomastíme propícháme vidličkou na několika místech a zpracujeme další dvě šišky a dáme péct cca na 180st pěkně do zrůžovění

pak dělám pivní těsto také se s ním moc dobře pracuje a je chutné

1/2 hery

1/2 kg hladké mouky

1/2 lahve piva

zpracujeme na vále a pokračujeme již známým způsobem z této dávky jsou 4 šišky - moc dobře se vyvaluje.

Výhoda je ,že obě těsta jsou bez cukru -tak si je dochutíme jak potřebujeme náplní.

Taky nemám ráda a nepoužívám listové těsto

Nejlepší kynuté buchty #7
Nejlepší kynuté buchty #8
josefrih*
hodnocení

hahanai,hned bych si kousl, štrudlíci vypadají nádherně.Doufám, že se mi také zadaří.Moc za recepty děkuji.Josef

hahanaj*

jsou vyzkoušený fakt dobrý *placni*

Josefe, znám a dělám pravé lístkové těsto také sama. Je výborné a dělám z něho nejenom štrůdl, ale i slané pečivo, po kterém se vždy jen "zapráší". Musím si schovat zvlášť do krabice a to už nikomu neukazovat. Normálně mi vydrží i dva týdny, když ho jím sama, neboť mně stačí málo. nejsem zvyklá sednout k talíři a jíst dokud na něm něco leží...;)

Tak to těsto.

400 g másla, půl kila hladké mouky 250 ml studené vody, sůl. Vychlazené máslo nakrájíte na kostičky asi 1,5 cm krát 1,5 cm. není nutné měřit, ;), prostě malé kostičky jak to vyjde a nemusí být úplně přesné, pak dáte do pytlíku a trošku prosypete hladkou moukou, zatřepete a dáte asi na 10 až 15 minut do mrazáku. Víc ne. mezi tím si ve studené vodě rozpustíte kávovou lžičku soli. Pak prosijete mouku do mísy přihodíte to máslo a nalijete tu vodu. Promícháte rukou, ale kostičky másla nerozmačkáváte, jen tak promícháte rychle, aby se vpila tak voda. Je z toho taková hrouda, ve které jsou viditelné ty kostičky másla. Tu uplácáte na takový čverec a strčíte do pytlíku. Ten dáte na 35 minut do lednice. Pak vyndáte a válečkem rozklepete a rozválíte na větší obdélník a ten 3x přeložíte, znova do pytlíku a znova na stejnou dobu do lednice(ne do mrazáku) a tohle opakujete ještě 4x. Překládáte pořád stejným směrem. Nevím jak to popsat, ale plát přehnete jednou třetinou směrem dovnitř a naproti to samé a pak obě ty půlky k sobě. Už po druhém rozválení vidíte, jak se máslo, mouka a voda krásně spojila a jak se s těstem pracuje čím dál tím lépe. Podsypáváte hladkou moukou, ale když těsto překládáte, mouku z plátu smetete smetáčkem. Pak normálně vyválíte na sílu podle toho, co chcete zrovna dělat. Krásně lístkuje. Můžete dělat ten samý den, nebo klidně druhý den, nebo můžete i zmrazit. Ale nikdy nepoužívat jiný tuk, než to máslo. Kdybych uměla udělat video, tak to udělám. Ono je totiž nejdůležitější to vyvalování. Ale netrvbá to vůbec dlouho, protože samotné válení a skládání zabere pár minut, jen to odpočívání v lednici ten čas prodlužuje. Ale jestli se Vám povede, tak už žádné lístkové těsto v obchodech kupovat nebudete. Za to dám hlavu a mám jen jednu.

hahanaj*

Tedy ty se jen smějou ,tak si pochutnejte a že to nebylo náročné?

sanyo*

Nevím zda jsem to někdy už nepsal, neboť už si taky někdy toho moc nepamatuji, ale asi před 3 lety jsem domácí buchty pekl doma sám - měl jsem klid, všichni byli v práci, já jsem se nudil, tak jsem se pustil do 3 pekáčů - s mákem, tvarohem a povidly, a to jsem měl ještě menší buchty, jak většina zde na fotkách, chutnaly prý všem, osobně po přečtění všech vašich zkušeností, které mají již pamatování, jsem dal možná málo sádla, ale spíše mi to asi také špatně vykynulo , protože kynutí je moje vždy slabá stránka. No, ale po shlédnutí předchozích foteček, si musíme s paní najít čas.., kterého jako důchodci, moc fakt nemáme.., vždyť to znáte..

sebod*

týýýha. Ty jsou teda luxusní...

sanyo*

škoda, že tuším nikdo nepíše, kolik asi váží čisté těsto průměrně na 1 buchtu.., rád bych to věděl - díky, nechci používat někde "trojčlenku"..

Ty se povedly. Fakt jo! *palec**palec**palec*

Sanyo, jdete na to moc vědecky. U pečení se musí používat i další 6. smysl. Žádná ženská, která peče a kolem toho ještě dělá 10 věcí, takto neuvažuje. Nějaká váha těsta? Tož to vůbec! *jasne* Víte kolik má člověk práce? Tolik, kolik má času. Platí to i pro důchodce! ;)

hodnocení

0x

Ať už si vyberete kterýkoliv recept, musíte vědět, že na kynuté těsto nesmíte spěchat. Do těsta musíte dostat vzduch. Tedy mouku prosát, těsto pořádně propracovat. Použijte všechny suroviny teplé nebo alespoň v teplotě místnosti. Na kvásek nespěchejte, na kynutí zaké ne, až budete mit na plechu, tak také mu dejte cca 30 minut čas, na teplém místě.:-D Vyberte si raději nějaké těsto s kypřicím práškem. Křehké těsto je nejjednodušší, nejméně pracný. A také velmi efektní. Ve stejné kvalitě je křehký koláč, křehké řezy, jablečný koláč, hraběnčiny řezy atd. ;)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Děvčata a chlapče, přesto, že já jsem nebyla autorem prosby o recepty, moc vám děkuju za všechny recepty na kynuté buchty. Moje mamka dělávala buchty s králičím sádlem (taťka choval králíky) a jako náplň používala smíchaný cukr s kakaem + čtvereček másla. Při pečení se náplňová směs spekla na dobrůtkovou čokoládu. Buchty s čokoládou byly ty nejlepší buchty na světě. Křehké, dlouho vláčné. Dnes už jen vzpomínkové. Nemám od mamky recept a nikdy se mi takové nepovedly. Tak vyzkouším ty vaše + to králičí sádlo a čokoláda a uvidím. Ida

balzerka
hodnocení

0x

Nekynuté jsou snažší a je obrovský výběr. Kynuté jsem časem musela vychytat. Hlavně délku kynutí, teplotu trouby a jak zprudka nebo pomalu péct jak velké kusy. Aj kvalita mouky a kvasnic rozhoduje. Zpočátku byly jednou moc suché, jindy málo slané, nebo po rychlém vykynutí snadno splaskly. Už se mi daří, ale raději dělám něco jednoduššího, co také výborně chutná.

hodnocení

0x

Dáváte někdo do kynutého těsta nastrouhaný vařený brambor? Mě to naučila babička. Dříve se část mouky záměrně nahrazovala vařenými brambory z úsporných důvodů, protože brambory byly levnější než mouka. Občas to teď dělám také, když mi nějaké brambory zbydou. Jeden či dva brambory nejsou v buchtách poznat. A pak dělám slané vdolky, do kterých dávám brambory a mouku v poměru tak nějak půl a půl.

Do buchet brambory nedávám, ale přidávám je do kynutého těsta na domácí langoše. Uvařené, najemno nastrouhané, ještě trochu teplé. Těsto tak snáz vykyne. A nemá to chybu. *placni* Jaga.

Když jsem pekla chleba, vařené, najemno nastrouhané brambory, jsem také do těsta přidávala. Chleba byl vláčnější a vydržel déle. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]