Zkušenosti s bažantem

Od: Datum: 22.11.16 19:30 odpovědí: 9 změna: 24.11.16 20:13
avatar

Tak mám zase problém. Dostal jsem tři bažanty. Nikdy jsem to nekuchal, nikdy jsem to nevařil ani nejedl. Podle internetu jsem je dokázal stáhnout, vykuchat, naporcovat a teď odpočívají v mrazáku. Na internetu je spousta receptů, některý si vyberu. Ale: napište prosím jaký recept vám chutnal nebo nechutnal a proč. Nechci konkrétní postup, to asi najdu na internetu. Spíš mě zajímají vaše konkrétní zkušenosti s chutí jidel z bažanta, spíš dušeného. Tím, že jsem ho stáhl, tak prý se na pečení moc nehodí-vysušil by se. Nebo nějaké tipy čemu se při přípravě vyhnout. Nespěchá to, plánuji je až kolem vánoc. Dík za zkušenosti.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mp
Datum: 22.11.16 19:54

To jste udělal možná chybu, že jste ho stáhnul. Kůžička je dobrá. Nic není ztraceno. Bažant je hodně suchý (bez kůže ještě víc). Osobně ho mám nejraději klasicky pečeného s divokým kořením (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec) a slaninou, cibulí. Chce to hodně podlévat. Příloha dle chuti. Pozor na broky, oprava zubu je dnes docela drahá.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.11.16 20:24
avatar
Můžeš ho obalit anglickou slaninou a upéct. Je to pohodlnější než ho škubat hlavně ho neusušit. Jinak já mám zvěřinu nejrači dušenou v červeném víně. Před úpravou si zkontroluj žes při kuchání nezapomněl na vole. V naší rodině se léta smějeme sestřenici která krásně upekla bažanty a při porcování se jí do výpeku vysypaly kamínky a kukuřice z volete
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.11.16 20:18

Mě tedy nenadchnul.. ale tady můžete zkusit recept..

Bažanta celého, nebo rozčtvrceného (lépe je skutečně celého) prošpikujeme lehce anglickou slaninou (já použila slaninu bez kůže a bylo to také vynikající).

Potom si rozdrtím zrnka jalovce a nového koření a smíchám se solí dohromady, tuto směs pak do bažanta zevnitř i z vnějšku vetřu. Bažant se dá do misky, přidá se k němu bobkový list a přelije se rozpuštěným máslem a nechá 2dny v lednici odpočinout přesně v takovém stavu, v jakém to v míse po polití máslem skončí. (Já nechala 3 dny a ničemu to nevadilo.)

Potom se tak, jak je, dusí doměkka podlíváním červeným vínečkem a v závěru se dopeče v troubě dozlatova. Podává se s bramborovým pyré a salátem z červeného zelí. Nebo se šťouchanými brambory s cibulkou na sádle,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.11.16 20:39

můj tchán byl myslivec a nosil nám bažaty také a já to dělala s jablky

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.11.16 06:34
avatar

Pohodlné kuchařinky o bažanty příliš nestojí. Peří se z nich nedá opařit, jako ze slepice, ale musí se otrhat za studena. A to skutečně doslova pírko po pírku, protože jinak se kůžička velice snadno potrhá.

Bez kůže je to neslané, nemastné. Ta kůže tomu dodá určitou příchuť divočiny, maso se nevysuší. Pokud jste zatím svlékl z kůže jen jednoho, ostatní skutečně oškubejte a uvidíte ten rozdíl. Kromě pařátků a hlavy odstraním při škubání i poslední díl křídel. Vykuchám.

Ptáka rozdělím na poloviny, osolím a dobře ze všech stran potřu rozpuštěným máslem. Přidám i žaludek a jatýrka. Pak posypu mírně tymiánem, trochu i kořením divočinka. Obojí jen jemně, je to dost aromatické. Posypu pokrájenou cibulí, drobnými kostičkami špeku /nešetřit/, nahrubo nastrouhanou mrkví, petrželí a celerem. I zeleniny může být dost. Přidám asi 3 bobkové listy, do kousku fáče zavážu kuličky pepře, nového koření a jalovce. /po skončení přípravy celý sáček snadno vyndám a nelovím kuličky po pekáči/.

Takto naložené maso nechám den či dva v ledničce, rozleží se. Potom pomalu peču v troubě. Zelenina zezlátne, až mírně zhnědne, ale nesmí se přičmoudnout. Občas obracím, podleju trochu horkou vodou. Ke konci přípravy dosolím, zahustím francouzským máslem /kuličky másla obalené v mouce/ a je možno přidat i trochu červeného vína. S ním ještě chvilku podusit. Jako příloha brambory. Je to moc chutné.

Stejně občas udělám i kuře, protože kdy se člověk dostane k bažantovi? Říkáme tomu "kuře po divoku".

Někdo se má, když dostává ve velkém takovou dobrotu. Já jsem si letos 2 bažanty zamluvila, že si je po honu koupím. A pojedu pro ně asi 20 km, nikde blíž jsem nesehnala. Ale je to pochoutka, i když to škubání je pracné. Co by ale člověk pro kus žvance neudělal! :-D Je to vítaná změna, oproti rajské, knedlu zelu či guláši...

Tak si pochutnejte a příště opravdu nestahujte. *placni* Jaga.

Teprve teď čtu předchozí příspěvky a vypadá to, jako bych opisovala - červené víno, máslo, jalovec...ale není to pravda, takhle připravuji bažanta už 40 let.;)

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 23.11.16 11:23
avatar

Jaguš, tak patřím mezi ty pohodlné, bažanta už nikdy více, kuře je kuře. Nestahovala jsem a škubala jak zběsilá, nepořádek v kuchyni. Zrovna tak už nikdy více zajíce, králík je králík a to samé divočák.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.11.16 10:20
avatar

Žádná zvěřina, tedy i bažanti se nemají skladovat na mrazu. Mají viset, zrát, dokonce se říkalo, že 2 měsíce před tím, než se začne zpracovávat. Bažanti a zajíci vždycky u majitele viseli, bez jakéhokoliv zpracování. ;) Vlastně i hovězí, aby bylo kvalitní, musí v chladírně viset nějakých 6 týdnů. V chladírně, ne v mražáku.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.11.16 09:14
avatar

Hlavně si dejte pozor bývají v něm álem vylomila zub. A nejlepší je na červenémvíně a koření jako na divoko nebo svíčkovou, před pečením nechat aspoň den naloženého,

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.11.16 20:13
avatar

Dík moc všem za tipy. Body už jsem rozdal, ale když někdo ještě budete mít nějaký nápad, hlavně to, čemu se vyhnout, prosím pište. Nerad bych to zkazil.

Zatím to vypadá na remízu mezi vínem a těmi jablky. To mě moc láká. V závěsu za tím přemýšlím o nějaké nádivce. Možná se to pokusím spojit. Péct to nebudu určitě. Divočinu jsem sice nikdy nedělal, ale tolik odvařeno mám, abych neriskoval totální vysušení.

No a s tím skladování v mrazáku a vyvěšením. Když já to nemám kam dát. Všude, kde "by se to dalo", se dostane náš kocour, a to by asi nedopadlo dobře. Pro nás a ty bažanty. Pro toho kocoura až potom .

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.