Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v Kauflandu otevřeli nový masný úsek, doposud tam nabízeli pouze uzeniny. A zůstala jsem paf. To když měli krásné vykostěné libovoučké bůčky za 39,90 Kč/kilo, nebo vepřové kosti z krkovic, plné pěkného masa, za 5,90 Kč/ kilo. Ženské se rojily kolem jako vosy okolo lízátka a čerstvého masa bylo pořád dost.
Naposledy jsem tam uviděla nádherné karé /vepřové kotlety/ bez kosti za 69,-- Kč/kilo. No, nekupte to. Za ty peníze běžně není ani tlustý bůček s kostí, natož takové krásné masíčko. Tak mi to nedalo a jednu tu kotletu jsem koupila. Váží 1,65 kg a stála 113 Kč. Což je za pakatel.
Teď přemýšlím, co s ní. Máme raději šťavnatější, prorostlejší maso, na řízky mám ráda krkovičku. Na pečení klidně i libový bůček či plecko. Kotlety nepoužívám, připadají mi suché, málo šťavnaté. Snad jen občas kýtu na ražniči.
Co z toho mám udělat, aby to bylo chutné a ne vysušené? Uvažovala jsem o nějakém stejku, ale v receptech na netu všude čtu, že na vepřový stejk je nejlepší krkovička, plecko či "maso na stejk", aby bylo trochu prorostlé tukem. Nenašla jsem tam žádný vhodný recept.
Co byste udělali z takového pěkného karé? Je to krásné maso, ale vzhledem k naší oblibě prorostlého si myslím, zda jsem nešlápla vedle.
Dík předem za nápady a pokud možno, i za recepty. Řízky dělat nebudu. Ty by byly jako podrážka. Jaga.
Pěkný kousek... Já bych maso nakrájela na plátky, vyložila jimi pekáč nebo hlubší plech, nepatrně (!) osolila a opepřila, zasypala strouhaným sýrem (čím víc, tím líp) a zalila šlehačkou. Výborné s bramborem, ale třeba i jen s chlebem. [S tou solí opravdu opatrně, v sýrech bývá poměrně dost soli.]
Dobré ráno, velice doporučuji tento recept dolcevita.blog.cz/...
Tuto pochoutku jsem zařadila mezi naše oblíbené. Akorát toho másla dávám méně. Jako přílohu dělám šťouchané brambory.
Děkuji za nápady. Láká mě to od Mori, v tom mléce, je to takové netradiční. Plněné rolády moc nemusíme. A s tím sýrem to bude fajn určitě taky. Ale nejpozději do Vánoc to bude zpracované. Takže jsem nekoupila špatně.
Liduš, naštvat vás nechci. Je to tak, ještě mám v koši ten lístek z váhy, mohla bych to doložit, abys mi věřila. Buď to byla náhoda, přivezli toho masa hodně, tak nasadili pěkné ceny, aby se to prodalo. Nebo, proto, že je tam ten úsek nový, chtějí nalákat zákazníky, aby si zvykli u nich nakupovat i maso. Je mi jasné, že ty ceny stejné nezůstanou. To v žádném případě. Pokud by zůstaly, možná by se Ti vyplatilo zajet si pro maso ve velkém z Brna až do Pardubic.
Ale to si povíme po novém roce, ceny jistě budou někde jinde. Zdraví Jaga.
No to jsou ceny úžasné. V Makru je takový to kousek tak 100 kč/kilo. Já z tohoto masa rád dělám. Jak steaky, tak i řízky. Suché nejsou, steak doplním vhodným sosem a řízek je řízek. Je fakt, že jeden host ode mě třeba vyžaduje smaženou krkovici, tak jí udělám, smrdí z ní mastnota na 3 metry, ale on to má rád, sám bych to bych nepozřel. Včera jsem pekl 3 kila bůčku vcelku na přání, to taky není moje liga, ale všichni si pochutnali, to je důležité. Je to maso na rychlou úpravu, na pečení moc ne. Doporučuji z tohoto kousku udělat plněné kapsy. Rozkrojíte na dvakrát, rozklepete, náplň dle fantazie, na pekáček, a za 30 min je hotovo. Je to jen otázka fantazie a zvládnutí technologického postupu. Já mám rád vepřové spíše libové, zase u hovězího je to přesně naopak.
Jago, až upravíš, napiš, jak jsi to vyrobila. Je to maso jemné chuti a nějaká složitá úprava a výrazné doplňky mohou tu kvalitní základní surovinu hodně ovlivnit. Já osobně, mám ráda právě tuhle chuť a proto se všem jiným úpravám a kombinacím s výraznými surovinami, vyhýbám.
Jago, děkuji. Jen jsem si to představila, mám plnou pusu slin.
Dobrý den, milí rádcové,
sluší se poděkovat a na žádost babičky z OV napsat, jak to dopadlo.
Zkusila jsem steaky. Pěkně silné plátky, nerozklepávat natenko, jen mírně poťukat. Okraje jsem maličko nařízla, aby se nekroutily. Sůl, pepř, koření. Dala jsem naše oblíbené - baby gril. Naložila do oleje, dala do lednice, občas obracela. Před tepelnou úpravou jsem si to na chvíli vyndala, prý má mít maso pokojovou teplotu, nemá se dávat na pánev přímo z chladničky.
Rozpálila jsem těžkou litinovou pánev /teflon prý není pro tuto úpravu dobrý/ a maso opékala na oleji, ve kterém bylo naložené. Pak jsem ho dala stranou a udělala ještě volská oka, kterými jsem steak ozdobila. K tomu opečené brambory a domácí tatarku. Zeleninový salátek. Paní doktorku Cajthamlovou by trefil šlak.
Fotku, bohužel, nemám. Je to jídlo, které se musí konzumovat hned, horké, nebyl čas na focení. Děda se choval jako psi pana Pavlova. Ani zazvonit jsem nemusela.
Na to, že to bylo z libového karé, nebylo to vysušené, ale pěkně šťavnaté.
Takže dík za rady a protože mi ještě pěkný kus zbyl, dojde i na recept s tím sýrem, nebo v tom mléce.. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.